joi, septembrie 19, 2024
spot_img

Active aferente la 44 kilometri de cale electrificată, propuse pentru disponibilizare

Ministerul Transporturilor disponibilizează active aferente ale 50 de kilometri de cale ferată, majoritatea electrificată, poduri și treceri nivel la Constanța. Aceasta după efectuarea lucrărilor de modernizare din ultimii ani pe Coridorul IV feroviar.

Măsura este prevăzută într-un proiect de HG prezentat pe situl Ministerului Transporturilor. Documentul prevede și dezafectarea unor instalații de centralizare electronică la Timișoara care urmare a lucrărilor de modernizare a coridorului IV feroviar.

Pe raza de activitate a Sucursalei Regionale CF Constanţa sunt propuse pentru disponibilizare mijloace fixe care aparţin domeniului public al statului și care fac parte din categoriile ,,Linii ferate de circulaţie şi aparate de cale, interoperabile“ şi ,,Poduri care au legătură cu liniile ferate deschise circulaţiei acestora, interoperabile“. Acestea sunt linii, aparate de cale, treceri la nivel, pod şi podeţe și sunt aferente secţiilor de cale ferată L1 Constanţa, L3 Feteşti şi L4 Slobozia.

Este vorba de 45,35 kilometri cale ferată din care 44,18 kilometri este electrificată, iar 18 kilometri este linie dublă.

Liniile și aparate de cale aparțin stațiilor de cale ferată Perișoru, Fetești, Bărăganu, Jegălia, Palas, Ciulnița, Dor Mărunt, Dragoș Vodă, Dâlga, Lehliu, interst. Borcea-Ovidiu, treceri la nivel cu calea ferată Dragoș Vodă, Lehliu, Dor Mărunt, Dâlga, Ivănești, Ciulnița. Totodată, se închid 5 poduri și podețe la Lehliu, Ciulnița, Dragoș Vodă.

Valoarea de inventar este de 28 milioane lei.

Închiderea are loc ca urmare a faptului că acestea „nu mai prezintă utilitate funcţională în condiţiile concrete ale activităţii proprii de exploatare, nu mai corespund condiţiilor de siguranţă impuse de traficul feroviar, fiind afectate de lucrări de modernizare, unele de pe Coridor IV paneuropean-tronson Bucureşti-Constanţa, altele din alte lucrări de modernizare pe calea ferată”, spune nota de fundamentare a HG.

În România există câteva proiecte de electrificare a căii ferate însă după 1990 nu s-a electrificat o lungime atât de mare. Unul dintre proiectele importante este cel pentru linia Cluj-Oradea-Episcopia Bihor. Proiectul, în valoare de 7,3 miliarde lei, este finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României.

La Timișoara este propus pentru disponibilizare mijlocul fix ,,Instalaţie electronică interioară şi exterioară tip ESTW L90RO pentru centralizarea electronică a stației cf Arad“, aferent staţiei de cale ferată Arad, situat pe secţia de circulaţie Şibot-Simeria-Arad-Curtici. Acesta este afectat de lucrările de reabilitare a liniei CF Frontieră – Curtici – Arad – Simeria, parte componentă a  Coridorului IV paneuropean, tronsonul 1: Frontieră – Curtici – Arad – km 614.

În cadrul proiectului de reabilitare au fost prevăzute instalaţii de centralizare electronice noi în staţiile de cale ferată Curtici, Şofronea şi Glogovăţ, iar în staţia de cale ferată Arad a fost prevăzută adaptarea instalaţiei existente.

Pe parcursul execuţiei lucrărilor de reabilitare, din staţia de cale ferată Arad s-au preluat părţi din instalaţia de centralizare electronică exterioară existentă, iar instalaţia de centralizare electronică interioară a fost înlocuită integral. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole