vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

VIDEO. Gara de Nord, locul unde teama de coronavirus nu există

Indiferent de dispozițiile legale și de amploarea epidemiei de coronavirus, Gara de Nord din București pare a fi locul unde epidemia nu a ajuns. Călătorii nu poartă măști, vânzătorii și controlorii de tren la fel și nici măcar jandarmii nu utilizează așa ceva. Toți scuză absența măștii prin faptul că tocmai „au luat masa”. Regulile de distanțare socială și de protecție impuse prin Ordinul ministrului Transporturilor nr. 1082 din 18 iunie sunt ignorate de toată lumea, arată un video reportaj al publicației Libertatea. 

doru.cireasa@clubferoviar.ro

 

Reportajul disponibil aici (sursa video Libertatea) arată imaginea unei gări pentru care pandemia nu este o problemă, lăsând impresia că nici reguli de respectat nu sunt. Călătorii stau la bordul trenurilor CFR Călători fără nicio protecție, iar controlorii stau cu masca sub bărbie. La vederea camerei toți își trag reflex masca peste gură, mai puțin un echipaj de jandarmi care nici măcar nu are așa ceva la vedere.

Gara in Franța. Călătorii primesc dezinfectanți și măști

Situația descrisă de reportaj contravine Ordinului 1082 din 18 iunie 2020 „privind măsuri si reguli în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19”. Ce spune Ordinul menționat:

  • Purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor și pe toată durata călătoriei
  • Operatorii feroviari stabilesc și aduc la cunoștința publicului măsurile organizatorice impuse de specificul activității și de zona de desfășurare a acesteia
  • Este permisă funcționarea spațiilor comerciale situate în spațiul stației de cale ferată, atât în clădirea stației, cât și la peron, în care se vând produse ambalate, fără a fi permis consumul în interiorul acestora (Înregistrarea arată o unitate McDonald s perfect funcțională în pofida acestei prevederi – n.red.); operatorii economici au obligația de a lua măsuri pentru evitarea aglomerării de persoane în interiorul spațiilor comerciale.
  • Administratorii stațiilor de cale ferată organizează fluxuri de îmbarcare/debarcare distincte, pe care le semnalizează de la intrarea în gară până pe peron, cu separatoare sau benzi aplicate pe pardoseală.

  • Administratorii stațiilor de cale ferată iau măsuri pentru ca funcționarea caselor de bilete să se realizeze pe principiul un ghișeu deschis, unul închis, dacă poziționarea ghișeelor nu permite din construcție asigurarea distanței sociale; fluxurile de acces la ghișeu/plecare de la ghișeu vor fi marcate cu separatoare. Administratorii stațiilor de cale ferată prevăd fluxuri de acces/plecare și la ghișeele de informații, automatele de vânzare a titlurilor de călătorie și zonele de depunere a bagajelor.

  • În stațiile de cale ferată dotate cu instalații de sonorizare, periodic vor fi făcute anunțuri cu recomandări referitoare la noul coronavirus.

  • Pe fiecare flux din stație se vor monta pe pardoseală autocolante care să atenționeze cu privire la distanța minimă de siguranță ce trebuie respectată.

  • În spațiul stației de cale ferată, inclusiv în toaletele publice, se fac periodic acțiuni de dezinfecție. În zonele intens circulate, operațiunile de dezinfecție se fac la intervale de cel mult 4 ore.

  • Pe scaunele existente în stația de cale ferată se vor semnaliza prin aplicarea de autocolante locurile unde se pot așeza persoanele – de preferat, un loc ocupat, unul liber.

  • Pe peron se va permite doar accesul persoanelor ce prezintă biletul sau dovada electronică a achiziționării acestuia. În cazul în care sunt persoane care trebuie ajutate pentru îmbarcare, acestea vor anunța reprezentantul operatorului de transport feroviar care va stabili modul de acordare a asistenței pentru persoanele respective.

  • În stațiile cu mai multe peroane comune se va evita, dacă este posibil, alocarea aceluiași peron pentru două trenuri, indiferent dacă trenurile pleacă sau sosesc în gară.

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole