vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Transporturile acuză Primăria de blocaje în definitivarea lucrărilor la Magistrala 5 de metrou

„Inconsecventă”, „lipsită de înțelegere” și dând dovadă de „rea-voință”, așa caracterizează Ministerul Transporturilor Primăria București pentru refuzul acesteia de a suspenda circulația tramvaiului 41, măsură necesară pentru realizarea unor lucrări la Magistrala 5 de metrou în zona Pieței Drumul Taberei.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

„Dată fiind importanța finalizării magistralei de metrou M5, antreprenorii Asocierii au solicitat, în nenumărate rânduri, sprijin Primăriei Municipiului București, în speță Societății de Transport București (STB) pentru finalizarea lucrărilor Pasajului pietonal de la stația Parc Drumul Taberei. În acest sens, Asocierea Astaldi – FCC a cerut întreruperea circulației Liniei 41, pentru 10 zile, la intersecția strada Brașov cu b-dul Drumul Taberei. Deși, în primă fază, Primăria București, prin STB, a comunicat antreprenorilor ca soluție trimestrul IV al acestui an, ulterior au revenit asupra termenului,pentru ca în final să comunice ca termen tot trimestrul IV. Inconsecvența administrației publice locale îi costă pe bucureșteni”, au precizat marți reprezentanți ai Ministerului Transporturilor.

Închiderea traficului ar fi necesară pentru efectuarea unor lucrări de racordare.

Într-un gest unic pentru o instituție care de regulă este foarte opacă când vine vorba de contractele instituției și ale companiilor subordonate, Ministerul Transporturilor a prezentat și o parte a corespondenței purtate de către Primărie, respectiv STB SA, cu firmele care fac lucrările.

Potrivit actelor prezentate marți, solicitarea opririi traficului la linia 41 a fost făcută în data de 13 august, deci cu 10 zile înainte de termenul efectiv la care tramvaiele urmau să stea „trase pe dreapta” (24 august). Potrivit unui răspuns STB, măsura ar fi necesitat disponibilizarea a 40 de autobuze care să înlocuiască tramvaiele, fără a exista această posibilitate.

Linia 41 a mai fost închisă într-adevăr anul trecut, însă atunci măsura a fost dispusă cu două luni înainte ca aceasta să fie efectivă.

Ministerul Transporturilor acuză acum reaua-voință a Primăriei. „Ședințele de lucru organizate la Primăria București la care au participat toți actorii importanți ai acestei lucrări (Astaldi – FCC, Metrorex, Societatea de Transport București, Direcția Transporturi din PMB, consultantul și subantreprenorii executanți) s-au lovit de lipsa de înțelegere și de reaua-voință a reprezentanților Primăriei Generale”, au spus oficialii MT.

Într-unul dintre documente, Astaldi avertizează că refuzul va reprezenta prelungirea lucrărilor cu cinci luni, în cursul anului viitor. Este interesant că până acum Astaldi a obținut suplimentări și daune de zeci de milioane de euro la lucrare tocmai pentru astfel de întârzieri și din cauza obligațiilor nerespectate ale părții române.

MT: Firea n-are ce căuta pe șantierele altora

“Toți factorii implicați în realizarea acestui important obiectiv pentru București și bucureșteni trebuie să înțeleagă necesitatea finalizării acestuia, dar și beneficiile pe care le va produce noua magistrală de metrou din Drumul Taberei. Doamna Primar General, dacă este primarul întregului București, trebuie să participe activ la finalizarea noii magistrale și nu să meargă pe șantierele obiectivelor de investiții care nu intră în atribuțiile domniei sale. Știu că doamna Primar General se află în plină campanie electorală și ar fi trebuit ca această lucrare să fie una prioritară pentru administrația pe care încă o conduce și să se implice activ pentru locuitorii zonei. Acest obiectiv, deja foarte mult întârziat, reprezintă o prioritatea pentru ministerul pe care îl conduc și de aceea am și făcut apel public la dialog. O anunț, și pe această cale, pe doamna Firea că lucrările pentru finalizarea acestei magistrale merg înainte, cu sau fără sprijinul dânsei și că darea în trafic a metroului, cu călători, se va face conform ultimelor termene asumate de către cei implicați. Interesul cetățenilor Bucureștiului sunt pentru mine mult mai importante decât campania electorală în care se află unii sau alții” a declarat ministrul Lucian Bode.

Într-un comunicat al ministerului de resort, se arată că antreprenorii Asocierii care lucrează la M5 au solicitat, în nenumărate rânduri, sprijin Primăriei Municipiului Bucureşti, în speţă Societăţii de Transport Bucureşti (STB), pentru finalizarea lucrărilor pasajului pietonal de la staţia Parc Drumul Taberei.

În acest sens, Asocierea Astaldi – FCC a cerut întreruperea circulaţiei Liniei 41, pentru 10 zile, la intersecţia strada Braşov cu B-dul Drumul Taberei.

“Deşi, în primă fază, Primăria Bucureşti, prin STB, a comunicat antreprenorilor ca soluţie trimestrul IV al acestui an, ulterior au revenit asupra termenului, pentru ca în final să comunice ca termen tot trimestrul IV. Inconsecvenţa administraţiei publice locale îi costă pe bucureşteni”, avertizează MTIC.

Şedinţele de lucru organizate la Primăria Bucureşti la care au participat toţi actorii importanţi ai acestei lucrări (Astaldi – FCC, Metrorex, Societatea de Transport Bucureşti, Direcţia Transporturi din PMB, consultantul şi subantreprenorii executanţi) s-au lovit “de lipsa de înţelegere şi de reaua-voinţă a reprezentanţilor Primăriei Generale”, spun reprezentanţii Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Aceştia susţin că lucrările aferente finalizării magistralei de metrou M5 vor continua conform graficelor asumate, atât de antreprenori, cât şi de către beneficiar.

 

STB: Au venit cu o săptămână înainte să zică că vor întreruperea tramvaiului

În urmă cu o săptămână, conducerea STB SA a făcut câteva precizări privind problema. Directorul STB, Alexandru Hazem Kansou, a declarat în 26 august pentru Mainnews.ro că din partea STB nu există niciun blocaj, însă ar trebui organizată o discuție între toate părțile pentru a fi stabilite anumite detalii

Nu cu noi s-a purtat corespondența în special, ci cu Direcția de Transporturi din Primăria Generală. Nu a existat niciun blocaj, dar mi se pare că perioada este aleasă foarte prost. Noi le-am comunicat lor să alegem o altă perioadă acum în apropiere. Era discuția programată să se întrerupă această circulație a liniei 41 acum doi ani de zile. Din trei în trei luni am avut comunicări cu ei să rezolvăm odată, că noi am insistat. Să vii cu o săptămână înainte să spui că vrei să întrerupi magistrala principală de tramvai… Trebuie să existe niște discuții și cu constructorul, și cu ministerul, nu te apuci să spui în presă că cineva blochează. Era vorba de mai bine de două săptămâni, dar vorbim de cartierului Drumul Taberei și platforma Ghencea pentru care linia 41 e vitală. Chiar dacă faci navetă de autobuze, acestea vor sta în trafic”, a precizat Alexandru Hazem Kansou pentru Mainnews.ro.

Întrebat ce perioadă ar prefera pentru suspendarea circulației tramvaiului 41, Alexandru Hazem Kansou nu a dorit să ofere un răspuns exact, dar a precizat că STB trebuie să facă anumite pregătiri pentru a putea prelua călătorii.

„Nu e vorba despre asta. Nu ni s-au dat explicații în plus. Am primit o hârtie de la constructor în care ni se solicita să fie suspendat tramvaiul de la data de… Nu cred că este atributul constructorului. Au fost invitați în cadrul Direcției din primărie, unde să vedem exact argumentelor dânșilor. Noi acolo trebuie să găsim o alternativă. Trebuie să punem niște autobuze navetă. (…) Comunicarea nu se poate face într-o săptămână.”, a mai spus el.

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole