vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

EXCLUSIV Când se va circula pe două fire pe calea ferată Mogoșoaia-Balotești

Lucrările de dublare la calea ferată Mogoșoaia-Balotești nu vor fi gata în acest an, din cauza unor operațiuni neprevăzute care au survenit pe durata derulării contractului cu firma Porr Construct. De finalizarea lucrării depinde normalizarea circulației feroviare pe Magistrala 700, la care au intervenit unele perturbări după ce au fost introduse pe aici și trenurile pe relația București Nord-Aeroport Henri Coandă.

Adrian Bărbulescu

calea ferată Mogoșoaia-Balotești

Deocamdată, lucrările sunt suspendate pe perioada sărbătorilor și ele vor reîncepe la data de 4 ianuarie 2021.

”Mai avem niște lucrări de suprastructură în zona PO (Punct Oprire – n.red.) Aeroport și apoi lucrarea va fi gata, se va circula pe două fire între Mogoșoaia și Balotești”, a declarat pentru Club Feroviar inginerul Adrian Bodoc, șeful de șantier al Porr Construct pentru acest obiectiv de investiții.

Întârzieri la trenurile de aeroport și la cele de navetiști Urziceni-București

calea ferată Mogoșoaia-BaloteștiPe 13 decembrie, când au fost puse în circulație trenurile pe relația Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă Otopeni, acestea au înregistrat întârzieri, pentru că de la Mogoșoaia la Balotești se circulă pe un singur fir. În plus, pe această distanță era instituită o restricție de viteză de 30 km/oră, pentru efectuarea lucrărilor de dublare a căii ferate.

Întârzierile trenurilor de aeroport au fost eliminate ulterior, dar au început să întârzie garniturile de navetiști de pe relația Urziceni-București și trenurile Interrergio de pe ruta Galați-București. Timp de câteva zile, toate întârzierile s-au ”contabilizat” în stația Mogoșoaia, unde trenurile trebuie să ”facă cruce”, deoarece atât spre Pajura, cât și spre Balotești se circula pe o singură linie, în acest din urmă caz și cu restricție de viteză.

Lucrările de dublare la calea ferată Mogoșoaia-Balotești vor fi gata pe 15-20 ianuarie

noul PO Aeroport
Pe podul de peste DN1 s-a refăcut calea de rulare

”Acum, pe perioada sărbătorilor, restricția a fost ridicată și se circulă cu 100 km/oră între Mogoșoaia și Balotești. Însă când vom reîncepe lucrările, pe 4 ianuarie, vom reintroduce restricția”, a mai spus Adrian Bodoc.

Deci ar putea apărea din nou întârzieri în circulația trenurilor de navetiști.

El a precizat că întreaga lucrare va fi finalizată pe 15, cel târziu 20 ianuarie 2021, după ce vor fi gata și lucrările de la noul PO Aeroport, aflat la intersecția DN1 cu Strada Gării Balotești din Otopeni  (a nu se confunda cu noua stație de la Aeroportul Henri Coandă), dar și cele din stația Balotești. Pe întreaga distanță dintre Mogoșoaia și Balotești a fost montată o linie nouă, iar în dreptul noii stații se înlocuiește și cea veche.

Lucrări neprevăzute în stația Balotești

noul PO Aeroport
Pe aici se transporta kerosenul către Aeroport

Dublarea căii ferate Mogoșoaia-Balotești ar fi trebuit să fie gata până la finele anului în curs, însă acest lucru nu mai este posibil din cauza unor probleme neprevăzute care au apărut în perioada derulării contractului.

În luna iulie a acestui an, reprezentanții constructorului se arătau chiar mult mai optimiști și dădeau asigurări că investiția va fi gata ”la cheie” în luna septembrie. Însă între timp datele problemei s-au modificat. În stația Balotești au mai fost necesare lucrări suplimentare, după ce s-a descoperit că trebuie înlocuită o porțiune mult mai mare din ramificația care duce spre zona Cargo a Aeroportului Henri Coandă (pentru aprovizionarea cu kerosen a avioanelor), deoarece linia și traversele erau într-o stare foarte avansată de degradare.

La PO Aeroport a fost nevoie de refacerea proiectului

Apoi, în toamnă, s-a constatat că o suprafață importantă de teren din dreptul noii stații PO Aeroport este în proprietate privată.

Pe cale de consecință, a mai rămas loc doar de un drum de acces și o parcare de numai 10 locuri. Insuficientă, dacă ținem cont de faptul că stația a fost gândită ca fiind una pentru navetiști, care să-și parcheze aici mașinile și să ia apoi trenul spre București. Oficialii Regionalei București a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA s-au trezit în fața faptului împlinit, așa că proiectul a trebuit refăcut.

CITEȘTE și FOTO-VIDEO Cum a rămas cea mai nouă gară din România fără parcare și fără WC

50,5 milioane de lei pentru calea ferată Mogoșoaia-Balotești

Obiectivul de investiţii Dublarea liniei de cale ferată între staţiile Mogoşoaia şi Baloteşti, în valoare de 50,5 milioane de lei, are finanţare asigurată din fonduri de la bugetul de stat. Durata de realizare a acestei investiţii este, conform contractului, de 17 luni şi include cele două etape de implementare, elaborarea proiectului tehnic şi execuţia lucrărilor de infrastructură şi suprastructură feroviară pe întregul traseu, în lungime de aproximativ opt kilometri.

Trebuie precizat faptul că proiectul reprezintă prima lucrare de dublare a unei linii de cale ferată realizată după 1989 pe reţeaua feroviară, exclusiv din fonduri de la bugetul de stat.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole