vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Adrian Onceanu: CFM s-a concentrat în 2020 pe investiții în infrastructura feroviară

Calea Ferată din Moldova s-a concentrat în 2020 pe investiții în infrastructura feroviară, a declarat Adrian Onceanu, directorul întreprinderii de stat din stânga Prutului, pentru publicația Tribuna.

investiții în infrastructura feroviară Ziua Feroviarilor din Moldova criză de specialiști la CFM
FOTO Curentul.md

El a spus că principala realizare sunt proiectele de investiții și s-a referit la reabilitarea căii ferate Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești.

”Cele mai importante realizări ale anului 2020 sunt, desigur, implementarea și promovarea proiectului de investiții. Calea ferată este în prezent într-o stare dificilă din cauza pandemiei de COVID-19. În ciuda acestui fapt, se depun eforturi pentru implementarea proiectului de reabilitare a secțiunii de cale ferată Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, 233 km lungime, finanțat de BERD împreună cu BEI. Raportul final privind licitația pentru supraveghere a fost aprobat de BERD și BEI și se elaborează contractul. Băncile analizează raportul final al licitației pentru proiectarea și implementarea lucrărilor de reconstrucție a infrastructurii feroviare. După primirea aprobării <fără comentarii> de la bănci, va fi pregătit un proiect de contract pentru semnare”, a spus Adrian Onceanu.

Performanță crescută, după ce vor fi făcute investiții în infrastructura feroviară

Ca urmare a implementării acestui proiect, capacitatea secțiunii reabilitate va crește de 1,6 ori, iar viteza medie a trenurilor va crește până la 60 km/oră, față de 34,5 km/oră în prezent. Toate acestea vor reduce timpul de livrare a mărfurilor, „cifra de afaceri a vagonului marfar” și timpul de deplasare al pasagerilor.

De asemenea, în cadrul proiectului va fi dezvoltat un sistem informațional de gestionare a energiei (EMIS), care include colectarea automatizată a datelor privind consumul de combustibil diesel, atât în locomotive noi, cât și în depoul de locomotive din Basarabeasca, cu emiterea unei analize care va permite monitorizarea utilizării optime a motorinei în mișcare. În prezent, compania internațională IRD Ingineering pregătește Termenii de referință pentru implementarea EMIS, a mai spus Adrian Onceanu.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole