miercuri, septembrie 18, 2024
spot_img

Ludovic Orban: Guvernul propune investiții de 40 de miliarde de euro în infrastructura de transport

Guvernul propune investiții de 40 de miliarde de euro în infrastructura de transport rutier, feroviar și aerian spune premierul.  Deocamdată alocările de la buget pentru infrastructură sunt sub 1,5  miliarde de euro.

Doru Cireașă

Barometrul privind starea economiei exproprierea pentru cauză de utilitate publică

Guvernul promite investiții masive în infastructura de transport în pofida unor măsuri luate în ultimele zile anume redirecționarea unor sume importante luate din fonduri europene către ajutoare de stat acordate unor firme. Declarații privind prioritățile investițiilor au fost făcute joi de către Orban.

Orban a vorbit despre “decizii catastrofale luate în ultimii 6-7 ani” în domeniul energiei, susţinând că au fost luate decizii administrative şi guvernamentale “care au permis ca contractele de furnizare să ducă la preţuri extrem de ridicate şi la reducerea competitivităţii acestor companii”.

El a invocat o disponibilitate a Guvernului de a susţine „creşterea accelerată” a investiţiilor publice în infrastructura de transport, energetică, de sănătate, de comunicaţii „şi în toate tipurile de infrastructură care asigură suportul dezvoltării economice”.

„Suntem în curs de elaborare a programului de relansare economică, în perioada post-COVID. Programul are mai mulţi piloni de sprijin. În primul rând, disponibilitatea noastră ca Guvern de a susţine creşterea accelerată a investiţiilor publice. Obiectivul nostru este ca în următorii doi ani să dăm drumul la toate proiectele de care are nevoie România pentru a-şi asigura suportul indispensabil pentru dezvoltarea economică, fructificarea oportunităţilor pe care le are România”, a afirmat el.

Lucian Bode menționează sume duble față de premier

Intervenția premierului vine la două zile după ce la un post TV ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a spus că România are nevoie de investiţii în transporturi de aproape 80 miliarde de euro în următorii 10 ani, iar banii vor fi luaţi din fonduri europene şi de la bugetul de stat

“Evaluările noastre arată că în următorii 10 ani România are nevoie pe toate modurile de transport, rutier, feroviar, aerian şi naval, de investiţii de 77,9 miliarde de euro, din care 41 de miliarde doar pentru infrastructura rutieră. Este un calcul fundamentat ştiinţific pe tot ceea ce are nevoie România, pornind de la nevoi, pornind de la axele principale, de la coridoarele secundare, de la interconectarea acestor coridoare, de la axele frontaliere, tot ceea ce are nevoie Româna în următorii 10 ani se ridică la aproximativ 80 de miliarde de euro”, a spus Bode.

Trebuie mai mulți bani din PIB pentru investiţii în transporturi. El a precizat că banii vor fi luaţi din fonduri europene, dar şi de la bugetul de stat, însă România va trebui să aloce “un procent mult mai mare din PIB pentru infrastructură”.

“Banii îi luăm din fonduri europene, îi luăm din bugetul de stat, pentru că trebuie să ne hotărâm. Astăzi avem 0,6% din PIB alocat pentru investiţii de infrastructură. Dacă vrem să avem o infrastructură pusă la punct, atunci trebuie să alocăm un procent mult mai mare din PIB pentru infrastructură. Şi, în al treilea rând, este foarte important să vedem ce parteneriate putem încheia cu instituţii financiare care să ne acorde împrumut, pentru că România trebuie să îşi permită să se împrumute suficient ca să poată să îşi dezvolte infrastructura. Dezvoltarea infrastructurii înseamnă dezvoltarea economiei”, a spus ministrul Transporturilor. Procentajul de 0,6% menționat de ministru semnifică faptul că anual de la buget sunt acordați mai puțin de 1,5 miliarde euro.

Bode: Coridoarele de transport aduc creștere

Bode a adăugat că PIB-ul României va crește semnificativ pe seama investițiilor în coridoarele feroviare. Infrastructura de transport asigură o dezvoltare economică. După ce s-a dat în trafic autostrada Bucureşti-Constanţa, PIB-ul, în valoare nominală, al judeţului Constanţa, s-a triplat. Sunt convins că PIB-ul va creşte semnificativ odată cu darea în exploatare a principalelor coridoare de transport din România, atât rutier, cât şi feroviar”, a mai spus ministrul.

Până să investească 40 de miliarde, Guvernul ia înapoi 500 de milioane

Intervențiile celor doi vin însă după ce zilele trecute Guvernul a retras sume importante de la Programul Operațional Infrastructură Mare pe motiv că ar fi depistat în acesta risc de lipsă a absorbției .

Guvernul Orban taie fonduri europene de 500 de milioane de euro de la autostrăzi și căi ferate și le direcționează către companii, potrivit sitului romaniacurata.ro. Informațiile sunt confirmate de verificări făcute de Club Feroviar, iar subiectul a fost dezvoltat de publicația noastră zilele trecute.

Concret, ar fi vorba de o  decizie luată acum o săptămână, printr-un vot online al comitetului POIM, la propunerea Ministerului Fondurilor Europene condus de Marcel Boloș.

Este vorba de:

  • 450 de mil. euro transferați în cadrul POC 2014 – 2020 (Programul Operațional Competitivitate), din alocarea UE (FEDR) de 1,258 mil. – aferentă POIM, AP (axa prioritară) 2 „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient”, O.S. (obiectiv specific) 2.1 Creşterea mobilităţii pe reţeaua rutieră TEN-T şi OS 2.7 Creşterea sustenabilităţii şi calităţii transportului feroviar.
  • 50 mil. euro transferaţi din FC în FEDR, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 138/2020 şi realocaţi către POC, din alocarea UE (FC) de 150 mil. – aferentă POIM, AP 7 Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în oraşele selectate, OS 7.2 Creşterea eficienţei energetice în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în Municipiul Bucureşti.

Un comunicat de săptămâna trecută ridica vălul aupra destinației căpătate de fondurile luate de la POIM.

„La nivelul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) au fost identificate sume cu risc de neutilizare în valoare de 1 mld. euro. Din această sumă, 450 mil. euro au fost realocate în cadrul POIM, către alte axe, iar 580 mil. euro către alte programe:

  • 500 mil. euro la Programul Operațional Competitivitate, pentru finanțarea unei scheme de grant dedicată capitalului de lucru;
  • 80 mil. euro la Programul Operațional Asistență Tehnică, pentru pregătirea portofoliului de proiecte aferente perioadei de programare 2021-2027 și pentru pentru asigurarea finanțării acordului PASSA-BEI în perioada 2020 –2023.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole