vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Biletele de tren spre aeroport, România lucrului prost făcut. Războiul prețurilor pe nervii călătorilor

Din noaptea de sâmbătă spre duminică, trei operatori de transport feroviar de călători, cel de stat și doi privați, vor circula spre și dinspre Aeroportul Henri Coandă. Numai că de data aceasta nu ne întâlnim cu ”România lucrului bine făcut”, pentru că biletele de tren spre aeroport dau naștere unei situații menite să-i pună în încurcătură pe călători, mai ales pe cei străini.

Adrian Bărbulescu

biletele de tren spre aeroport

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a anunțat miercuri după amiază orarul trenurilor și operatorii de transport feroviar care vor circula pe ruta Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă.

Legătura directă spre și dinspre cel mai mare aeroport al țării va fi asigurată zilnic de 72 de trenuri (36 de perechi), care aparțin următorilor trei operatori: SNTFC CFR Călători (operatorul național de transport feroviar de călători) – 42 de trenuri, Regio Călători (operator privat) – 20 de trenuri și Transferoviar Călători (operator privat) – 10 trenuri.

La Transferoviar Călători biletul costă 7 lei

Primul operator al cărui orar de transport a fost încărcat în sistemul Infofer este Transferoviar Călători, deținut de omul de afaceri Călin Mitică.

Potrivit informațiilor disponibile pe acest site, prețul unui bilet Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă Otopeni va fi de 7 lei.

Cât costă, de fapt, biletele de tren spre aeroport la CFR Călători? Una e pe site, alta în comunicat

biletele de tren spre aeroportApoi a venit rândul CFR Călători să-și oficializeze oferta de transport, anunțând că prețul biletului va fi de 8,30 lei.

Operatorul feroviar de stat a venit însă cu precizări, prin intermediul unui comunicat de presă, anunțând că va ieftini biletul, astfel încât acesta să coste 5 lei: ”CFR Călători a demarat astăzi, imediat după comunicarea traselor pentru această rută de către CFR Infrastructură, propunerea de modificare a tarifului, la 5 lei. Până la aprobarea de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a acestui tarif sau a altuia, prețul unui bilet pe ruta Gara de Nord București – AIHCB este 8,30 lei conform Ordinului de Ministru valabil la acest moment, care reglementează tarifele de deservire generală din transportul feroviar public de călători”. Nu se precizează însă de când ar putea intra în vigoare noul tarif, așa că, până una-alta, călătoria va fi taxată cu 8,30 lei.

Dacă însă consultăm atât site-ul infofer.ro (unde este disponibil mersul trenurilor pentru toți operatorii feroviari de călători), cât și site-ul propriu al CFR Călători, prețul care se afișează este de 12,10 lei. Cumpărarea online a biletelor nu este însă disponibilă.

Biletul putea fi mai ieftin încă de la început la CFR Călători

Dincolo de diferența de la 8,30 la 12,10 lei, care poate fi pusă pe seama unei erori de soft, prețul biletului ar fi putut fi însă mai mic la CFR Călători încă din prima zi. Și asta fără ca operatorul feroviar de stat să mai aștepte parcurgerea etapelor birocratice pentru adoptarea unui Ordin de Ministru.

Nimic mai simplu; rangul trenurilor putea fi stabilit ca Regio Expres, nu ca InterRegio, cum este acum. Pe cale de consecință, biletul ar fi fost mai ieftin. De exemplu, un bilet clasa a 2-a la trenul RE 3007 pe tura București Nord-Buftea (17 km, față de 19 km, câți sunt de la București Nord la Aeroportul Henri Coandă) costă 4,90 lei. Chiar și pe o distanță mai mare, de 30 km, București Nord-Periș, biletul tot este mai teftin decât cel pe calea ferată de aeroport – 5,4 lei la trenul RE 5001. Așa că nici vorbă de 8,30 lei, cu atât mai puțin de 12,10 lei.

Biletele de tren spre aeroport, vândute de Regio Călători cu 8,10 lei

la mare cu trenul Regio Călători la Mangalia
FOTO România Feroviară

Operatorul feroviar brașovean Regio Călători nu-și încărcase oferta de transport în sistemul Infofer până la ora publicării acestui articol.

Am sunat la call center-ul Regio Călători, de unde ni s-a spus că prețul unui bilet pe ruta București Nord-Aeroport Henri Coandă va fi de 8 lei și 10 bani.  După operatorul de stat, Regio Călători va opera cel mai mare număr de trenuri pe noua rută feroviară – 10 perechi pe zi.

Bulibășeală împachetată în ambalaj de concurență

Club Feroviar a susținut încă de la înființarea sa concurența pe calea ferată, necesitatea ca pe o anumită linie să circule mai mulți operatori, pentru ca pasagerul să aibă de unde alege din punctul de vedere al prețului și al confortului.

Dacă vrei să te duci pe Valea Prahovei, de la București la Predeal, de exemplu, poți să-ți alegi ora de plecare în așa fel încât să călătorești cu trenurile CFR Călători ale Regio Călători, Astra Transcarpatic sau Softrans. Numai că o călătorie la și de la aeroport nu e similară uneia spre sau dinspre munte. La munte poți să ajungi mai târziu, la aeroport nu, pentru că pierzi avionul. Și reciproca e valabilă: nimeni nu va aștepta încă 40 de minute la aeroport pentru a călători cu un tren mai confortabil sau mai ieftin, așa că, de fapt, asistăm la o pseudoconcurență.

Casele de bilete vor vinde bilete numai pentru CFR Călători

bilete online pentru studenți rezervarea online a călătoriilor studenților programul de guvernareO altă problemă de care se vor lovi cei care vor călători de la Gara de Nord la Aeroportul Otopeni sau invers va consta în modul de cumpărare a biletelor.

Casele de bilete aparțin CFR Călători, așa că vor vinde legitimații de călătorie numai pentru operatorul feroviar de stat. Iar celui care va întreba casiera ce trenuri are spre aeroport ar trebui să i se dea relații doar despre cele operate de CFR Călători, altminteri fiind vorba de o sabotare a propriului angajator.

Pentru garniturile private, biletele vor fi cumpărate din tren, numai că nu toată lumea va ști acest lucru, mai ales străinii, care vor fi extrem de bulversați.

Casieriile ar trebui să aparțină de CFR SA, nu de CFR Călători

În toate statele europene, casele de bilete aparțin gestionarului infrastructurii, nu operatorului feroviar, așa încât să poată vinde bilete pentru orice tren, fie el de stat sau privat. Mai pe românește, casele de bilete ar trebui să aparțină de CFR SA, și nu de CFR Călători.

Chiar și în Marea Britanie, unde transportul feroviar de călători este complet liberalizat, situația este aceeași. Operatorii sunt privați, dar casele de bilete sunt ale Network Rail, gestionarul de infrastructură. În plus, nici în Londra, unde transportatorii sunt privați, biletele nu au prețuri diferite pe aceeași rută.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole