vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Strategia feroviară 2021-2025, pe masa Guvernului. Investiții de peste 13 miliarde de euro

Strategia feroviară 2021-2025 va fi luată în discuție, în vederea aprobării, în ședința de Guvern care va avea loc joi seara. Documentul prevede investiții de peste 10,5 miliarde de euro în următorii cinci ani de zile în infrastructura de cale ferată din România, pe proiecte. Din această sumă, sub 300 milioane de euro provin din fonduri naționale. Acestor bani li se agaugă încă peste trei miliarde de euro pentru întreținere, reparații și reînnoire a rețelei.

Adrian Bărbulescu

Strategia feroviară 2021-2025
În stația Balotești lucrările sunt finalizate

Pe agenda ședinței de Guvern de joi, 5 noiembrie 2020, se află proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025.

Actul normativ trebuie adoptat în contextul Legii nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spațiul feroviar unic european și al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii privind Strategia feroviară, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor va publica pe site-ul său web documentul şi va transmite această strategie Comisiei Europene.

Strategia feroviară 2021-2025. Cum vor fi eșalonate investițiile

Strategia feroviară 2021-2025Strategia la care face referire proiectul de act normativ ce urmează să intre în dezbaterea Executivului în această seară a fost actualizată de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA la data de 30 iunie 2020 și este prezentă pe site-ul gestionarului de infrastructură.

În document se prevede faptul că, în perioada menționată, în infrastructura de cale ferată din România va fi investită suma de 10,352 miliarde de euro din fonduri europene nerambursabile. La această sumă se mai adaugă 298 milioane de euro din fonduri naționale.

Sumele cresc gradual, de la an la an. Astfel, în 2021 ar urma să fie investiți 1,086 miliarde de euro din fonduri europene, pentru ca în 2025 suma să ajungă la peste 2,4 miliarde de euro. Aceeași tendință se respectă și în cazul proiectelor de investiții finanțate de la buget: 25 milioane de euro în primul an și 91 milioane în ultimul.

1,8 milarde de euro pentru întreținere și reparații, prevăzuți în Strategia feroviară 2021-2025

Strategia feroviară 2021-2025În afară de aceste proiecte, mai este prevăzută suma de 1,8 miliarde de euro destinată întreținerii și reparațiilor căii ferate. În acest caz, sumele sunt distribuite aproximativ egal pe perioada luată în calcul – peste 360 milioane de euro în fiecare an.

La capitolul ”Reînnoirea rețelei feroviare” sunt prevăzuți alți 1,118 miliarde de euro pentru cei cinci ani de zile acoperiți de Strategie. Aici, sumele cresc de la an la an: aproape 74 milioane de euro în 2021, pentru  a ajunge la 411,69 milioane de euro în 2025. Ce se intenționează a se face este prezentat în tabelul alăturat.

Subfinanțare cronică a căii ferate în ultimii cinci ani

Strategia feroviară 2021-2025Investițiile în calea ferată au avut parte în ultimii cinci ani de zile de o subfinanțare cronică din partea statului român.

Astfel, în ceea ce priveşte întreţinerea infrastructurii, fondurile publice alocate au acoperit doar 60,4% din necesităţile de finanţare. La repararea infrastructurii, banii de la buget au acoperit mai puţin de 20% din necesar. În fine, în ceea ce priveşte reînnoirea infrastructurii, fondurile publice alocate au acoperit mai puţin de 2,5% din necesar.

”Consecinţa directă a finanţării necorespunzătoare a întreţinerii, reparării şi reînnoirii infrastructurii feroviare este degradarea progresivă a acesteia şi apariţia din ce în ce mai frecventă a unor defectări care necesită limitarea vitezei de circulaţie a trenurilor pentru asigurarea condiţiilor minimale de siguranţă. Aceasta a generat limitarea suplimentară a competitivităţii transportului feroviar în raport cu alte moduri de transport, materializată prin migrarea masivă a clienţilor către transportul rutier”, se arată în strategie.

Potențial de creștere pentru transportul feroviar

În momentul de față, cota de piață a transportului feroviar este foarte redusă în România: 4,2% în domeniul transporturilor de persoane pe relaţii interurbane (această cotă modală ia în consideraţie inclusiv transportul individual cu autoturismul), respectiv de 21,1% în domeniul transporturilor publice de persoane pe relaţii interurbane. În domeniul transporturilor comerciale de marfă pe relaţii interurbane, cota de piață a transportului feroviar este de 21,9%.

Autoritățile vor să schimbe această stare de fapt, cel puțin la nivel declarativ. ”Analiza situaţiei actuale a transportului feroviar a evidenţiat existenţa unui mare potenţial de creştere a transportului feroviar pe piaţa internă a transporturilor. În cazul transportului de pasageri, spaţiul teoretic de creştere vizează atât transportul public interurban, efectuat în prezent cu autobuze şi autocare, precum şi de posibilitatea atragerii unor călătorii care se efectuează în prezent cu mijloace de transport individuale”, se precizează în document.

CITEȘTE și Răpuși de covid în microbuze. Clasa politică a transformat România într-o țară de dube

În ceea ce privește transporturile de mărfuri, cel mai semnificativ spaţiu teoretic de creştere este dat de piaţa expediţiilor de mici dimensiuni care se transportă în prezent aproape exclusiv cu mijloace rutiere.

”Calea ferată poate redeveni un jucător semnificativ pe această piaţă, cu condiţia reabilitării transportului intermodal şi a transportului în vagoane izolate”, se mai menționează în Strategie.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole