vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

CFR Călători vrea reviriment, tot cu patru zile lucrate pe săptămână

CFR Călători vrea să prelungească cu încă o lună perioada de reducere a duratei săptămânale de muncă, de la cinci la patru zile, subiectul fiind discutat vineri de sindicate cu managementul companiei. Sindicatele au pus însă condiții.

Doru Cireașă

CFR Călători vrea reviriment, tot cu patru zile lucrate pe săptămână gratuitati cfr teodorovici

„Ne-au chemat azi la consultăpri dar decizia era luată în mare parte. Vor toate contractele, peste 12.300.Am venit cu observații, cum ar fi ca acolo, unde sunt ore suplimentare și pentru că vrem să repunem în circulație toate trenurile de călători ceea ce va produce alte ore suplimentare din nou, să nu se dea contract suspendat”, relatează Gabriel Rodrigo Maxim, discuțiile purtate vineri dimineață cu managementul CFR Călători.

„Acum dacă C.A. ține cont de ceea ce am spus noi nu va da (săptămâna redusă  -n.red.) la aceste funcții. Altfel, nu știu cum se va relua activitatea pe calea ferată”, mai spune el.

Propunerea managementului este făcută pentru alte 31 de zile și vine la câteva zile după ce măsuri similare au fost dispuse la CFR SA și CFR Marfă.

 

O măsură de neînțeles pentru sindicate

Măsura nu este productivă atât timp cât este așteptată o creștere a traficului feroviar de călători iar parcu de vagoane este insuficient. La toate acestea se adaugămăsură menținerii unui loc liber din două locuri disponibile, măsură care acutizează problema.

„Se reiau toate activitățile, vine sezonul, mulți după starea asta de urgență merg să își revadă părinții, bunicii să venim cu ideea asta cu reducerea normei pentru că așa se dă la Infrastructură și la Marfă nu e productiv mai ales cu personalul CFR Călători și cu numărul de vagoane disponibile. Păstrarea regulii un loc liber, unul ocupat, ar însemna un număr dublu de vagoane. Nouă ne trebuia 1.350 vagoane în mod normal, iar număr dublu înseamnă 2.600 vagoane. Ar trebui să se meargă mai întâi cu 75% din capacitate și apoi 100%”, spune sindicalistul.

Gabriel Rodrigo Maxim spune că nu s-a ajuns la un consens cu managementul companiei și așteaptă să vadă decizia Consiliului de Administrație.

Management: Traficul a crescut până la jumătatea lui martie

La discuțiile avute, conducerea CFR Călători a afirmat că traficul feroviar de călători a înregistrat în trend crescător până la jumătatea lunii martie 2020, față de anul trecut. Ulterior compania a înregistrat o diminuare considerabilă a activității.

Decizia reducerii săptămânii de lucru este bazată pe o prevedere a Codului Muncii, cuprinsă în articolul 52 privind contractele individuale de muncă a fost aplicată zilele trecute și la CFR SA și CFR Marfă.

Nemulțumirea sindicatelor este că vine într-un moment în care s-a decis reluarea treptată a traficului vagoanelor de călători ale CFR Călători.

CFR Călători a anunțat joi seara că repune în circulație, gradual, începând de sâmbătă, trenurile anulate în starea de urgență. Garniturile internaționale vor începe să circule din nou abia după data de 15 iunie.

CFR Călători a prezentat zilele trecute o listă a trenurilor care își reiau circulația până la 1 iunie, urmând ca celelalte să revină pe trasee la 15 iunie.

Măsuri similare la CFR SA și Marfă

Conducerea Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA le-a adus miercuri la cunoștință liderilor sindicali că se va prelungi măsura privind reducerea săptămânii de lucru, cu diminuarea corespunzătoare a salariilor. De această dată însă, șefii de district și șefii de stații revin la program normal de lucru, cinci zile pe săptămână.

În cursul zilei de miercuri, a avut loc o întâlnire între reprezentanții administrației CFR SA și organizațiile sindicale semnatare ale contractului colectiv de muncă 2019-2020 din cadrul companiei de infrastructură.

A fost încheiat un proces verbal prin care sindicaliștilor li se aduce la cunoștință prelungirea cu încă 31 de zile lucrătoare a perioadei în care angajații vor avea program redus de lucru, de la cinci la patru zile pe săptămână.

Măsurile sunt luate în contextul în care expiră starea de urgență decretată de președintele României și se va trece la starea de alertă.

Pe acest fond, ”situația economică a CNCF-CFR SA a fost și este puternic afectată ca urmare a reducerii activității din întregul sistem feroviar și implicit a veniturilor obținute din activitatea de exploatare a infrastructurii feroviare și a resurselor financiare cu care se susțin cheltuielile feroviare”, a spus și managementul CFR SA.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole