vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu vrea să repună pe șine Mocănița de pe Valea Arieșului

Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu și reprezentanții mai multor asociații din județele Cluj și Alba au lansat un proiect pentru a repune pe șine Mocănița de pe Valea Arieșului.

Mocănița de pe Valea Arieșului

Președintele Societății Avram Iancu, Tiberiu Groza, a declarat pentru Cluj24.ro că rolul Mocăniței a fost unul extrem de important pentru viața economică și socială a localităților de pe Valea Arieșului de la înființarea liniei înguste de cale ferată până în 1998, când s-a închis activitatea pe traseul Turda – Câmpeni-Abrud.

”Revitalizarea Mocăniței de pe Valea Arieșului este doar primul pas pentru revitalizarea vieții economice, sociale, turistice și culturale din această zonă. Mocănița ar fi un obiectiv prin care să fie atrași numeroși turiști”, a spus Groza.

Potrivit acestuia, proiectul prevede atragerea de fonduri europene pentru reconstrucția liniei înguste de cale ferată și pentru alte investiții.

Mocănița de pe Valea Arieșului, traseu de 110 km

Traseul Mocăniței de pe Valea Arieșului are o lungime de 110 km și ar lega Turda, din județul Cluj, de Câmpeni și Abrud, județul Alba.

”Acum sunt funcționali 10 km la Sălciua și alți 10 km între Câmpeni și Abrud. Noi estimăm că în 10 ani acest proiect poate deveni viabil, important este să îl începem. Primăriile de pe traseu vor investi, iar dacă oamenii din zonă vor vedea că vin turiști își vor amenaja pensiuni, vor oferi bucătărie tradițională și meșteșuguri. În final, se stopează depopularea zonei Munților Apuseni”, a explicat președintele Societății Avram Iancu.

Proiectul este susținut de reprezentanții Asociației pentru păstrarea liniilor ferate înguste din România, Asociației Mocănița de pe Arieș, Mocănița Transilvaniei, Facultății de Istorie a UBB, Societății de Administrare Active Feroviare, Consiliilor Județene Alba și Cluj și a primăriilor de pe Valea Arieșului.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole