vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Managementul CFR SA și-a dat în 2015 bonusuri în pofida rateurilor la modernizarea Brașov – Sighișoara

Situația lucrărilor de modernizare la loturile 1 și 3 din secțiunea Brașov – Sighișoara, anume Brașov – Apața și Cața – Sighișoara a făcut obiectul verificărilor efectuate de către Corpul de Control al prim–ministrului. Contractul de supervizare trebuia încheiat până în 1 mai 2015. Nu s-a încheiat, dar o lună mai târziu, în iunie, managementul CFR SA a încasat bonusuri totalizând 300.000 de lei. Ce nereguli au fost găsite. 

Doru Cireașă

Managementul CFR SA și-a dat în 2015 bonusuri în pofida rateurilor la modernizarea Brașov - Sighișoara modernizarea căii ferate Brașov-Sighișoara modernizarea liniei Cluj-Oradea PSD acuză Guvernul Retrospectiva feroviară 2019

Potrivit inspectorilor din cauza întârzierilor survenite la toate părțile acestui proiect, lucrările nu vor putea fi încheiate în termenul convenit în contractul de finanțare.

Ce au constatat inspectorii

  • CFR SA nu a realizat la timp documentațiile necesare promovării proiectului de hotărâre de Guvern privind aprobarea amplasamentului și a declanșării procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată, astfel că Hotărârea Guvernului nr. 518/20196 a fost adoptată la data de 24.07.2019, la aproape 3 ani față de termenul asumat în contractul de finanțare din data de 24.11.2015, respectiv data de 01.08.2016;
  • până la data de 01.10.2019 nu a fost emisă decizia de expropriere, fiind depășit termenul asumat în contractul de finanțare (01.09.2016) cu aproximativ 3 ani;
  • deși exproprierile trebuiau finalizate la data de 01.09.2017 potrivit prevederilor din contractul de finanțare, acestea nu se finalizaseră până la data de 01.10.2019, fiind înregistrată o întârziere de cca. 2 ani față de termenul asumat.

Managementul CFR SA a încasat în 2015 bonusuri în pofida nesemnării contractului de supervizare a lucrărilor

  • nu a fost încheiat contractul de supervizare a lucrărilor până la data de 01.10.2019, termenul asumat în contractul de finanțare (01.05.2015) fiind depășit cu 4 ani și 5 luni. Reamintim că în pofida acestui eșec, șefii CFR SA de la acel moment au beneficiat de bonusuri grase care au totalizat 300.000 lei în iunie 2015. Directorul general  CFR SA, în mandatul căruia a expirat termenul menționat în raportul de control, Dan Costescu, a încasat o lună mai târziu peste 100.000 de lei. Despre acest subiect Club Feroviar a scris aici și aici. Într-o replică trimisă Club Feroviar, a explicat că decizia bonusului încasat de el nu i-a aparținut.
  • anunțul de participare nr. 171875 privind execuția lucrărilor a fost publicat în data de 06.12.2016, cu o întârziere de cca. 13 luni față de termenul asumat în contractul de finanțare (01.11.2015);
  • la data de 05.03.2020 a fost încheiat contractul de execuție a lucrărilor, fiind depășit termenul asumat în contractul de finanțare (01.08.2016) cu 3 ani și 7 luni;

„Având în vedere că a fost încheiat cu întârziere contractul de execuție a lucrărilor (care are o durată de 48 luni potrivit anunțului de participare), se constată faptul că nu este posibilă implementarea acestui proiect la termenul asumat în contractul de finanțare, respectiv data de 31.12.2020.

De ce au început lucrările de-abia în primăvară

Procedurile aferente atribuirii contractului de execuție au durat nu mai puțin de patru ani. Lucrările au fost începute de-abia în luna aprilie.

Contractul a fost semnat în martie

Compania CFR SA și asocierea Railworks (Alstom, Arcada, Aktor, Euroconstruct Trading 98) au semnat în martie contractul de execuție pentru lucrările de modernizare a loturilor 1 și 3 din tronsonul de cale ferată Brașov-Sighișoara, respectiv Brașov – Apața și Cața – Sighișoara, cu o lungime de 86 de kilometri. Valoarea lucrărilor este de 2,9 miliarde de lei.

Semnarea contractului a devenit posibilă după ce în urmă cu aproximativ două luni Curtea de Apel București a respins acțiunea deschisă în vara anului trecut de către asocierea Brasig, anume companiile austriece Swietelsky și Strabag.

Curtea de Apel București s-a pronunțat definitiv în ceea ce privește execuția lucrărilor de modernizare pe loturile 1 și 3 de pe calea ferată Brașov-Sighișoara. Astfel, Compania Națională de Căi Ferate CFR a declarat câștigătoare oferta Railworks, în dauna celor de la Brasig.

Viteză de 160 km/oră pentru trenurile de călători

Sursa de finanţare pentru modernizarea subsecţiunilor Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara, în lungime totală de 86 de km, este asigurată din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat, iar obiectivul general al contractului este dezvoltarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pentru atingerea vitezei maxime de circulaţie de 160 km/oră, pentru trenurile de călători și 120 km/oră pentru cele de marfă. Contractul prevede o gamă variată de lucrări de infrastructură şi suprastructură feroviară: terasamente, linii CF, consolidări poduri, podeţe, tuneluri, pasaje superioare, linie de contact, sistem de informare a călătorilor, energoalimentare, telecomunicaţii, comunicaţii pentru semnalizare, fibră optică, supraveghere video, instalatii electrice, instalatii sanitare, instalaţii termoventilaţie, apărări de maluri, semnalizare, protecţia mediului.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole