vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Autoritatea pentru Reformă Feroviară și-a făcut Cod Etic

Angajații Autorității pentru Reformă Feroviară vor trebui să respecte Codul Etic aprobat zilele trecute de către conducerea instituției.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Codul Etic aprobat de președintele ARF, Gigi Gavrilă, cere angajaților, considerați funcționari publici, să respecte „reguli esențiale de comportament și etică”, contrar urmând să fie atrasă răspunderea disciplinară împotriva celui care încalcă acest cod.

Regulile urmează să ducă la un „climat de încredere și respect reciproc între angajați și instituție, precum între autoritate și mediul extern”.

Ce se cere

Conducerea va fi un exemplu pentru angajați din punct de vedere al respectării principiilor etice. Angajații care sesizează fapte contrare normelor etice nu vor avea de suferit și împotriva lor nu vor exista acțiuni de discriminare.
Declararea averilor, bunurilor primite și a intereselor devine obligatorie in condițiile legii. Aproximativ zece principii generale vor ghida angajații în cursul activităților lor. Acestea sunt: supremația legii și a Constituției, prioritatea interesului public, asigurarea egalității de tratament, profesionaismul, imparțialitatea și independența, integritate morală, libertatea gândirii și exprimării, cinstea și corectitudinea, deschidere și transparență, responsabilitatea și răspunderea.

Activitățile politice, interzise

Funcționarilor publici ARF le este interzis să participe la strângerea de fonduri pentru partide politice, să furnizeze sprijin logistic acestora și să afișeze însemne politice. În alte țări, angajații vor trebui să respecte „obiceiurile țării gazdă”. Angajații ARF nu au voie să dezvăluie aspecte ale vieții private și să depună plângeri calomnioase.
Ținuta angajaților trebuie să fie corespunzătoare.

Cine verifică

Toate acestea vor fi verificate de un așa-zis consilier de etică, persoană total independentă în cadrul instituției. Acesta va acorda consiliere la cererea scrisă a angajaților sau la inițiativa sa dacă el consideră consilierea necesară, în cazul unor angajați.
Aceste, dar și alte reguli sunt disponibile în decizia semnată de președintele ARF. Regulamentul propiu-zis este semnat de Oana Iacob, consilier de etică al ARF, angajată a serviciului juridic, resurse umane, după cum stă scris.

Cine este consilierul de etică a ARF

Oana Iacob are o istorie profesională largă, potrivit contului ei de Linkedin. Oana Iacob, care lucrează la ARF din primăvara anului trecut, a mai fost expert la AFER timp de cinci ani în perioada octombrie 2008 – decembrie 2013, dar și funcționar, contabil, șef de raion la celebrul magazin fashion C & A. Ea s-a angajat la ARF, unde este consilier în cadrul serviciului juridic și resurse umane  din poziția de contabil la o firmă privată.

Ca o curiozitate, angajatorul la care a fost angajată de cele mai multe ori este o firmă cu activitate în lucrările de cale ferată, anume Via Serv Construct SRL. La aceasta, Oana Iacob a lucrat în total patru ani și jumătate în diferite perioade ca funcționar si contabil. Firma este deținută de o persoană care are același nume de familie cu al ei, anume de către Vasile Iacob.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole