vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

31 de ani de la declanșarea Revoluției române. Poetul Ion Monoran a oprit tramvaiele în Timișoara

Azi, 16 decembrie 2020, se împlinesc 31 de ani de la declanșarea Revoluției române. Gestul simbolic a fost făcut de regretatul poet Ion Monoran, care a oprit tramvaiele în fața monumentului din Piața Maria din Timișoara.

declanșarea Revoluției române

În seara de 16 decembrie 1989, la Timișoara începea Revoluția, iar oamenii au început să iasă în stradă din ce în ce mai mulți.

Ion Monoran a oprit tramvaiele în fața monumentului din Piața Maria, într-un gest devenit simbol al evenimentelor de acum aproape un sfert de secol, relatează site-ul PressAlert. El a fost primul om care a strigat “Jos Ceaușescu!”.

Semnalul pentru declanșarea Revoluției române, dat de Ion Monoran

Seara, și peste noapte, protestatarii au început să fie arestați. Pe 15 decembrie, în fața casei parohiale a lui Laszlo Tokes, începuse o mișcare de protest a comunității maghiare față de decizia de mutare a pastorului. declanșarea Revoluției române

Pe 16 decembrie 1989, alături de Daniel Zăgănescu şi alţi tineri timişoreni, Ion Monoran a oprit tramvaiele în Piaţa Maria şi a direcţionat mulţimea de protestatari către sediul judeţan al PCR. Acesta a fost gestul care a declanșat cu adevărat Revoluția română.

După înlăturarea de la putere a regimului comunist, a fost unul dintre cei care s-au implicat decisiv în apariţia ziarului Timişoara şi impunerea acestuia ca un exponent al idealurilor Revoluţiei. Dincolo de activitatea sa literară, Ion Monoran rămâne omul „care a oprit tramvaiele la revoluţie”, care a animat mulțimea în drum spre Comitetul Județenei de Partid. Avea 35 de ani la Revoluție și a murit trei ani mai târziu.

Născut pe 18 ianuarie 1953, în satul Petroman, Ion Monoran a avut probleme cu fosta Securitate încă din timpul liceului, când a încercat să fugă de comunism și a trecut fraudulos frontiera. A fost prins, exmatriculat, trimis la muncă. A continuat însă să scrie, iar criticile oneste i-au fost favorabile. Nu a fost publicat însă deloc înainte de 1989.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole