vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Se pregătesc exproprieri suplimentare la CFR, pentru șapte hectare de teren din opt orașe și comune

Ministerul Transporturilor pregătește exproprieri suplimentare la CFR pe Coridorul IV Paneuropean, care vizează 70.318 mp de teren, de pe raza administrativ-teritorială a opt orașe și comune din Transilvania. Valoarea totală a despăgubirilor ce vor fi acordate se ridică la peste 1,1 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 225.000 de euro.

Adrian Bărbulescu

exproprieri suplimentare la CFR licitația pentru Timișoara-Arad modernizarea căii ferate Brașov-Sighișoara modernizarea liniei Cluj-Oradea PSD acuză Guvernul Retrospectiva feroviară 2019
FOTO cu rol pur ilustrativ

Pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii au fost puse miercuri în dezbatere publică trei proiecte de Hotărâri de Guvern care vizează exproprieri suplimentare la CFR, pentru proiectele de modernizare a căii ferate aflate în curs de desfășurare în momentul de față.

Toate exproprierile vor avea loc pe traseul Coridorului IV Paneuropean Berlin – Nurnberg – Praga – Budapesta – Constanţa – Istanbul – Salonic, traseul românesc Frontieră – Curtici – Arad – Sighişoara – Braşov – Bucureşti – Constanţa.

Exproprieri suplimentare la CFR, pe tronsonul Km 614 – Simeria

Primul proiect de HG se referă la tronsonul feroviar Km 614 – Simeria. Până în prezent, cea mai mare parte a lucrărilor sus-menţionate s-a executat pe terenuri proprietate publică a statului, aflate în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii şi concesionate CFR SA. La momentul realizării proiectului tehnic, față de traseul propus inițial la faza studiului de fezabilitate, a fost necesară modificarea nivelului superior al șinei și în zona tunelurilor nivelul de acoperire s-a modificat, apărând necesitatea unor suprafețe suplimentare de expropriat. De asemenea, a apărut necesitatea identificării unor suprafețe suplimentare de expropriat, în vederea relocării rețelelor de utilități, identificate ulterior finalizării proiectului tehnic, care interferează cu amplasamentul.

Continuarea lucrărilor în conformitate cu soluţia aprobată conduce la necesitatea dobândirii prin expropriere a unor suprafeţe suplimentare de 19.094 mp teren, aferente unui număr de 32 imobile situate pe raza unităților administrativ-teritoriale Bata și Bârzava din judeţul Arad. Sumele estimate aferente despăgubirilor, ce vor fi făcute pe Tronsonul 2 Km 614 – Gurasada şi Tronsonul 3 Gurasada – Simeria, sunt în valoare totală de 52.792,03 lei.

Mulți proprietari neidentificați ai terenurilor din județul Hunedoara

Cel de-al doilea proiect de act normativ vizează aceleași tronsoane feroviare ca primul, însă în acest caz este vorba de necesitatea dobândirii prin expropriere a unor suprafeţe suplimentare de 48.064 mp teren, 1.678 mp construcţii şi 384 mp împrejmuiri.

Sunt 184 imobile situate pe raza unităților administrativ teritoriale Zam, Burjuc, Vețel, Deva și Simeria din judeţul Hunedoara, sumele estimate aferente despăgubirilor fiind de 967.185 de lei. Operațiunea nu va fi tocmai simplă, având în vedere faptul că în dreptul mai multor terenuri, în afara celor deținute de persoane fizice sau companii, figurează mențiunea ”proprietar neidentificat”.

Conferinţa de Infrastructură 2021

Anul European al căilor ferate valorifică potențialul transportului feroviar

Organizată de data aceasta în format online, Conferința de Infrastructură 2021 va continua tradiția evenimentelor trecute, de a aduna la același prezidiu atât administratori de infrastructură feroviară, cât și companii care execută construcția sau modernizarea infrastructurii feroviare.

Aceștia vor analiza și prezenta proiectele finalizate până acum, pe cele în derulare, dar și pe cele ce urmează să fie licitate sau pentru care se vor semna noi contracte de finanțare.

ÎNREGISTRARE

În județul Alba trebuie expropriate doar 11 imobile

În fine, al treilea proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică pe site-ul MTI se referă la secțiunile Sighişoara – Coşlariu şi Coşlariu – Simeria. În acest caz, continuarea lucrărilor în conformitate cu soluţia aprobată impune dobândirea prin expropriere a unor suprafeţe suplimentare de 3.160 mp de teren, aferentă unui număr de 11 imobile situate pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale Vințu de Jos din județul Alba. Sumele estimate aferente despăgubirilor sunt în valoare totală de 80.619,50 lei.

Prin proiectele de acte normative menționate, se cere aprobarea amplasamentelor suplimentare ale lucrărilor de utilitate publică de interes naţional și aprobarea declanşării procedurilor de expropriere.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole