vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Ministrul Lucian Bode dă un nou termen pentru calea ferată de Otopeni

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a dat luni seara un nou termen pentru calea ferată de Otopeni, care va face legătura între Gara de Nord din Bucureşti şi Aeroportul ”Henri Coandă”.

șinele la calea ferată de Otopeni

Potrivit ministrului Lucian Bode, la linia de cale ferată Gara de Nord – Otopeni, pe tronsonul dintre Mogoşoaia şi Baloteşti, care are aproximativ 8 kilometri, se lucrează la dublarea liniei de cale ferată, în timp ce pe racordul care leagă aeroportul de linia de cale ferată București-Urziceni şi care are aproximativ 3 kilometri, se lucrează, fiind realizat în proporţie de peste 90%, cu termen de finalizare 26 august, conform contractului.

”Termenul de finalizare conform contractului era 26 august, însă am avut câteva blocaje legate de decizii ale instanţei pe care nu am vrut să le încălcăm şi am aşteptat deciziile instanţei şi astăzi putem spune că am reuşit să montăm şi ultimele pile peste drumul naţional şi se lucrează acolo. Contractul pentru dublarea liniei este octombrie, contractul pentru racord era 26 august. Eu cred că la începutul lunii octombrie vor fi finalizate ambele contracte şi în 15 minute vom putea circula pe cei 19,5 kilometri de la Gara de Nord la Otopeni cu patru staţii de oprire”, a declarat ministrul Transporturilor, luni seară, la Realitatea Plus. Bode a menţionat că vor exista parcări în zona staţiilor şi că varianta va fi una ”foarte la îndemână” pentru a ajunge la aeroport din Capitală.

Un nou termen pentru calea ferată de Otopeni. Sunt însă probleme în Justiție

Rămâne însă de văzut cum vor fi rezolvate problemele în Justiție. Club Feroviar a dezvăluit recent că legătura feroviară cu Aeroportul Otopeni va fi funcțională abia anul viitor, cu toate că pe șantier lucrurile ”se mișcă cu talent”.

La termenul din 22 iunie, Curtea de Apel București a amânat cauza în care mai multe firme și persoane fizice au dat în judecată Guvernul României, Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, cerând anularea Hotărârii de Guvern nr. 558/31.11.2019, prin care s-au stabilit suprafețele ce urmau a fi expropriate pentru construcția conexiunii feroviare.

Că s-a amânat nu ar fi o problemă, numai că următorul termen a fost dat abia pe 19 octombrie, după cum se poate constata pe portalul instanțelor de judecată. Din multitudinea de reclamanți, în proces a mai rămas o singură persoană fizică, Roxana Mărișoiu. Ceilalți nu mai sunt parte în proces – unii au pierdut în instanță, iar cu alții, cum ar fi magnatul Ion Țiriac sau proprietarul hotelului Vienna House, s-au înțeles cei de la CFR SA.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole