vineri, septembrie 13, 2024
spot_img

Licitațiile ARF, subiect de ciomăgeală politică în campanie

Cele două licitații de rame electrice ale ARF, suspendate sau aproape suspendate, au ajuns să fie invocate drept dovadă supremă a incompetenței adversarilor politici. Licitațiile au devenit subiectul unui atac al PSD împotriva PNL, ultimul partid fiind acuzat de incompetență.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Amânările repetate ale licitațiilor și anularea acestora fac ca România să piardă fonduri europene de sute de milioane de euro, fapt care demonstrează incompetența partidului de guvernământ, spune deputatul PSD, Nicolae Georgescu (foto).

„Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, unul din protagoniștii inaugurării cu artificii, a declarat că Executivul este decis să ia o serie de măsuri de creştere a capacităţii administrative a statului şi, începând de anul viitor, să fie alocat pentru transporturi un procent de 2% din PIB.  Toate bune până aici, numai că domnului Bode îi place să vorbească despre trecut și viitor, dar nimic despre prezent. Nu spune nimic despre faptul că tocmai ne-a lăsat fără trei sferturi de miliard de euro. Adică România avea la dispoziție peste 750 de milioane de euro cu care putea să cumpere, pe ultima sută de metri, 40 de rame electrice pentru trenurile de lungă distanță și guvernul tocmai a ratat acest obiectiv. 4 ani de așteptare s-au dus pe apa sâmbetei din cauza conducerii incompetente a Ministerului Transporturilor”, afirmă politicianul PSD.

„Planul de relansare al liberalilor debutează cu o licitație anulată și cu una contestată din cauza unor intervenții prostești în caietul de sarcini. Oamenii ministrului Bode au introdus o prevedere de calcul care contravine legislației românești și europene, iar Curtea de Apel București, prin Decizia Civilă 741 din 15 iunie 2020, a decis că firma care a contestat licitația are dreptate și a obligat Autoritatea pentru Reformă Feroviară să elimine factorul de evaluare „validare tehnică” din fișa de date a achiziției. Cum banii trebuiau cheltuiți până în 2023, fiind parte din exercițiul financiar 2014-2020, este clar că România a pierdut acești bani europeni. Astfel, Guvernul Orban a făcut un mare deserviciu infrastructurii feroviare din România despre care nu prea vorbește, iar presa nu prea scrie”.

Două licitații în moarte clinică

În ultimă instanță însă ambele licitații sunt aproape de anulare. În cazul celei de trenuri regionale, Tribunalul București a decis anularea procedurii de atribuire, fiind depuse recursuri la Curtea de Apel ce vor fi judecate în septembrie. La licitația de rame interregionale decizia anulării a venit de la ARF, însă și aici anularea licitației este  contestată de către participanți.

Citește aici o analiză a economistului Petrișor Peiu privind licitațiile ratate ale Autorității pentru Reformă Feroviară. 

Licitația de achiziție a 20 de rame electrice destinate serviciilor feroviare de transport călători pe rutele inter-regionale, include serviciile accesorii de mentenanţă conform Caietului de Sarcini – instruirea personalului în ceea ce priveşte exploatarea, operarea trenurilor, transportul, asigurarea, punerea în funcţiune şi asistenţa tehnică în perioada de garanţie. Perioada de mentenanţă este de 15 ani, iar cea pentru garanţie este de 3 ani.

Au fost prevăzute două clauze de revizuire: posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani şi posibilitatea dublării cantităţilor achiziționate, de la 20 la 40 de rame electrice. Suplimentarea prin dublare a cantităţilor şi serviciilor achiziţionate va putea fi făcută fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional.

Ramele achiziţionate vor fi distribuite tuturor operatorilor feroviari de călători pe bază de act adițional la contractele de servicii publice, care urmează a fi elaborate în conformitate cu prevederile Regulamentului UE 1370/2007, cu modificările ulterioare și cu preverile legislației din România.

Valoarea estimată este cuprinsă între 1.311 milioane lei, fără TVA și 3.711 milioane lei, fără TVA. Finanţarea proiectului este asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, cofinanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat.

În cazul ramelor regionale sunt prevăzute două clauze de revizuire: posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani şi posibilitatea dublării cantităţilor achiziționate, de la 40 la 80 de rame electrice. Suplimentarea prin dublare a cantităţilor şi serviciilor achiziţionate va putea fi făcută fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional.

Valoarea estimată este de 1.707.125.000 leifără TVA. Finanţarea proiectului este asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, cofinanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat.

Orban: E păcat să pierdem banii

Tergiversările cauzate și de numeroasele procese deschise în instanțe de către cei trei participanți au ajuns să îl exaspereze inclusiv pe premierul Ludovic Orban.

„Domnule secretar de stat (Ionel Scrioșteanu – n.red.), vedeţi ce faceţi cu aşa-zisa autoritate de reformă feroviară, care bate pasul pe loc de patru ani de zile, nu e în stare să finalizeze o licitaţie pentru achiziţia de material rulant modern. E păcat! Vom pierde banii aceștia dacă nu se trezesc… consultați-vă cu ANAP, consultați-vă cu toți cei care au atribuții în domeniul procedurilor de achiziție și derulați, finalizați, de fapt, procedura în condițiile legii cât mai repede”, spunea recent Ludovic Orban.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole