vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Anul feroviar 2021, varianta românească. O gară monumentală, proaspăt renovată, a ajuns gară fantomă la 1 ianuarie

Dacă ziua de 1 ianuarie semnifică pentru mulți nașterea speranțelor pentru anul tocmai început, iar pentru Uniunea Europeană începutul Anului Feroviar European, pentru locuitorii țării Zarandului această zi a avut o semnificație mai tristă. Regio Călători Brașov și-a retras trenurile de pe ruta Brad-Ineu, iar gara Brad, proaspăt renovată și cu un aspect istoric deosebit a devenit gara părăsită. Totul sub privirile impasibile ale Ministerului Transporturilor și ale Autorității pentru Reformă Feorviară.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Imagini ale gării pustii au fost postate aici pe Youtube (sursa: Adevărul.ro) în primele zile ale anului. Închiderea traficului feroviar face ca singurul transport feroviar din zonă să fie cel turistic cu mocănița.  Anunțul închiderii liniei a fost făcut de către operatorul privat Regio Călători în luna octombrie cu toate că este vorba de ceea ce se numește serviciu „public”, deci de importanță mare pentru zecile de mii de călători din zonă.

În luna octombrie, primarul Bradului, Florin Cazacu trimitea fără succes o scrisoare operatorului.

„Având în vedere informaţia apărută în mass-media referitoare la retragerea de pe ruta Ineu-Brad şi retur a SC Regio Călători SRL, în calitate de operator de transport feroviar de călători, începând cu data de 01.01.2021, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la anularea singurei legături feroviare cu vestul ţării. Menţionăm că această rută, care există de peste 100 de ani, deserveşte localităţile Tămand, Bocsig, Rapsig, Sebiș, Livada, Joia Mare, Almaș, Bonțești, Gurahonț, Romanița, Aciuța, Tălăgiu, Vârfurile, Cariera, Leasa, Hălmagiu, Ocișor, Ociu, Vața, Birtin, Lunca Moților, Baia de Criș, Țebea, Ribița și Brad. O astfel de operaţiune lasă locuitorii acestor localităţi fără alternative de deplasare regională şi micşorează traficul feroviar recomandat la nivelul Uniunii Europene. Astfel, transportul rutier va fi singura alternativă de deplasare în zonă, în pofida traficului intens şi a numărului mare de accidente de pe şosele. Din nefericire, o situaţie similară s-a înregistrat pe ruta Brad – Deva în anul 1997, când linia de cale ferată a fost scoasă din funcţiune şi dezmembrată, rămânând activă doar ruta Brad – Arad. Din aceste considerente, vă solicităm să menţinenţi această relaţie feroviară ţinând cont şi de faptul că Staţia CFR Brad, o clădire emblematică, construită la finalul secolului XIX-lea, a fost recent renovată.”, se arată în memoriul semnat de primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, trimis către SC Regio Călători SRL.

Lucian Bode interpelat și așa a rămas

Nici interpelarea adresată ministrului de atunci al Transporturilor, Lucian Bode, nu avea mai mult succes. „M-am adresat astăzi, pe cale oficială, ministrului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, aducând în discuție o situație critică, care prin natura ei afectează mii de cetățeni din județele Arad și Hunedoara, în special navetiștii. Este vorba despre faptul că una dintre cele mai importante rute feroviare din judeţul Arad va rămâne de la 1 ianuarie fără trenuri de călători. Mă refer la tronsonul cuprins între Ineu (judeţul Arad) şi Brad (judeţul Hunedoara), parte a importantei rute Arad – Brad, de unde Regio Călători SRL a anunţat că se va retrage de la începutul anului viitor. În calitate de deputat de Arad am avut numeroase discuții cu primarii unor localități din județ, precum și cu o serie de cetățeni, majoritatea navetiști, care resimt puternic consecințele anulării curselor menționate.

Practic, în urma intrării în vigoare a acestei măsuri, localități precum Tămand, Bocsig, Răpsig, Sebiș, Livada, Joia Mare, Almaș, Bonțești, Gurahonț, Romanița, Aciuța, Tălăgiu, Vârfurile, Cariera, Leasa, Hălmagiu, Ocișor, Ociu, Vața, Birtin, Lunca Moților, Baia de Criș, Țebea, Ribița și Brad vor rămâne fără nicio legătură feroviară. Astfel de operațiuni lasă locuitorii fără alternative de deplasare regională, micșorează traficul feroviar, atât de promovat la nivelul UE și propulsează transportul rutier în pofida numărului mare de accidente de pe șosele și a aglomerării acestora. Trebuie înțeles faptul că prin retragerea operatorului Regio pe tronsonul cuprins între Ineu (judeţul Arad) şi Brad (judeţul Hunedoara) un număr însemnat de localități rămân, efectiv, „rupte de lume”. I-am cerut ministrului Bode să procedeze la adoptarea unor măsuri de urgență pentru dezamorsarea acestei situații critice, adresând ministerului întrebarea legitimă dacă au fost identificate soluții și bineînțeles dacă există negocieri cu un alt operator feroviar care ar putea înlocui Regio Călători“, anunța tot în octombrie deputatul PSD de Arad, Florin Tripa.
Trist este faptul că astfel de măsuri au loc exact în debutul Anului Feroviar European 2021 și că au drept consecință intensificarea traficului rutier în zonă, pe o rețea rutieră deja supraîncărcată și în stare tehnică proastă.

Un austriac, singurul interesat de soarta căii ferate din regiune

Singura persoană interesată de soarta căii ferate în țara Zarandului este un austriac stabilit în zonă și care a repus pe picioare vechiul transport feroviar, în scop turistic. Austriacul Georg Hocevar, în vârstă de 47 de ani, a salvat o cale ferată îngustă din Hunedoara, care pornește din vecinătatea gării Brad.

cale ferată îngustă din Hunedoara
FOTO Adevărul

În schimb, circulă trenul de epocă al austriacului, cu vagoane de epocă tractate de o locomotivă cu abur.

Georg Hocevar, un austriac care s-a stabilt de două decenii în România, şi şi-a întemeiat o familie la Brad, a reuşit la sfârşitul anilor ´90 să salveze de la fier vechi calea ferată îngustă care lega oraşul Brad de localitatea învecinată Crişcior. Omul de afaceri a preluat Atelierele centrale din Crişcior şi linia industrială cu o lungime de aproape 10 kilometri, veche de peste 110 ani, şi a iniţiat procedura de clasare a acesteia pe lista monumentelor istorice, demers finalizat cu succes. Mai multe detalii aici.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole