vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

BREAKING Dan Barna: dispare total gratuitatea călătoriilor CFR pentru studenți

Vicepremierul Dan Barna a anunțat miercuri dimineață că Executivul vrea să elimine total gratuitatea călătoriilor CFR pentru studenți, astfel încât aceștia să plătească jumătate din prețul biletelor.

gratuitatea călătoriilor CFR pentru studenți Dan Barna s-a răzgândit

El a spus că nu va exista o limitare a numărului de călătorii anuale la care studenții vor beneficia de reducerea cu 50% a biletului. Modificarea va apărea în proiectul legii bugetului pe 2021.

„În momentul de față propunerea prevede ca studenții să aibă o gratuitate de 50% la călătoriile pe tot parcursul anului”, a declarat vicepremierul Dan Barna.

Sorin Cîmpeanu spunea că nu se va elimina gratuitatea călătoriilor CFR pentru studenți

Vicepremierul contrazice astfel o declarație făcută în urmă cu nici 24 de ore de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

“Pentru studenţi sunt anumite discuţii, doar la nivelul Ministerului Transporturilor, pentru moment, este vorba de accesul la călătorii gratuite pe calea ferată. Nu a luat nimeni în considerare eliminarea totală a gratuităţii”, spunea Cîmpeanu la un post TV. Întrebat ce poziţie va susţine în Guvern în legătură cu transportul studenţilor pe calea ferată, acesta a răspuns că poziţia sa este una în interesul educaţiei. “Poziţia mi-am exprimat-o în mod reperat şi este aceea pe care o puteţi presupune: în interesul educaţiei. De altfel, e aceeaşi poziţie pe care mi-am exprimat-o, chiar dacă asta a supărat multă lume, când am spus că înţeleg importanţa fiecărui domeniu, înţeleg şi regret pierderile pe care le suferă fiecare domeniu, însă dacă mă întrebaţi ca ministru al Educaţiei, susţin deschiderea cu prioritate a şcolilor, în faţa deschiderii oricăror alte entităţi, a căror importanţă nu o contest, dar fiind ministrul Educaţiei evident voi susţine în primul rând interesele educaţiei”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Proteste ale studenților

Nemulțumiți că nu vor mai putea merge nelimitat pe calea ferată, asociațiile studenților au dat publicității luni o scrisoare de protest. “Deși domnul prim-ministru și echipa sa nu și-au găsit timp de la învestirea Guvernului să discute problemele și prioritățile studenților, acesta își continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina această facilitate pentru studenți”, susține Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), într-un comunicat.

“Constatăm că domnul Florin Cîțu revine repetitiv asupra eliminării gratuității studenților la transportul feroviar, amintind aici amendamentul depus de către Florin Cîțu împreună cu Eugen Teodorovici în anul 2017. Ulterior, senatorul Florin Cîțu de atunci a renunțat la amendament pe considerentul că impactul bugetar este redus. Ne întrebăm astfel: în contextul în care subvenția nu a crescut din 2017 până în prezent, ce a determinat răzgândirea prim-ministrului? Deși domnul prim-ministru Cîțu declara în 2018 faptul că deficitul CFR Călători ar fi cauzat de subvenția pentru studenți, adevărul este că subvenția nu doar că nu reprezintă o cheltuială pentru CFR Călători, ci este o măsură care reduce acest deficit. Coroborând beneficiile generate de gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți, printre care creșterea echității accesului la învățământul superior, a mobilității studenților în scopuri didactice și de dezvoltare profesională, beneficiile aduse mediului și încheind cu sprijinul esențial acordat CFR Călători prin această măsură, sunt imperioase menținerea acestui drept și încetarea oricăror demersuri de limitarea acestuia”, au transmis reprezentanții studenților.

Guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu a introdus în ianuarie 2017 gratuitatea călătoriilor CFR pentru studenți, în plin război al PSD cu Justiția. (A.B.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole