vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Se prelungește din nou derogarea pentru reviziile trenurilor de metrou Bombardier

Ministerul Transporturilor vrea să prelungească din nou derogarea acordată în luna august pentru reviziile trenurilor de metrou Bombardier. Extinderea numărului de kilometri la care este obligatorie efectuarea reviziilor se va aplica până la mijlocul anului viitor, potrivit unui proiect de Ordin al ministrului Transporturilor pus în dezbatere publică.

reviziile trenurilor de metrou licitația pentru mentenanța ramelor de metrou revizia la trenurile Bombardier acord Alstom-Metrorex

În cadrul contractului de mentenanță a trenurilor de metrou încheiat de Metrorex cu Alstom Transport, aceasta din urmă are obligația de a aproviziona piesele de schimb.

Reviziile trenurilor de metrou, afectate de pandemie

Numai că, în contextul restricțiilor impuse de pandemia de coronoavirus, în cazul pieselor de schimb care reprezintă componente critice de siguranță, termenele de livrare de la subfurnizorii producători sau reprezentanții acestora sunt foarte mari, circa 10 luni, ceea ce conduce la imposibilitatea desfășurării procesului de mentenanță în totalitate.

”Un factor cu potențial agravant este reprezentat de faptul că unii subfurnizori  de  piese  de  schimb  întâmpină  dificultăți  la  livrare  rezultate  din  închiderea unor capacități de producție pentru a limita riscul de răspândire a coronavirusului SARS-Cov2, precum și evoluția crizei globale de sănătate care, prin măsurile de prevenire suplimentare, poate continua să perturbe activitatea acestora, în cazul în care unitățile de producție sunt localizate în zonele afectate de COVID-19”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

O primă derogare a fost dată în luna august

În cadrul Normativului feroviar de la care se solicită derogare se prevede că “Reviziile ramelor electrice de metrou tip BM (fabricate de Bombardier Transportation) efectuate la norma de kilometri parcurși, efectuarea Reviziei la 1.000.000 km la un interval maxim de 1.050.000 km (+5% din intervalul definit)”. Primele trenuri tip BM, puse în exploatare în 2002, s-au apropiat ca valoare a numărului de kilometri parcurși de intervalul maxim de efectuare a celei de-a doua revizii la 1.000.000 km.  Luând în considerare cele menționate mai sus, între luna mai și luna decembrie 2020 nu există condițiile efectuării reviziilor la 1.000.000 km la trenurile tip BM, din cauza imposibilității aprovizionării componentelor critice de schimb, furnizorii feroviari neexistând pe piața românească, iar pentru cei din alte state membre UE fiind condiționată furnizarea acestora de obținerea unor agremente tehnice de utilizare, acest proces fiind de lungă durată. Efectuarea unei revizii la 1.000.000 km durează aproximativ o lună de zile.

Pentru rezolvarea acestei situaţii, prin Ordinul ministrului Transporturilor nr. 1634/12.08.2020 s-a aprobat derogarea, prin majorarea parcursului limită la care trebuie finalizată revizia la 1.000.000 km (Nr.crt.21), de la valoarea existentă de 1.000.000 km +5% (respectiv 1.050.000 km), până la valoarea 1.000.000 km +15% (respectiv 1.150.000 km), numai pentru a doua revizie la 1.000.000 km. Aceasta derogare se aplică ramelor electrice de metrou Bombardier care sunt scadente la acest tip de revizie până la data de 31 decembrie 2020.

Derogarea privind reviziile trenurilor de metrou se prelungește până la vară

Până în prezent nu au fost constatate probleme tehnice sau funcţionale ale ramelor electrice de metrou care au efectuat revizia tehnică intermediară la 1.000.000 km, menţinându-se în continuare un nivel ridicat de siguranţă a circulaţiei şi a calităţii serviciilor de transport călători, precizează Ministerul Transporturilor. 11 trenuri sunt scadente la revizia de 1.000.000 km până la sfârşitul anului 2020. Restul trenurilor tip BM, urmează însă, cu număr de kilometri apropiaţi de cei ai celor 11 trenuri menţionate, acestea fiind scadente la revizia de 1.000.000 km după luna decembrie 2020.

”Pentru soluţionarea acestei situaţii, propunem acordarea derogării de la Normele pentru efectuarea reviziilor şi reparaţiilor planificate ale ramelor electrice de metrou tip BM, în aceleaşi condiţii ca cele prevăzute în Ordinului Ministrului Transporturilor, Infrastucturii şi Comunicaţiilor nr. 1634/12.08.2020, pentru ramele electrice de metrou tip BM care vor fi scadente pentru efectuarea reviziei de 1.000.000 km până la 30.06.2021”, se mai arată în documentul menționat.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole