miercuri, septembrie 18, 2024
spot_img

VIDEO GALERIE FOTO Otopeni, orașul cu trei stații feroviare. Cum arată acum gara lui Țiriac

De la începutul lunii viitoare, orașul Otopeni va avea nu mai puțin de trei stații feroviare. Stația de la Aeroportul Henri Coandă este funcțională de la mijlocul lunii decembrie, iar la PO Aeroport și la gara lui Țiriac lucrările sunt pe ultima sută de metri. Club Feroviar vă prezintă în exclusivitate imagini surprinse la fața locului.

Adrian Bărbulescu

Mai bine dotat din punct de vedere feroviar decât Constanța, Craiova, Sibiul sau Brașovul. Așa va fi Otopeniul începând de luna viitoare, dacă este să ne raportăm la numărul de stații feroviare funcționale din oraș.

PO Aeroport este aproape gata

Una dintre ele este aproape gata în nordul orașului. La PO Aeroport, stația nou construită pe magistrala 700 București-Urziceni, după podul de peste DN1, în cadrul proiectului de dublare a căii ferate Mogoșoaia-Balotești, se fac ultimele lucrări.

Clădirea stației este finalizată, la fel și peroanele de la cele două linii. Au fost făcute teste, cu ajutorul unui generator, la sistemul de iluminat, la lifturi și la scările rulante, iar în scurt timp urmează să vină o echipă de la Enel pentru a monta contorul la postul de transformare.

A mai rămas de montat doar suprastructura (traversele și șinele) la linia 2. ”Ne-a încurcat vremea. A plouat, a nins și nu a fost posibilă montarea căii de rulare în condiții optime, însă peste o săptămână se va realiza și această lucrare. Mai sunt de montat două schimbătoare de cale la Balotești și toată lucrarea va fi gata la finele acestei luni”, a declarat pentru Club Feroviar inginerul Bogdan Stănică de la Porr Construct, antreprenorul general al obiectivului de investiții.

Soluție de succes pentru mobilitate sau gară fantomă

Noua stație ar avea un important bazin de captare potențial, având în vedere că în imediata apropiere este situat un mare cartier de case.

Dacă CFR Călători sau/și alți operatori feroviari vor introduce suficiente trenuri, astfel încât să fie asigurat un interval de cel mult o oră între garnituri, mulți locuitori ar putea renunța la transportul cu mașinile personale pentru a ajunge în București în 20 de minute. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, noua gară va fi lăsată în paragină. În momentul de față, pe aici circulă șase perechi de trenuri Regio și Regio Expres pe relația București Nord-Urziceni și retur, plus încă două perechi de Interregio București Nord-Galați și retur. Insuficient pentru a asigura o cadență care să facă atractivă legătura feroviară a Otopeniului cu Capitala.

Dublarea liniei de cale ferată între staţiile Mogoşoaia şi Baloteşti, în valoare de 50,5 milioane de lei, are finanţare asigurată din fonduri de la bugetul de stat, iar lucrările au început în toamna anului 2019. Este vorba de un proiect complementar racordului nou către Terminalul Sosiri al Aeroportului Internațional Henri Coandă.

De luni se reia traficul feroviar în condiții normale la Aeroportul Henri Coandă

Acesta a fost pus în funcțiune pe 13 decembrie 2020, când a fost finalizată investiția realizată de CFR SA pe fonduri europene, la care antreprenor general a fost Arcada Company din Galați. De atunci și până pe 25 ianuarie, pe ruta Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă au circulat zilnic 72 de trenuri, pentru ca apoi 18 dintre ele să fie suspendate, pentru lucrări de sudare a șinelor și macazurilor, necesare finalizării investiției.

Circulația pe această rută va reveni la normal de luni, 8 februarie, după cum a anunțat CFR SA. În imaginile alăturate se pot observa utilajele folosite la aceste lucrări, garate la linia 1 a stației Aeroport Henri Coandă, surprinse miercuri după-amiază, după intervalul orar al închiderii de linie.

Între timp, la stația de la Terminalul Sosiri este aproape gata și culoarul acoperit care duce spre aerogară, astfel încât călătorii să nu se deplaseze în bătaia ploii sau a ninsorii. Deocamdată, trenurile de Otopeni sunt departe de a fi utilizate la adevărata lor capacitate, din cauza numărului mic de curse aviatice, ca urmare a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Când însă activitatea aeroportului va reveni la normal, legătura feroviară va fi mai mult decât utilă.

Legătura Aeroportului Internațional Henri Coandă cu Gara de Nord din Capitală este funcțională încă din dimineața zilei de 13 decembrie 2020, când aici au ajuns primele trenuri. Ea face parte din proiectul Modernizarea liniei de cale ferată București Nord – Aeroportul Internațional Henri Coandă București – FAZA I: Racord C.F. la Terminalul T1, Aeroportul Internațional Henri Coandă București. Acesta a prevăzut construirea unei căi ferate simple pe o lungime de 2,95 km, cu trei podețe, un viaduct de 1,52 km lungime (37 de pile și o culee) care supratraversează DN1 şi o stație de cale ferată, cu linie dublă, la Terminalul T1. Valoarea contractului a fost de 398,1 milioane de lei.

La gara lui Țiriac se fac ultimele lucrări înainte de punerea în funcțiune

Și acum apare în ecuație și cea de-a treia stație feroviară din orașul Otopeni – PO Patinoar. Neinclusă în proiectul inițial, construcția ei a început ca o condiție pusă de miliardarul Ion Țiriac, proprietarul patinoarului Telekom Arena, pentru a renunța la contestarea în instanță a proiectului conexiunii feroviare. Ea este situată pe viaduct, la 6,5 metri înălțime, la distanțe egale între arena sportivă și DN1. Astfel, noua stație va putea prelua atât fluxul de sportivi, cât și pe cel de locuitori ai orașului Otopeni care vor dori să ajungă rapid și în siguranță în București.

La noua stație (gara lui Țiriac) se lucrează de zor, după cum a putut constata echipa Club Feroviar care s-a deplasat miercuri după-amiază pe șantier. Scările de acces și peronul sunt la stadiul de finisaje și au fost montate și cele două lifturi, iar acum se lucrează la instalațiile electrice. Așa cum arată șantierul, cu siguranță și gara lui Țiriac va fi gata în prima parte a lunii martie.

Conferinţa de Infrastructură 2021

Anul European al căilor ferate valorifică potențialul transportului feroviar

Organizată de data aceasta în format online, Conferința de Infrastructură 2021 va continua tradiția evenimentelor trecute, de a aduna la același prezidiu atât administratori de infrastructură feroviară, cât și companii care execută construcția sau modernizarea infrastructurii feroviare.

Aceștia vor analiza și prezenta proiectele finalizate până acum, pe cele în derulare, dar și pe cele ce urmează să fie licitate sau pentru care se vor semna noi contracte de finanțare.

ÎNREGISTRARE

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole