vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

G4Media. Chinezii spun „adio” la licitațiile de rame electrice, metrou și căi ferate din România

Companiile din China vor fi fost excluse de la licitațiile pentru autostrăzi și căi ferate. Guvernul a adoptat un memorandum propus de ministrul Cătălin Drulă. Măsura urmează să fie adoptată de Guvern și explică cumva trenarea licitațiilor de rame de către Gigi Gavrilă, șeful Autorității pentru Reformă Feroviară, fără nicio consecință asupra acestuia. La finele lui decembrie 2020, UE a semnat un Tratat de investiții cu China. La licitațiile de rame, companiile chineze sunt singurele care s-au asociat cu firme din România.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Guvernul a adoptat în ședința din 27 ianuarie un memorandum care prevede excluderea companiilor chineze de la licitațiile pentru infrastructură, potrivit declarațiilor făcute de surse guvernamentale, informează G4Media.ro. Memorandumul propus de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, va fi urmat de o ordonanță de guvern care va modifica legea achizițiilor publice, în conformitate cu direcțiile Comisiei Europene. Motivul ar fi concurența neloială a companiilor susținute de statul chinez, dar și calitatea proastă a lucrărilor. Calitatea proastă a lucrărilor este însă un motiv care poate fi prezumat, nu declarat anterior.

Memorandumul adoptat de Guvern prevede că pot fi excluse de la licitațiile pentru infrastructură companiile provenite din țări non-UE fără un acord cu Uniunea Euroepană care să le permite accesul pe piața europeană a achizițiilor publice de lucrări.

Potrivit memorandumului adoptat de guvern, excluderea se va aplica atât licitațiilor viitoare, cât și celor în curs.

Memorandumul nu prevede explicit eliminarea de la licitații a companiilor din China, ci a companiilor din state terțe care nu au acorduri pentru intrarea pe piața europeană a licitațiilor publice, dar China este una dintre aceste țări, potrivit informațiilor G4Media.ro. Totuși, la finele anului trecut China a semnat cu UE un Tratat de promovare reciprocă a investițiilor.

Proiectul de OUG ce va pune în aplicare Memorandumul adoptat de Guvern va fi elaborat de Secretariatul General al Guvernului și Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP).

Motivele excluderii companiilor chineze de la licitațiile din România sunt concurența neloială provocată de susținerea acestora de către statul chinez, lipsa omologării produselor lor în UE, dar și antecedentele de lucrări ratate sau prost executate în alte state europene, susține G4Media.ro.

Nu este clar cât de bine rămâne în picioare o analiză atentă. Astfel, o Curte de justiție românească a stabilit recent că lipsa omologării în UE nu poate fi motiv de excludere din licitație.

Argumentația măsurii

Pe ce se bazează Ministerul Transporturilor în tentativa de a exclude companiile chineze de la licitație? Prevederile legale ale UE care permit un asemenea comportament sunt cuprinse în Comunicarea Comisiei Europene nr. 5494 din 2019. Aceasta arată că ”operatorii economici din țări terțe, care nu au un acord care să prevadă deschiderea pieței de achiziții publice a UE sau ale căror produse, servicii și lucrări nu intră sub incidența unui astfel de acord, nu au acces securizat la procedurile de achiziții din UE și pot fi excluși”. UE a încheiat un Acord privind achizițiile publice (AAP) cu 19 state terțe, printre care SUA, Canada, Australia, Japonia, Israel și Moldova, dar China nu este parte semnatară. Ca atare, companiile din China pot fi excluse de la licitațiile publice din UE, pretinde G4Media. Reamintim însă că la finele lunii decembrie s-a semnat un Tratat amplu privind investițiile.

Comunicarea menționată doar permite, nu obligă însă la excluderea din licitații a unei companii venite dintr-un stat terț. Actuala măsură a statului român ar putea contraveni tratatelor semnate de UE și China. Plus că, chinezii sunt singurii care s-au asociat în licitații cu firme românești (CRRC – Astra Vagoane).

UE – China, deschidere reciprocă a piețelor

“Uniunea Europeană şi China au finalizat cu un acord de principiu negocierile pentru un acord în domeniul investiţiilor. Este vorba de un acord mai echilibrat pentru oportunităţi comerciale şi de afaceri”, spunea în decembrie Ursula von der Leyen, prin Twitter.

Ursula von der Leyen participase la o reuniune prin videoconferinţă cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

“Uniunea Europeană are cea mai mare piaţă unitară din lume. Suntem deschişi activităţilor de afaceri, dar suntem ataşaţi reciprocităţii, standardelor concurenţiale egale şi valorilor”, a precizat Ursula von der Leyen.

“Vom îmbunătăţi situaţia printr-un tratament mai corect aplicat companiilor noastre. Prin transparenţă asupra subvenţiilor şi regulilor aplicate companiilor de stat, prin acces mai mare pe piaţă, certitudine şi predictibilitate pentru companiile UE, prin oprirea transferurilor forţate de tehnologie şi a altor practici care generează perturbări”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole