vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Prima zi de alertă, primele amenzi la metrou

Poliția ar fi aplicat primele amenzi la metrou din cauza nerespectării noilor prevederi privind starea de alertă. Prima zi de alertă, primele amenzi la metrou. Amenzile riscă să fie abuzive căci prevederile privind starea de alertă vor deveni aplicabile de-abia de luni.

Doru Cireașă

amenzi la metrou

Este aproape imposibil să intri într-o stație de metrou fără o mască sau orice alt material care să acopere gura și nasul, relatează reporterii Radio România Actualități într-un reportaj făcut vineri dimineața, 15 mai, prima zi în care am intra în starea de alertă.

Potrivit postului de radio, agenții de la paza metroului sunt la intrările de la suprafață, iar în subteran, în zona porților de acces la turnichete, dar și pe culoare, se găsesc echipaje de la Jandarmerie și Poliție care îi verifică pe călători.

Prima zi de alertă, primele amenzi la metrou

Au fost și câteva cazuri de nerespectare a noilor măsuri, polițiștii i-au legitimat, au dat avertismente sau amenzi. Au existat și călători care aveau o mască, dar totuși nu o purtau. După intervenția polițiștilor, s-au conformat.

Trenurile de metrou vin la câteva minute, la intervale scurte, sunt și garnituri cu toate locurile aproape ocupate pe scaune, mai greu de păstrat distanța fizică la scările rulante, atunci când sunt două garnituri, simultan, în stație.

Cât de legale sunt amenzile

Starea de alertă aduce noi reguli, una dintre acestea este purtarea măştii în spaţiile publice, se arată în proiectul de lege.

Pe toată durata stării de alertă, esti obligat să porţi mască în spaţiile publice închise, în magazine, în metrou, autobuz şi alte mijloace de transport în comun. Nu sunt exceptate nici gările, autogările, aeroportul.

Masca trebuie să acopere gura şi nasul. Eşti scutit de mască dacă faci dovada că ai o afecţiune medicală care nu îţi permite asta (trebuie să ai la tine avizul medical). De menţionat este că şi angajaţii din magazine, terase, frizerii trebuie să aibă mască.

În prezent există o dezbatere privind intrarea în vigoare a stării de alertă.

Legea privind starea de alertă nu poate intra în vigoare pe 15 mai, deoarece va trebui să respecte anumiți pași procedurali. Înainte să fie trimisă la promulgare, legea se comunică Guvernului, Înaltei Curți, Avocatului Poporului și se depune la secretarul general al Senatului și Camerei Deputaților în vederea exercitării dreptului de sesizare a Curții Constituționale. Conform articolului 78 din Constituție, legea intră în vigoare la trei zile după ce este publicată în Monitorul Oficial.

În aceste condiții, starea de alertă nu se poate aplica în acest sfârșit de săptămână, iar starea de urgență se termină pe 15 mai. Trei zile România va avea un vid legislativ în ceea ce privește aplicarea măsurilor speciale aplicate împotriva epidemiei de coronavirus.

Curtea Constituțională a decis că restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale se poate face doar prin lege, nu prin Ordonanță de Urgență.

Cu două zile înainte, parlamentarii PNL au încercat, fără succes, să îndrepte situația. La dezbaterile în plen, PNL a introdus un amendament la proiectul legii stării de alertă care prevede intrarea în vigoare a noii legi imediat după publicarea în Monitorul Oficial, nu la trei după, așa cum scrie în Constituție. Amendamentul a fost eliminat în plenul Camerei Deputaților.

Măsurile de protecție în vigoare la Metrorex

  • Pentru informarea corectă a publicului călător asupra măsurilor de protecţie împotriva Covid 19, atât la punctele de vânzare, cât şi în trenuri, Metrorex a expus la loc vizibil afişe de tipul ghid cu regulile de bază ce trebuie respectate pe timpul călătoriei cu metroul;
  • În cele 53 de staţii de metrou existente s-a implementat sistemul de plata contactless cu cardul bancar direct la aparatele de taxare pentru a limita utilizarea bancnotelor;
  • Plata cu cardul bancar este de asemenea disponibilă la toate casieriile din reţeaua de metrou, inclusiv la casieriile speciale, în timpul programului de funcţionare a acestora. La ghişeele acestor casierii există autocolante care semnalizează vizual călătorii privind acceptarea la plata a cardurilor emise sub sigla Visa, Mastercard, Visa Electron şi Maestro. De asemenea, automatele de vândut cartele existente în staţiile de metrou beneficiază de acest sistem de plată modern;
  • S-au afişat stickere de avertizare pentru distanţare socială, la cabinele de acces metrou;
  • În dreptul punctelor de vânzare titluri de călătorie şi în dreptul automatelor de vândut cartele au fost amplasate autocolante de avertizare pentru păstrarea de către călători a distanţei sociale;
  • În staţiile de metrou, prin intermediul instalaţiilor de sonorizare, se fac anunţuri cu privire la păstrarea distanţei sociale şi a respectării măsurilor impuse de autorităţi;
  • Montarea de coșuri destinate măștilor/mănușilor utilizate;
  • Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare, cât și pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanța de minimum un metru între pasageri;
  • Accesul în stațiile de metrou se va realiza în mod controlat, astfel încât, pe peroanele de așteptare, pasagerii să poată păstra distanța de minimum un metru între ei.

Programul de transport

Pe Magistralele 1-3 – cu un număr de 32 trenuri care vor circula în perioadele de vârf de trafic la interval minim de 6 minute, iar pe distanţa comună a celor două magistrale, Nicolae Grigorescu – Eroilor, se va asigura un interval minim de 2-3 minute;

Pe Magistrala 2 – cu un număr de 21 trenuri care vor circula în perioadele de vârf de trafic la interval minim de 3 minute;

Pe Magistrala 4 – cu un număr de 4 trenuri care vor circula în perioadele de vârf de trafic la interval minim de 11 minute, până la darea în funcţie a sistemului de siguranţă a traficului pe distanţa Parc Bazilescu – Straulesti.

Măsuri de igienizare vagoane şi staţii

Trenurile de metrou sunt igienizate zilnic prin intermediul unei proceduri industriale, denumită nebulizare 3D care asigură o dezinfecţie eficientă a trenurilor, dar şi a traseelor de ventilaţie cu care trenurile sunt dotate;

Atât spaţiile publice, cât şi suprafeţele comune cu care călătorii intră în contact pe timpul călătoriei cu metroul sunt igienizate temeinic şi în mod frecvent;

Se utilizează soluţie biocidă pentru dezinfectat suprafeţe la toate posturile din staţii (cabine, caserii, spaţii tehnice, grupuri sanitare etc).

Alte măsuri

Au fost întreprinse demersuri către Jandarmeria Română și Brigada de poliție pentru transportul public în vederea asigurării ordinii publice la accesurile de metrou în scopul ordonării călătorilor, menţinerii distanţării sociale şi limitarea supraaglomerării, mai ales la orele cu trafic de vârf în zilele lucrătoare, respectiv în intervalele orare 06-09 şi 16-19.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole