vineri, septembrie 13, 2024
spot_img

Ce pedeapsă a primit un fermier care a provocat o deraiere lăsând o turmă de bivoli pe calea ferată

Un fermier din județul Cluj a fost condamnat la doi ani de închisoare după ce a lăsat o turmă de bivoli pe calea ferată, fapt ce a provocat deraierea unui tren de călători.

bivoli pe calea ferată

O sentință definitivă a Curții de Apel Cluj-Napoca arată modul în care un tren de călători a deraiat după ce a lovit o turmă de bivoli pe calea ferată, informează Ziare.com. În urma procesului, proprietarul animalelor a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de distrugere sau semnalizare falsă din culpă.

Fermierul a fost condamnat în baza articolului din Codul Penal care prevede că ”distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuințare a liniei de cale ferată, a materialului rulant, a instalațiilor de cale ferată ori a celor de comunicații feroviare, precum și a oricăror altor bunuri sau dotări aferente infrastructurii feroviare ori așezarea de obstacole pe linia ferată, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranța mijloacelor de transport, manevră sau intervenție pe calea ferată, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Turmă de bivoli pe calea ferată. Deraierea a avut loc în ianuarie 2015

Incidentul feroviar a avut loc în ianuarie 2015. Un fermier din județul Cluj a cumpărat mai mulți bivoli și, după ce făcut un prim transport, a lăsat animalele în grija unei alte persoane, plecând și după al doilea transport. Când fermierul a ajuns cu cel de-al doilea transport, i-a spus respectivului să lase animalele singure și să meargă să îl ajute la preluarea animalelor.

În acest timp, cei 10 bivoli au plecat din fermă. Animalele au ajuns pe calea ferată unde șapte dintre ele au fost lovite în plin de trenul care circula pe ruta Huedin – Cluj-Napoca. Trenul a deraiat fără a fi înregistrate victime, dar proprietarul animalelor a fost trimis în judecată pentru distrugere sau semnalizare falsă din culpă.

”Vinovăția inculpatului rezultă din faptul că, deși a dispus transportarea și adăpostirea unor animale de talie mare la microferma pe care o deținea, nu a amenajat, în prealabil, un țarc sau loc împrejmuit unde să adăpostească animalele astfel încât acestea să nu părăsească microferma. De asemenea, inculpatul, în calitate de administrator al microfermei, a dispus că suspectul B.C. să lase nesupravgeheate animalele, în acest mod înlesnind pătrunderea acestora pe cale ferată”, se arată în prima sentință prin care fermierul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

”Împrejurarea că bivolii puteau fi speriați de animale sălbatice nu a reieșit din nicio probă administrată, iar acest aspect oricum nu poate înlătura răspunderea inculpatului, care a dispus transportarea și adăpostirea unor animale într-un spațiu neamenajat corespunzător, în așa fel încât acestea să nu părăsească microferma”, a arătat și Curtea de Apel Cluj în sentința definitivă.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole