vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Statul va prelua cotizațiile societăților de cale ferată la CAER-ul feroviar (OCCF)

Din cauza faptului că unele societăți principale de cale ferată nu și-au plătit cotizațiile la Organizația de Colaborare a Căilor Ferate (OCCF), fapt pentru care România risca excluderea, statul a preluat obligația achitării datoriilor. Până acum, nivelul acestora depășește 500.000 franci elvețieni.

Ministerul Transporturilor

Ministerul Transporturilor va achita către Organizația de Colaborare a Căilor Ferate (OCCF) taxele restante și penalitățile către organizație, dar și taxele viitoare, potrivit Ordonanței de Urgență 223 pe 2020 publicată în Monitorul Oficial în penultima zi a anului trecut.

 

Ordonanța menționează datorii ale sistemului feroviar reprezentat de CFR SA, CFR Marfă și CFR Călători, însă sursele Club Feroviar arată că datoriile sunt doar ale CFR Călători și CFR Marfă, CFR SA fiind la zi cu plata cotizației sale.

Cazul a fost descris aici într-un articol al publicației noastre.

„În vederea asigurării continuității de participare cu drepturi depline la Organizația de Colaborare a Căilor Ferate (OCCF) se aprobă preluarea de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a drepturilor și obligațiilor din sarcina sistemului feroviar național reprezentat de Compania Națională de Căi Ferate “CFR” – S.A., Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă “CFR Marfă” – S.A. și Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători “CFR Călători” – S.A.”, dispune OUG menționată.

Plata cotizației de membru al Organizației de Colaborare a Căilor Ferate (OCCF) din România, stabilită anual prin hotărâri ale Organizației de Colaborare a Căilor Ferate (OCCF), se va efectua de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Echivalentul în lei al respectivei cotizații de membru al Organizației de Colaborare a Căilor Ferate (OCCF) se va aloca anual din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, care va asigura gestionarea respectivei sume, potrivit legii, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Echivalentul în lei, la cursul Băncii Naționale a României din ziua efectuării plății, al sumelor restante, inclusiv al penalităților de întârziere datorate, în cuantum de 565.239,27 CHF, se va achita în contul Organizației de Colaborare a Căilor Ferate (OCCF) din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Este inexplicabil faptul pentru care societăți majore de cale ferată cu bugete de sute de milioane de lei nu și-au plătit în ultimii ani taxe de jumătate de milion de franci elvețieni, punând România într-o poziție delicată în fața organizației și a Comisiei Europene (România având rol de reprezentare a CE în fața OCCF). (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole