vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Gheorghe Piperea: Comisia Europeană a dat o lovitură de satâr în cazul CFR Marfă

Avocatul și profesorul de drept comercial Gheorghe Piperea numește „lovitură de satâr” decizia Comisiei Europene privind ajutorul de stat primit de către CFR Marfă. La începutul acestui an, Piperea avertiza asupra faptului că un concordat preventiv nu este o soluție în cazul companiei naționale. Conducerea CFR Marfă „a știut mai bine”, iar acum se văd consecințele.
centura feroviară a Bucureștiului
Într-o postare de miercuri pe pagina sa socializare, Gheorghe Piperea condamnă faptul că Guvernul Ludovic Orban a „ținut ascuns aproape o lună” situația critică a companiei. De altfel, cazul a ieșit la iveală marți, nu ca urmare a transparenței și bunăvoinței Ministerului Transporturilo, ci datorită presei.
„Ce intuiam acum 8 luni referitor la fatalitatea falimentului CFR Marfă, iată că se tranșează prin lovitura de satâr a Comisiei Europene (ținută ascunsă de aproape o lună de guvernul Orban). A fost și este un ajutor ilegal, deci trebuie recuperat, iar procedura concordatului preventiv a fost prost aleasă ca soluție”, spune avocatul.
El citează fragmente din scrisoare care au fost publicate și de către Club Feroviar.
CFR Marfă nu va fi singura companie în această situație. „Nu doar CFR Marfă are această problemă, ci și Compania Energetică Oltenia și Compania Energetică Hunedoara. Falimentul bate la ușă și la Tarom și la Poșta Română (notă – în acest caz, Consiliul Concurenței a dat o amendă de 24 mil euro, iar compania a plătit avocaților proprii un onorariu de eșec de 3 mil lei) (…) 50 de mii de “bugetar” își vor pierde jobul”, spune Piperea. El a fost unul dintre primii practicieni in insolvență care a avertizat asupra lipselor de șanse ale concordatului. El spunea la începutul anului că salvarea CFR Marfă a fost încredințată unor „nătărăi care s-au perindat pe la Transporturi”. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole