vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

EXCLUSIV Topul OTF de călători pe luna septembrie. Schimbări spectaculoase la vârf

Club Feroviar vă prezintă în exclusivitate topul OTF de călători pe luna septembrie, în funcție de indicatorul tren kilometru pe infrastructura administrată de CFR SA. Locul 1 este ocupat, așa cum era de așteptat, de operatorul feroviar de stat CFR Călători, însă pe pozițiile următoare apar schimbări spectaculoase. Pe de altă parte, o analiză a Organizației Patronale a Societăților Feroviare Private din   România relevă un trend antieuropean înregistrat în România în ceea ce privește transportul pe șină.

Adrian Bărbulescu

topul OTF de călători

Operatorii de transport feroviar de călători, atât cel de stat cât și cei privați, au fost afectați poate cel mai puternic de pandemia de coronoavirus de tip nou.

Topul OTF de călători pe luna septembrie. Interregional urcă pe locul 2

topul OTF de călători trenul Ciumeghiu-Holod-Vașcău succes în transportul feroviarNicio surpriză în ceea ce privește ocupantul locului 1 în Topul OTF de călători pe luna septembrie, obținut de Club Feroviar. Pe prima poziție în ceea ce privește parcursul pe secțiile administrate de CFR SA se menține operatorul feroviar de stat CFR Călători, cu un total de aproape patru milioane de tren km.

Cât privește celelalte locuri, apar surprizele. Astfel, pe locul 2 urcă Interregional Cluj-Napoca, cu peste 162.000 tren km în cursul lunii trecute. Abia pe poziția a treia regăsim, ce-i drept, la mică distanță, cu peste 161.000 tren km, Transferoviar Călători, operatorul feroviar deținut de omul de afaceri Călin Mitică, ce controlează și Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca.

Regio Călători, abia pe locul 4 în topul OTF de călători pe luna septembrie pe infrastructura interoperabilă

topul OTF de călători Regio Călători operator privat la MangaliaOperatorul brașovean Regio Călători, fondat în urmă cu aproape 20 de ani de zile de Costel Comana (între timp decedat) și Iorgu Ganea, se răgăsește pe locul 4 în clasamentul pe septembrie din puctul de vedere al parcursului pe secțiile interoperabile administrate de CFR SA. Societatea din Brașov a înregistrat luna trecută puțin peste 130.500 tren km.

Dacă luăm însă în calcul și parcursul pe infrastructura neinteroperabilă închiriată, Regio Călători a consemnat în luna septembrie un parcurs de peste 500.000 tren km.

”În realitate, în luna septembrie 2020, Regio Călători S.R.L. a realizat un volum total de 508.778,5 tren-km, din care:

–           130.506,6 tren-km realizați pe infrastructura feroviară administrată de către C.N.C.F. „C.F.R.” S.A;

–           378.271,9 tren-km realizați pe infrastructura feroviară neinteroperabilă închiriată, în condițiile legii”, se arată într-o precizare a Regio Călători.

Având în vedere volumul total de tren-km sus-menționat mai sus, Regio Călători S.R.L. se situează pe poziția a 2-a în topul OTF de călători, nu pe locul 4.

Pe locul 5 găsim Astra Trans Carpatic, societate arădeană controlată de omul de afaceri Valer Blidar, cu aproape 76.000 tren km în cursul lunii septembrie. Pe locul 6 s-a situat societatea craioveană Softrans, cu aproape 72.000 tren km, iar pe 7 Reloc Călători, cu 440.

Transportul feroviar de călători, în declin abrupt în România

Dincolo de clasamentele la nivel național, o analiză a Organizației Patronale a Societăților Feroviare Private din România scoate la iveală, cu cifre, un declin abrupt al transportului feroviar de călători în ultimii 13 ani de zile.

Astfel, din 2007 și până în prezent cota modală a transportului feroviuar de călători, la nivel global, din România a scăzut cu 51,2%, față de o creștere de 8,5% la nivelul UE-28. Dacă luăm cota din cadrul transportului public terestru din România, scăderea este de 44,5%, față de o creștere de 7,2% la nivelul UE-28 (înainte de ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar). În tabelul alăturat se poate observa evoluția acestor indicatori în alte țări europene.

 

Țara

Evoluția față de anul 2007 a cotei modale a transportului feroviar de călători
GlobalăÎn cadrul transportului public terestru
UE-28+8,5%+7,2%
Germania+10,3%+9,5%
Austria+21,0%+14,5%
Marea Britanie+33,3%+20,4%
Elveția+16,5%+2,0%
Cehia+21,9%+13,9%
România-51,2%-44,5%

 

La nivel european, ca urmare a politicilor de promovare prioritară a transportului feroviar, s-a înregistrat o tendință de creștere a cotei de piață a transportului feroviar de călători atât la nivel global, cât și în cadrul pieței serviciilor publice de transport terestru al călătorilor. La o analiză simplă privind evoluția din perioada 2007-2016, făcută pe baza datelor Eurostat, se constată că această tendință este pregnantă în statele europene dezvoltate, dar nu și în România, se arată în analiza realizată de OPSFPR.

Beneficiile consolidării transportului feroviar de călători

topul OTF de călători Operatorii privati propun masuri de ajutor Ministerului TransporturilorAutorul studiului, Vasile Șeclăman (foto), remarcă faptul că reabilitarea transportului feroviar de călători și consolidarea poziției acestuia pe piața internă a transporturilor este de natură să genereze beneficii majore pentru societate și pentru economia națională. Aceste beneficii compensează din plin și justifică efortul privind alocarea unor fonduri publice importante destinate dezvoltării acestui mod de transport.

Strategia de reabilitare a transportului feroviar de călători și consolidarea poziției acestuia pe piața internă a transporturilor trebuie să vizeze creșterea competitivității în raport cu alte moduri de transport, și trebuie să conducă la creșterea semnificativă a intensității traficului pe rețeaua feroviară. S-a constatat că sustenabilitatea economică a transportului feroviar crește proporțional cu creșterea intensității traficului feroviar, se mai arată în documentul citat.

”În contextul actual, în care transportul feroviar de călători nu poate concura cu alte moduri de transport pe baza unei concurențe loiale și nediscriminatorii între diversele moduri de transport, managementul eficient al contractelor de servicii publice privind transportul feroviar de călătorilor reprezintă singurul instrument determinant pentru compensarea deficitului artificial de competitivitate în raport cu alte moduri de transport, de natură să conducă la creșterea semnificativă a intensității traficului pe rețeaua feroviară”, se precizează în analiza OPSFPR.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole