vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

BDZ Bulgaria a pus la treabă primele două locomotive Siemens Smartron

Noile locomotive ale BDZ sunt de miercuri în exploatare și vor deservi zilnic trenuri în direcțiile Sofia-Burgas-Sofia și Sofia-Varna-Sofia.

sursa foto BDZ

Garniturile vor fi compuse din 15 vagoane modernizate în uzinele de reparații din Bulgaria. Noile locomotive poartă numerele 80 035 și 80 036. Acestea au fost livrate mai devreme decât era de așteptat (inițial planificarea lunii februarie 2021), locomotivele poartă deja marca Green Force – un design care a fost selectat printr-un vot popular la începutul acestei veri.

Într-un comunicat de presă de zilele acestea, Ministerul bulgar al Transporturilor a informat că la contractul inițial dintre Siemens Mobility și BDZ PP a fost anexată o comandă suplimentară pentru alte cinci locomotive. Aceasta înseamnă că numărul total de locomotive Smartron pentru operatorul de stat bulgar a crescut la 15.

Două trenuri speciale au părăsit gara centrală din Sofia în această dimineață. Primul dintre ele a fost Sunny Beach Express (8601) care leagă capitala Bulgariei de orașul Burgas de pe coasta Mării Negre – condus de 80 036.

Câteva ore mai târziu, trenul 8651 care leagă Sofia și Varna prin al doilea oraș ca mărime din Bulgaria, Plovdiv, a marcat premiera oficială a Green Force Smartron pentru BDZ. Înalți oficiali bulgari au fost la platformă pentru a sărbători evenimentul.

Ultima livrare a locomotivelor nou fabricate pentru BDZ a avut loc în 1994, când au sosit locomotive clasa 61 construite de Škoda. Deși a existat un proiect ambițios de modernizare pentru o duzină de electrice de clasă 46, care ulterior au format subclasa 46 200, Smartron marchează cu adevărat un pas nou pentru operațiunile BDZ, prin contemporaneitatea soluțiilor tehnologice.

Design-ul locomotivelor vine să evidențieze avantajele de mediu ale transportului feroviar, aducând în același timp ideea de modernitate și începutul unui nou drum în istoria transportului feroviar bulgar. În România, modelul Siemens a fost livrat doar unor operatori privați. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole