vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

O firmă din Brașov aduce bătrânele locomotive LDE 2100 CP din 1959 la competiția secolului XXI

O firmă de cercetare și inovare din Brașov modernizează locomotivele LDE din anul 1959 astfel încât acestea să ajungă la consumuri de combustibil mai mici decât chiar locomotivele actuale. Aduse la standarde contemporane din punct de vedere al consumurilor și costurilor de întreținere, bătrânele locomotive ajung să se bată de la egal la egal cu cele actuale. Modernizările costă de câteva zeci de ori mai puțin decât locomotivele noi.

O firmă din Brașov aduce bătrânele locomotive LDE 2100 CP din 1959 la competiția secolului XXI

Firma brașoveană  de inovare în domeniul materialului rulant, TEHMIN-BRAȘOV, prin munca de cercetare a zecilor de angajați specializați în domeniu, a pus la punct câteva inovații care putem spune că readuc la viață bătrânele, dar clasicele locomotive LDE din anul 1959.

Firma a conceput patru soluții tehnice ce micșorează consumurile energetice ale unor componente ale locomotivei și permit monitorizarea a patruzeci de parametri de funcționare și exploatare, fapt care în prezent este posibil doar pe locomotivele de ultimă generație.

Sistemele menționate au fost implementate pe locomotive ale unui important operator de pe piața românească și

și-au arătat eficiența, spune doctor inginer Mihai Marcu, administratorul firmei și sufletul acestor inovații. Mihai Marcu a fost inginer si director în cadrul regionalei CFR Brașov și după niște zeci de ani de exploatare a locomotivelor a ajuns să fie un bun cunoscător al acestora.

Practic ce fac inovațiile TEHMIN? Inginerii firmei nu și-au propus să se ia la trântă cu obiective tehnic imposibile, gen înlocuiri de motoare. Ei au calculat însă consumurile de combustibil ale locomotivei și duratele de funcționare efectivă a acesteia și au ajuns la o concluzie oarecum surprinzătoare. 70% din timpul de funcționare al motorului diesel este mers în gol. Mai mult, cum sunt acestea exploatate acum, produc costuri suplimentare.Motoarele sunt exploatate barbar, deși proiectantul elvețian (Sulzer, proiectantul motorului diesel– n.red.) a spus că nu trebuie pornite la temperaturi joase. Mersul în gol şi funcţionarea la temperaturi scăzute sunt mult mai distructive şi mai poluante decât mersul în sarcină.

Consecințele? Costuri ridicate cu combustibilul și reparația motoarelor, plus consumul de ulei. La temperaturi joase, consumul crește de aproape patru ori, de la 180 grame pe cal putere la 700 grame pe cal putere, explică inginerul.

A treia sursă de energie

Inovaţia constă în montarea unui grup electrogen special, care să preia mersul în gol dacă locomotiva nu este în regim de tracţiune. Grupul electrogen este a treia sursă de energie “neepuizabilă” a locomotivei care preia în totalitate funcţiile motorului diesel de tracţiune când acesta funcţionează în gol perioade mai mari de 30 minute, iar locomotiva nu dezvoltă regimul de tracţiune. Aceasta, fără a limita funcţiile în staţionare sau mers, cu tren sau izolată.

A treia sursă de energie are două regimuri de exploatare. Când locomotiva este activă, comanda este manuală şi este realizată de către mecanic care hotărăşte, în funcţie de condiţiile de exploatare, care motor diesel funcţionează. Când locomotiva este remizată, comanda este automată în funcţie de temperatura lichidului de răcire şi de tensiunea bateriei de acumulatoare.

Trebuie să avem în vedere că această locomotivă va mai fi exploatată circa 20 de ani.

Efectele modernizării

Evident, o astfel de modernizare nu face să scadă consumul specific de motorină al motorului diesel. Însă, prin micșorarea duratei de funcționare a acestuia, consumul general de motorină al lomotivei scade. Mihai Marcu prezintă câteva date rezultate după implementarea sistemului pe locomotivele unui important operator feroviar de pe piața românească. Care sunt concluziile?

Locomotiva LDE-BR232. Sursa Wikipedia

Timpul anual de funcționare a unei locomotive este în medie de 5.800 de ore. O reducere a timpului de mers la 50% realizată prin efectuarea modernizărilor duce la o economie de motorină de 11 kilograme pe oră traduse în economii de 25 de tone pe an și locomotivă. Mai mult la capitolul ulei consumat apare o economie de 12,5 kilograme la tona de combustibil.

Toate acestea fac ca investiția în cele patru sisteme montate de TEHMIN pe locomotivă să poată fi amortizată într-o perioadă de 12-22 de luni, sub doi ani.

 

 

Avantajele prezentate de soluțiile TEHMIN

Implementarea celei de a treia surse de energie are multiple avantaje, dintre care amintim:

  • Reduce de circa șase ori consumul orar de motorină (de la 24kg la 4kg);
  • Pentru aceeași activitate a locomotivei se uzează un ansamblu de 700 kg. față de unul de 28 tone, adică de 40 de ori mai puțin;
  • Timpul de funcționare al motorului diesel de tracțiune se reduce cu cca 50%;
  • Economia anuală de motorină este de peste 25t;
  • Se reduc cheltuielile cu întreținerea grupului de 28 tone proporțional cu reducerea timpului de funcționare;
  • Consumul mediu orar de motorină a grupului auxiliar este de cca 4kg;  Se reduce poluarea mediului proporțional cu reducerea consumului de motorină și ulei.

Există și situații amuzante. Inginerul povestește că a discutat cu câteva persoane care exploatează astfel de locomotive și toți l-au întrebat și au fost interesați de un sistem care să îi protejeze împotriva furtului de combustibil. „I-am întrebat, cât credeți că se fură? Mi-au răspuns că aproximativ 1-2 tone pe an/locomotivă. Îmi pare rău că se fură, nu am soluţie, dar totuşi acea motorină ajută la ceva, pe cineva, poate se încălzesc cu ea sau o folosesc la lucrări agricole. Eu cred că trebuie să fim preocupaţi şi de cea mai importantă pierdere de motorină, cea care iese pe coş, poluează mediul şi uzează şi motorul diesel, fără să ajute pe nimeni, cca 25 tone.

Acesta reprezintă prima soluție tehnică aplicată de TEHMIN, anume instalația pentru reducerea timpului de mers în gol. Celelalte trei componente, anume cea pentru creșterea randamentului motorului diesel de tracțiune, ventilația economică a motoarelor de tracţiune și sistemul de diagnoză a locomotivei vor fi prezentate separat de către Club Feroviar.

Cine este TEHMIN-BRAȘOV

TEHMIN-BRAȘOV SRL - soluții pentru îmbunătățirea calității transportului de călători aplicate la materialul rulantS.C. TEHMIN-BRAŞOV SRL este o companie înfiinţată în 2002, din dorinţa de a pune în practică o serie de idei tehnice în domeniul materialului rulant. Întreaga producţie a firmei are la bază cercetarea şi inovarea şi este destinată societăţilor de construcţie, modernizare şi exploatare din domeniul feroviar, dar cu posibilități de extindere şi la alte domenii. TEHMIN este implicată în proiectarea şi livrarea de soluţii specifice pentru sisteme electrice; managementul, comanda şi diagnoza trenurilor; sisteme de comunicaţie şi sisteme de informare a pasagerilor, atât pentru trenuri noi, cât şi pentru cele aflate în exploatare.

Activitatea este susținută de trei compartimente de proiectare: electricã şi automatizări, electronică şi mecanică, cu laboratoarele lor. Începând cu anul 2011, TEHMIN este implicată și în reparaţiile diferitelor subsisteme (display-uri, automate de comandă climatizare, comandă toaletă, comandă uşi, surse, convertoare, invertoare etc).

Compania şi-a fixat ca obiectiv modernizarea locomotivelor, automotoarelor, vagoanelor de călători sau a altor utilaje feroviare, urmărind cele trei direcţii principale de activitate:

  • Reducerea consumului de energie şi combustibil în procesul de exploatare a materialului rulant motor, în vederea reducerii poluării şi a costurilor de transport;
  • Mecanizarea şi automatizarea comenzilor de pe vehiculele feroviare cu scopul optimizării proceselor de comandă şi funcţionare şi punerii în evidenţă a eventualelor abateri în timp real;
  • Creşterea fiabilităţii produselor şi a siguranţei în transportul feroviar.

Inginerul Mihai Marcu speră ca soluțiile TEHMIN să fie implementate de cât mai multe firme din domeniul feroviar, cu atât mai mult cu cât astfel de proiecte au șanse să primească și finanțări europene pentru protecţia mediului. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole