vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Se trece la carduri contactless la metrou. Gabriel Mocanu: ”Migrarea se va face treptat”

În scurt timp va începe trecerea la carduri contactless la metrou, care vor înlocui ”bătrânele” cartele magnetice pe suport de carton. Directorul general al Metrorex, Gabriel Mocanu, dă însă asigurări că migrarea spre noul sistem de acces în stații se va face treptat, pentru a  nu apărea sincope în activitate.

Adrian Bărbulescu

carduri contactless la metrou licitație Metrorex plata cu cardul la metrou plata cu cardul la metrou

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat luni după-amiază anunțul de licitație ce are ca obiect ”Echipament de formatare carduri contactless, encodare și printare carduri contactless ultralight”.

Valoarea totală estimată a contractului este de 523.200 de lei, echivalentul a aproximativ 107.000 de euro, iar locul de executare este stația de metrou Piața Unirii, bdul. Dimitrie Cantemir, nr. 2, sector 4.

Condiții de participare la licitația pentru carduri contactless la metrou

Pentru a participa la această licitație, ofertanții trebuie să demonstreze că în ultimii trei ani de zile (calculați până la data limită de depunere a ofertelor) au furnizat produse similare în valoare cumulată de 400.000 de lei, fără TVA.

Garanția de participare la procedura de achiziție este de 5.200 de lei, valabilă șapte luni de zile. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 22 decembrie 2020, ora 15,00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 22 iulie 2021.

Angajații Metrorex vor testa noile carduri contactless la metrou

carduri contactless la metrou Ziua MetrouluiPentru a nu se produce sincope în activitatea Metrorex, care transportă câteva sute de mii de călători în fiecare zi, primii care vor fi dotați cu noile carduri de acces vor fi angajații și membrii de familie ai acestora, a declarat pentru Club Feroviar directorul general al societății, Gabriel Mocanu.

Ulterior, sistemul va fi extins, însă trecerea nu va fi bruscă. ”Va fi o migrare treptată către noul sistem de taxare, bazat pe cartele contactless”, a precizat Gabriel Mocanu.

Cartelele magnetice vor mai rămâne ceva vreme în circulație

Deocamdată însă bucureștenii și nu numai care au cartele magnetice nu au a se teme, deoarece ele vor mai rămâne ceva vreme valabile și vor putea fi folosite la validatoarele de la accesul în stațiile de metrou.

”Deocamdată, cartela magnetică e mai ieftină ca suport. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de faptul că utilizează metroul nu numai bucureștenii posesori de abonamente, ci și călătorii ocazionali, unii dintre ei din alte orașe sau chiar din străinătate. În funcție de cum vor funcționa noile carduri, vom decide dacă și când vom elimina cartelele magnetice”, a mai spus directorul general al Metrorex.

Se poate plăti deja cu cardul bancar

La începutul lunii martie a acestui an, Metrorex a anunțat că a introdus plata cu cardul bancar contactless la porțile de acces din 43 de stații de metrou din București.reparații la infrastructură pe Magistrala 900

Sistemul a devenit disponibil în stațiile în care accesul a fost modernizat prin introducerea porților batante de acces. Pentru a beneficia de acest sistem, călătorul trebuie să apropie orice card sau dispozitiv electronic (telefon sau ceas inteligent) cu funcție contactless de zona marcată cu semnul contactless de pe poartă. În cazul în care un călător dorește să achite mai multe intrări cu același card, el trebuie să apese, începând cu a doua tranzacție consecutivă, tasta „+” de pe ecranul turnichetului și apoi să apropie cardul de semnul contactless. Costul unei călătorii este același, de 2,5 lei, și nu există comisioane bancare.

Metrorex a modernizat sistemul de acces încă din 2017

Metrorex a modernizat, în 2017, sistemul de control-acces pe Magistralele 1, 2, 3 și Tronsonul de Legătură pentru 41 de stații de metrou: 20 de stații pe Magistrala 1, 14 stații pe  stații  Magistrala 2 și 7 stații pe Magistrala 3.

Înlocuirea acestor aparate de taxare la metrou în cele 41 de stații s-a făcut în cadrul obiectivului de investiții ”Modernizarea instalațiilor pe Magistralele 1, 2, 3 și TL de metrou” prin accesare de fonduri europene nerambursabile. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 181,781 milioane de lei (peste 40 milioane de euro), din care 108,48 milioane de lei (circa 25 milioane de euro) a fost finanţarea nerambursabilă acordată din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, valoare echivalentă cu 71,67% din valoarea totală eligibilă aprobată. În cadrul proiectului au fost achiziţionate și 139 de automate moderne de vândut cartele, care sunt prevăzute să dea rest şi să funcţioneze inclusiv cu POS.

Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat cu ofertantul declarat câștigător, respectiv asocierea de firme TIAB – UTI Grup – Logic IT Consult, subcontractanții asocierii fiind Somet și Prodata Mobility Systems NV Belgia.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole