vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

A treia rectificare bugetară pe 2020. Orban nu și-a ținut promisiunea pentru Transporturi

Guvernul a luat notă în ședința de miercuri seara de a treia și ultima rectificare bugetară pe 2020, prin care deficitul urcă la 9,1% din PIB, în creștere cu 4,5 miliarde de lei. În ceea ce privește bugetul Ministerului Transporturilor, acesta a rămas nemodificat, cu toate că premierul Ludovic Orban promisese suplimentarea lui cu nici o lună în urmă.

rectificare bugetară pe 2020 Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare Hotărâri de Guvern feroviare metroul din Drumul Taberei majorarea de capital la CFR Călători
FOTO Guvernul României

”În şedinţa de Guvern din această seară am prezentat în primă lectură a treia rectificare de anul acesta. Prin această rectificare se asigură finanţarea necesară în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi educaţiei şi în acelaşi timp asigurăm continuarea investiţiilor. În acest an sunt estimate la 55 miliarde de lei, o creştere faţă de bugetul iniţial cu 4,5 miliarde. Am avut execuţia la 10 luni şi este cea mai bună din ultimii 10 ani: 35,4 miliarde de lei, mai mult decât s-a cheltuit în tot anul 2016, în tot anul 2017 şi în tot anul 2018. De aceea continuăm investiţiile şi această rectificare asigură resursele necesare”, a spus ministrul Finanţelor, Florin Cîțu, la finalul şedinţei de Guvern.

Creșteri și tăieri la a treia rectificare bugetară pe 2020

Potrivit notei de fundamentare elaborate de Ministerul Finanțelor se vor majora fondurile pentru ministerele Muncii și Protecției Sociale (+1,59 miliarde de lei per sold), Sănătății (+1,077 miliarde), Agriculturii și Dezvoltării Rurale (+1,181 miliarde), Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației ( +999,5 milioane), Fondurilor Europene (+104,97 milioane de lei) și Afacerilor Externe (+18,3 milioane).

De cealaltă parte, vor fi tăieri de fonduri de la ministerele Apărării Naționale (-2 miliarde de lei), Finanțelor Publice – Acțiuni Generale (-854,7 milioane), Afacerilor Interne (-635,4 milioane), Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (-56 milioane) și Mediului, Apelor și Pădurilor (-37,8 milioane de lei per sold). S-a mai tăiat de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (-82,6 milioane de lei), și Secretariatul General al Guvernului (-53,8 milioane lei).

Fără bani în plus la Transporturi la ultima rectificare

rectificare bugetară pe 2020 ultima rectificare bugetară din 2020 calea ferată România-Polonia Silviu Mănăstire are Covid terapie intensivă la Spitalul CF1 rectificarea bugetară noul prim-ministru francez Ordonanța pe achizițiile publice modernizarea infrastructurii prelungirea stării de alertă investiții în calea ferată Ludovic Orban în Parlament Orban anunță măsurile de relaxare Orban îl contrazice pe Vela investiţii publice Restricțiile pentru călătoria cu trenul șomajul tehnic pentru bugetari
FOTO Guvernul României

La Ministerul Transporturilor, Ministerul Educației, Ministerul Justiției, Agenția Națională de Integritate, Consiliul Național al Audiovizualului nu au fost făcute modificări de buget.

Asta cu toate că, pe 1 noiembrie, premierul Ludovic Orban promitea că la ultima rectificare bugetară din acest an vor fi alocați mai mulți bani pentru Transporturi.

”La ora actuală, analizăm solicitările fiecărui ordonator principal de credite, iar pe domeniul Sănătăţii va fi o creştere, cu siguranţă. De altfel, noi am şi făcut, deja, o reaşezare în domeniul Sănătăţii, printr-o realocare a unor fonduri în valoare de 570 de milioane. Va exista o creştere, nu vă pot comunica cifra cu care creşte bugetul, dar va creşte bugetul Sănătăţii, atât pentru programe, cât şi pentru cheltuielile provocate de pandemie şi pentru alte categorii de cheltuieli. De asemenea, vor creşte un pic cheltuielile pe investiţii, atât pe Ministerul Transporturilor, cât şi pe Ministerul Dezvoltării”, spunea prim-ministrul la vremea respectivă.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole