vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

VIDEO Accident de metrou în Olanda. Au și ei trenul zburător, pe modelul de la Depoul Berceni

Un accident de metrou în Olanda a avut loc duminică seara, când o garnitură a ieșit prin parapet și a rămas suspendată la 10 metri deasupra solului. Accidentul este parcă o copie la indigo a celui produs pe 26 ianuarie 2019 la Depoul Berceni de pe Magistrala 2 a metroului bucureștean. Ce-i drept, la București trenul a rămas la doi metri deaspura solului, nu la zece.

Adrian Bărbulescu

accident de metrou în Olanda

”Salvat de coada unei balene”. Aceasta a fost concluzia jurnaliștilor olandezi după accidentul produs duminică seara la stația De Akkers din Spijkenisse, când un tren de metrou a ieșit prin parapet și nu s-a prăbușit grație unei opere de artă de care a rămas suspendat. Acum, echipele de intervenție vor avea o misiune deloc ușoară, și anume să coboare garnitura la sol în condiții de siguranță, notează presa locală.

Accident de metrou în Olanda. Trenul a fost salvat de o balenă

Opera de artă nu este concepută ca o plasă de siguranță suplimentară pentru trenurile de metrou, spune artistul și arhitectul Maarten Struijs, care a lucrat decenii întregi pentru Municipalitatea din Rotterdam și a proiectat mai multe stații de metrou.

”Sculptura are două cozi. Dacă metroul ar fi lovit cealaltă coadă, cred că ar fi căzut. Sigur, arată poetic, dar este cu adevărat un noroc că trenul este salvat de coadă”, a declarat el.

Mecanicul nu a fost rănit

Trenul de metrou a spulberat practic capătul de linie (opritorul fix) și parapetul de beton. Mecanicul nu a fost rănit, a precizat un purtător de cuvânt al RET. ”Este foarte șocat. Desigur, vom vorbi cu el pentru a afla ce s-a întâmplat. Ne bucurăm că se descurcă bine în aceste condiții. Vrem să investigăm amănunțit ce a mers prost noaptea trecută. Vehiculul va trebui în cele din urmă să fie repus pe șine. Serviciile de urgență sunt prezente la fața locului, în număr mare, și fac un plan de acțiune pentru a coborî în siguranță metroul”, a spus el.

Pe linia pe care s-a produs accidentul circulă trenuri Bombardier, produse în perioada 1997-2001, dar din primele informații se pare că nu materialul rulant a fost problema. Oricum, cauzele accidentului vor fi stabilite ulterior, în urma unei investigații feroviare specializate.

Un accident similar s-a produs la București

accidentul de metrou din Depoul Berceni trenul zburător din Depoul Berceni prelungirea Magistralei 6Un accident similar celui din Olanda s-a produs la București pe 26 ianuarie 2019, când o garnitură produsă de spaniolii de la CAF a rămas la peste doi metri înălțime, după ce s-a înfipt într-un parapet, motiv pentru care a primit ”porecla” de ”metroul zburător”.

Mecanicul, care a fost rănit grav și a necesitat mai multe zile de spitalizare, pur și simplu nu au reușit să oprească garnitura care prinsese viteză. Raportul întocmit de Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER) a fost categoric: accidentul s-a produs din cauza software-ului instalat pe tren, care a reacționat defectuos.

Trenul a spulberat totul în calea lui

Accidentul a avut consecințe importante. Astfel, în urma producerii incidentului, garnitura a distrus parapetul opritorul fix al liniei nr.8 din Depoul Berceni, a părăsit calea de rulare, înscriindu-se pe o traiectorie rectilinie. Trenul a străpuns zidul camerei unui stand de probă, stația de epurare a apei și peretele stației ventilație, ulterior trenul rămânând suspendat pe structura de rezistență a clădirii.

Garnitura era tractată de către o locomotivă hidraulică LDH, acesta fiind un element de controversă în investigație. La locomotiva LDH (locomotivă diesel hidraulică), pe suprafața roților acesteia s-au produs locuri plane ca urmare a efectului acțiunii sistemului de frânare, care a fost comandat de mecanic în încercarea acestuia de a opri creșterea necontrolată a vitezei convoiului. ”Totodată, ca urmare a forțelor de compresiune apărute în timpul impactului, a fost deformată și cupla automată dintre locomotiva LDH și TEM BM3 nr.1322-2322”, se arată în raport.

Instanța a respins contestația spaniolilor de la CAF

Spaniolii de la CAF au contestat în instanță Raportul AGIFER privind trenul zburător de la Depoul Berceni, însă Tribunalul București a respins cererea.

În urmă cu două săptămâni, Tribunalul București a dat sentința în dosarul în care firma spaniolă Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles SA a contestat raportul de investigație al AGIFER referitor la accidentul care s-a produs pe data de 26 ianuarie 2019 la Depoul Berceni (fostul Depou IMGB) de la capătul sudic al Magistralei 2 a metroului bucureștean.

”Admite excepția inadmisibilității. Respinge cererea de suspendare a executării, ca inadmisibilă. Respinge cererea de anulare, ca inadmisibilă. Cu recurs în 5 zile de la comunicare, în ceea ce privește cererea de suspendare a executării. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, în ceea ce privește cererea de anulare. Recursul se va depune la Curtea de Apel București, sub sancțiunea nulității. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților, prin intermediul grefei instanței, azi, 13.10.2020. Document: Hotărâre  982/2020,13.10.2020”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului București, publicată pe portalul instanțelor de judecată din România.

Sentința nu este însă definitivă și este de așteptat ca ea să fie atacată de spanioli la Curtea de Apel București, în încercarea de a-și ”albi” reputația.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole