vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

CAF Spania pierde la CNSC în licitația de mentenanță Metrorex. Contractul, prelungit cu Alstom

Metrorex a prelungit actualul contract de mentenanță a trenurilor de metrou semnat cu firma Alstom Transport România, ca urmare a blocajului în care se găsește licitația, după contestarea acesteia de către Construcciones Y Auxiliar de Ferrocarriles SA Spania (CAF).

Contractul de mentenanta Metrorex a fost prelungit cu Alstom
Contractul de mentenanta Metrorex a fost prelungit cu Alstom

doru.cireasa@clubferoviar.ro

„Servicii de mentenanță pentru ramele electrice de metrou și vehiculele feroviare specifice infrastructurii de metrou, începând cu data de 01.01.2021 până la intrarea în efectivitate a noului contract de servicii de mentenanță, încheiat ca urmare a finalizării procedurii competitive aflate în derulare (pe o perioadă estimată de 1 an, cu posibilitatea de prelungire de până la 6 luni)”, spune Metrorex intr-un anunț de intenție, publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Contractul de mentenanță Metrorex a fost prelungit cu Alstom

Prelungirea contractului este justificată de riscul de afectare a transportului public de călători, urmare a neîndeplinirii condițiilor reglementate privind asigurarea serviciilor de mentenanță printr-un operator specializat și agrementat de AFER, spune Metrorex.

CAF pierde la CNSC

Decizia Metrorex vine după reluarea licitației și o pronunțare a CNSC prin care se respinge o contestație avansată anul trecut de către CAF. Firma spaniolă a cerut Metrorex să îi prezinte câteva zeci de mii de pagini de documentație, printre care date privind întreținerea pardoselilor, sistemul de canalizare, reparații de mobilier necesare, marca și durata de viață a plăcuțelor de frână, informații care, spune Metrorex, nu pot fi oferite ca urmare a volumului imens de date. Urmare a refuzului companiei de stat, CAF s-a adresat CNSC.

Datele solicitate sunt extrem de voluminoase (zeci de mii de pagini), ceea ce face imposibilă utilizarea lor pentru întocmirea ofertei, a argumentat Metrorex. „Tocmai din aceste motive, pentru întocmirea ofertei, la finalul Anexei nr. 18 este prezentat centralizatorul costurilor de întreținere a instalațiilor fixe din depouri și Uzina Militari. Considerăm că pe baza experienței cumulate în contracte similare, fiecare ofertant poate aprecia și evalua cât va reprezenta costul aferent al acestora pe perioada contractului de servicii de mentenanță.

Considerăm că aceste date/informații nu sunt relevante pentru întocmirea ofertei. Datele solicitate sunt extrem de voluminoase (cartea tehnică a fiecărui vehicul), pentru o parte dintre acestea fabricantul trenului impunând prin contractele de achiziție limitarea accesului, respectiv permisiunea de a fi puse doar la dispoziția prestatorului de mentenanță. Astfel, toate aceste informații vor fi puse la dispoziția ofertantului câștigător, după semnarea contractului sub condiția utilizării exclusiv în scopul prestării serviciilor”, a explicat compania.

Care este obiectul licitației

Contractul ce urmează a fi încheiat presupune mentenanță standard pentru: parcul de material rulant de generație veche (trenuri tip IVA, produse în anii 70-80 la Întreprinderea de Vagoane Arad, acum Astra Vagoane Călători) aferent unui parcurs estimat de 16.020.000 km (1.068.000 km/an x 15 ani); parcul de material rulant de generație nouă (trenuri tip BM2, BM21 si BM3, adică două tipuri de trenuri Bombardier și trenurile CAF, alt tip de material rulant achiziționat în perioada contractuală) aferent unui parcurs estimat de 121.500.000 km (8.100.000 km/an x 15 ani).

Cantitatea de servicii de mentenanță standard poate fi revizuită ca urmare a modificărilor intervenite la nivelul necesității Metrorex, determinate de situații obiective din operare (modificarea intervalului de circulație, evenimente deosebite ce necesită modificarea programului de circulație etc). Suplimentarea cantității de servicii de mentenanță standard nu va depăși 30% din valoarea serviciilor de mentenanță standard ce fac obiectul contractului. De asemenea, Metrorex poate solicita prestatorului servicii de mentenanță corectivă cu caracter ocazional, în limita a 15% din valoarea angajată contractual pentru servicii standard (valoarea contractului inițial).

Valoarea estimată a serviciilor de mentenanță standard pentru o perioadă de 15 ani este de 2,8 miliarde lei, fără TVA. Valoarea totală maximă estimată a contractului, incluzând aplicarea opțiunilor de revizuire a cantităților de servicii (mentenanță standard, mentenanță corectivă cu caracter ocazional) se ridică la 4,1 miliarde lei, fără TVA.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole