vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Gheorghe Flutur vrea salvarea căilor ferate turistice din Suceava, cu bani din PNRR

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vrea salvarea căilor ferate turistice din Suceava, cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență.

salvarea căilor ferate turistice din Suceava

”Trebuie să vedem dacă nu va trebui să avem curajul să ne implicăm în reabilitarea unor căi ferate pe cale de a fi desființate. Trebuie să vedem dacă CFR redeschide traficul la Cacica – Păltinoasa, pe la Vârfu Dealului, pentru că e păcat să avem o cale ferată făcută de austrieci. Trebuie să vedem ce facem de la Vama spre Moldovița, pentru că acolo există o presiune de desființare a căii ferate. E foarte ușor de desființat, dar e greu de înființat. Și dacă ne-ar da voie să fim eligibili, putem promova un proiect pentru a pune a treia șină pentru a avea cale ferată îngustă, astfel încât să coboare mocănița până în Vama. Sunt niște provocări mari la orizont pe care va trebui să ni le asumăm: Salina Cacica, hergheliile de cai, hipodromul de la Rădăuți, aerodromurile de la Floreni și Frătăuți, sau reconversia zonelor miniere în zone turistice”, a spus preşedintele CJ Suceava, citat de Monitorul de Suceava.



Salvarea căilor ferate turistice din Suceava, prin cumpărarea de automotoare

Gheorghe Flutur vrea ca administrația județeană să devină eligibilă pentru finanțarea unor mari proiecte vizînd polii de dezvoltare turistică din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. El propune dotarea cu automotoare de cale ferată pentru transportul în zonele turistice. În opinia sa, această măsură ar rezolva o mare parte din problemele de trafic rutier.

”Componenta verde este ceea ce urmărește Uniunea Europeană. Va trebui să mergem pe un proiect verde, de Green Deal. Câtă economie se face la combustibili dacă se merge la Dorna cu trenul… De aceea, propun dotarea cu automotoare pe calea ferată pentru zonele turistice. Automotoarele ar rezolva o mare parte din trafic. Ar trebui să avem curajul să ne implicăm pentru ca unele trasee de cale ferată pe care vor să le închidă să le menținem viabile. Mă gîndesc aici la Vama – Frumosu – Moldovița – Cacica. Ar fi bine dacă ne-ar da voie să punem a treia șină, pentru ca mocănița să coboare până la Vama”, a mai declarat Gheorghe Flutur. (A.B.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole