vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Sindicatele feroviare: Fie se reia integral activitatea CFR Călători, fie statul acordă compensații

Lideri sindicali de la calea ferată consideră că măsura păstrării unui loc liber în trenurile de călători nu și-ar mai avea rostul, atât timp cât se introduce obligativitatea purtării măștilor de protecție. Contrar, statul ar trebui să acorde compensații societății de transport pe calea ferată.

CFR Calatori sindicate coronavirus

Mai multe declarații au fost făcute de către Gabriel Rodrigo Maxim, preşedinte al Federaţiei Sindicale a Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) cotidianului Bursa.

“Din 15 mai lumea va reveni la tren. Regula de ocupare a vagoanelor – un loc liber un loc ocupat – nu mai trebuie menţinută pentru că avem masca de protecţie obligatorie. Este necesară relaxarea tuturor activităţilor din economie, respectiv repornirea întregii economii, precum şi relaxarea sistemelor de transport care în perioada următoare au un rol foarte important în mobilitatea cetăţenilor români, în special transportul feroviar de călători”.

Sindicatele feroviare: Activitate reluată integral sau compensații

Gabriel Rodrigo Maxim susţine că, dacă Guvernul nu va permite ocuparea vagoanelor la o capacitate cât mai mare, CFR Călători va înregistra pierderi, dacă nu va primi în schimb o compensaţie din partea bugetului de stat.

“Considerăm că trebuie reintroduse în circulaţie toate trenurile de călători ce au fost anulate pe perioada stării de urgenţă, ţinând cont că au fost anulate mai mult de 50% din trenurile zilnice de călători ale companiei. De asemenea, trebuie introduse şi trenurile suplimentare din perioada sezonului estival prevăzute în Mersul Trenurilor în vigoare. În acest moment, ne confruntăm cu o situaţie de neacceptat. CFR Călători este subfinanţată şi are doar 900 vagoane în circulaţie, deşi în perioada de sezon îi trebuie 1350 vagoane”, spune el.

El a precizat că este necesară continuarea programului de investiţii în domeniul infrastructurii feroviare şi a materialului rulant, precum şi alocarea a cel puţin încă 150 de milioane lei cu titlu de compensaţie pentru CFR Călători pentru o funcţionare corectă pe perioada stării de alertă şi până la sfârşitul acestui an. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole