miercuri, septembrie 18, 2024
spot_img

BREAKING. CAF Spania contestă licitația de trenuri a Metrorex pentru Drumul Taberei – Eroilor – Pantelimon

După ce li s-a respins oferta tehnică pe motiv că depășiseră greutatea admisibilă pe osie la un vagon de zeci de tone cu câteva zeci de kilograme, compania spaniolă CAF a contestat marți decizia Metrorex. Compania a fost acum câțiva ani  vedeta unui scandal de corupție în jurul unei licitații similare de achiziție de trenuri pentru magistrala 5. 

Doru Cireașă

BREAKING. CAF Spania contestă licitația Metrorex de trenuri

Compania CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, Spania) a depus marți o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor privind excluderea sa din licitația de achiziție a 30 de trenuri de metrou destinate Magistralei 5.  Club Feroviar a încercat să contacteze responsabili ai CAF în România pentru informații suplimentare însă firma spaniolă nu are o reprezentare clară și ușor identificabilă în România.

Anunțul CNSC menționează doar faptul că e vorba de o contestație a CAF fără a preciza că e vorba de licitația de trenuri a Metrorex. Această procedură este însă singura organizată de Metrorex la care CAF a fost interesată și la care putea depune oferte.

Reamintim că la licitația Metrorex, doi din cei cinci competitori, anume  firmele CRRC – Astra Vagoane (China – România) și CAF Spania, au fost descalificate pentru faptul că greutățile pe osie la produsele oferite au depășit maximul cerut de către Metrorex.

Trenurile CRRC – Astra Vagoane au depășit greutatea maximă admisă pe osie cu 10 kilograme sau 40 de kilograme pe vagon (patru osii la vagon, două boghiuri). Competitorii de la CAF Spania, implicați într-un scandal de corupție acum câțiva ani la o licitație similară a Metrorex), au oferit vagoane mai grele cu 0,076 tone (76 kilograme) pe osie, adică sub 300 de kilograme pe vagon. Pentru a fi plastici, producătorul sino – român a fost descalificat pentru că vagoanele sale erau cu 0,2857% mai grele.

Potrivit caietului de sarcini, producătorii au trebuit să ofere vagoane cu o sarcină maximă de 14 tone pe osie. Metrorex a impus o masă medie a fiecărui călător de 70 de kilograme și o capacitate minimă a trenului de șase vagoane de 1200 de locuri (minimum 216 scaune standard și 4 călători pe metru părtrat, în picioare). Producătorul rus Metrowagonmash nu a depus ofertă tehnică.

Cum s-a ajuns aici?

Producătorii participanți la licitație au calculat câți călători pot fi încărcați pentru a respecta limita de 14 tone pe osie, ținând cont de greutatea trenului lor), iar rezultatul a fost, în mod logic, în exprimare zecimală. Metrorex a rotunjit numărul de persoane la valoarea superioară, rezultând astfel o greutate de peste 14 tone pe osie. Cel puțin aceasta susțin unii producători consultați de Club Feroviar.

În cazul coreenilor de la Hyundai (o a treia companie participantă) situația fost similară. Ei nu au depășit limita de 14 tone, dar nu au respectat nici numărul de călători cerut.

Ceea ce este o curiozitate și sugerează faptul că a fost vorba de o capcană în documentație este faptul că, dacă ar fi cunoscute aceste aspecte, producătorii ar fi ocolit foarte simplu situația. Ar fi fost foarte ușor pentru ei să ”scoată” câteva zeci de kilograme la un ansamlu de zeci de tone prin optimizări privind materialelor folosite, dimensiuni, grosimi etc.

Producătorul consultat spune că rotunjirea s-a făcut în sus de către Metrorex și astfel s-a ajuns ca greutatea să fie mai mare. Nemulțumirea este că Metrorex a invocat o așa-zisă practică generală aplicabilă în materie pentru a proceda astfel și nu standarde precise exacte, ce pot fi consultate. De aceea, cel mai probabil vor apărea contestații, spunea recent un producător consultat de Club Feroviar. Oferta a fost respinsă pe „o chestie neconcretă, cum ar fi așa-zise bune practici în industrie, nimic concret”.

Surse consultate susțin că diferența de preț dintre oferta câștigătoare (cea a Alstom) și cea a celor mai bine plasați competitori a fost una semnificativă. Trebuie precizat însă că prețul a avut o pondere de 60% în desemnarea câștigătorului.

Scandal în 2015, CAF – Metrorex

Compania CAF a mai fost prezentă la licitațiile Metrorex de rame și acum cinci ani. În 2015 trei angajaţi Metrorex şi un director CAF au fost urmăriţi penal de DNA în dosarul achiziţiei de trenuri spaniole la metrou. Angajaţii Metrorex ar fi contribuit la trucarea licitaţiei de 440 de milioane de euro pentru achiziţia de trenuri noi la metrou, alături de un director al spaniolilor de la CAF.

Reprezentanţii DNA, citaţi de Agerpres, au precizat că procurorii au dispus la acel moment efectuarea urmării penale faţă de suspecţii de la Metrorex, la data faptelor, pentru luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

“În perioada octombrie 2014 – martie 2015, suspecţii Picu Valeriu, Sburlan Gabriel-Constantin şi Andronescu Mihai-Marian, în calitate de membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, privind procedura de achiziţie publică pentru atribuirea acordului-cadru ‘Achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon’, au contribuit la trucarea licitaţiei având ca rezultat adjudecarea acesteia de către Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao. Firma câştigătoare a subcontractat lucrările unei societăţi româneşti. La adjudecarea acestei licitaţii de către CAF SA Bilbao a contribuit şi suspectul Băncescu Ovidiu, în calitate de reprezentant al Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao, care l-a instigat pe suspectul Picu Valeriu să îi furnizeze informaţiile vizând ofertele şi condiţiile celorlalte firme participante la licitaţie”, afirma atunci DNA.

Sursa citată preciza că, în aceeaşi perioadă, suspecţii Picu, Sburlan şi Andronescu, în calitate de membri ai comisiei de licitaţie, au furnizat informaţii reprezentanţilor CAF Bilbao, având ca rezultat vicierea gravă a procedurii şi semnarea, de către CAF Bilbao, a procesului-verbal de adjudecare a licitaţiei. “Totodată, în perioada 15 – 18.02.2015, suspecţii Picu, Sburlan şi Andronescu au acceptat o călătorie în Spania, la sediul fabricii CAF din Beasain, plătită de competitorul CAF SA Bilbao, aceasta fiind intermediată de către suspectul Ovidiu Băncescu”, mai arăta atunci DNA, spunând că, ulterior, Valeriu Picu a încasat de la Ovidiu Băncescu contravaloarea unor servicii de traducere, la preţ supraevaluat.

UPDATE. Două dintre persoanele cercetate inițial în dosar, anume Gabriel Sburlan și Mihai – Marian Andronescu, angajați Metrorex, nu au fost trimise însă în judecată, dosarele lor fiind clasate de către DNA, iar alte două persoane, anume Valeriu Picu și Ovidiu Băncescu au fost inclupate și condamnate cu suspendare.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole