miercuri, septembrie 18, 2024
spot_img

Reluarea traficului feroviar, subiect neclar la Ministerul Transporturilor

Oficialii CFR Călători nu au reușit marți dimineața să dea informații îmbucurătoare celor cred că după 15 mai vor putea pleca cu trenul în vacanță, fie și până la munte. Situația este scuzabilă atât timp cât nici măcar la nivelul guvernamental nu se știe ce vor putea face și ce nu vor putea face românii după 15 mai. Reluarea traficului feroviar, subiect neclar la Ministerul Transporturilor.

Doru Cireașă

Redeschiderea integrală a traficului feroviar, subiect neclar la Ministerul Transporturilor Declarația pe propria răspundere

A trecut de abia o zi de când președintele Iohannis a anunțat înlocuirea stării de urgență cu una de alertă, iar aceasta pare a fi scuza pentru oficialii români care nu pot spune ce se va întâmpla după 15 mai cu traficul feroviar de pasageri.

Teoretic, dacă luăm de bune declarații ale unor miniștri, după 15 mai românii s-ar putea deplasa pentru scurte vacanțe la munte sau la mare.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat luni, la scurt timp după anunțul președintelui Klaus Iohannis privind măsurile de relaxare, că din data de 15 mai românii vor putea pleca din localitate pentru a merge la munte pentru drumeții sau alpinism.

Întrebat dacă românii au voie să meargă la munte pentru drumeții, ministrul a declarat la un post TV că acest lucru va fi permis după ce va expira starea de urgență.

Reluarea traficului feroviar, subiect neclar la Ministerul Transporturilor

Ar fi fost normal ca la Ministerul Transporturilor să se dea imediat un comunicat în care să se explice ce urmează și că deocamdată rămân actualele reguli.

Cum a fost primit mesajul la nivelul CFR Călători? Ministerul Transporturilor nu a făcut nicio precizare privind modificările survenite în traficul de persoane aerian, feroviar sau rutier. Nici la CFR Călători situația nu este clară. Secretarul de stat Ionel Scrioșteanu spune că deciziile la nivelul Ministerului vor fi luate în funcție de cele la nivelul guvernamental, de o eventuală relansare a sectorului turistic, cu respectarea măsurilor de protecție ce vor fi menținute sau decise.

Poziții variabile la CFR Călători

”În funcție de solicitări, stăm cu ochii pe solicitări și vânzări. Imediat cum lucrurile se vor mișca (…) noi monitorizăm permanent vânzările și acum sunt relații care s-au mișcat în sus și jos. La noi monitorizarea e zilnică. Depinde și de reglementări”, spune Adrian Vlaicu, responsabil de marketing al CFR Călători.

„Cat timp n am anunțat altceva, rămâne aceeași regulă. Traficul va fi monitorizat si se vor lua masurile necesare cu respectarea reglementarilor în vigoare de atunci”, a spus în mod neclar, dar ferm, un reprezentant de comunicare al companiei. Consilierii au fost întrebați de jurnaliști dacă se va menține regula „un loc liber, un loc ocupat”, spun insă surse din companie.

Ludovic Orban: Nu dăm drumul la alpinism

Premierul împărtășește însă altă opinie față de colegul său ministrul de Interne, Marcel Vela. „Deplasarea în afara localității va fi permisă după 15 mai pentru anumite motive, cum ar fi în interes de serviciu, la rude sau pentru munci agricole. El a spus că și comerțul va fi deschis, cu excepția barurilor și restaurantelor. „Vom deschide comerțul cu excepția mall-urilor. E important că se deschide comerțul. Va fi un stimulent pentru reluarea producției. Și hotelurile vor fi deschise. Restricții vor fi la restaurate, cafenele, baruri. Din evaluarea noastră, restaurantele sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemilogice. Deschiderea frizeriilor, a cabinetelor stomatologice, și acestea sunt activități care vor permite revenirea la normalitate, din punct de vedere economic”, a spus Orban.

„Deplasarea în afara localității va fi permisă pentru anumite categorii de motive, pe care le considerăm întemeiate: deplasări de serviciu, la rude, la activitățile agricole. Dacă dăm drumul la alpinism, înseamnă că se pot duce la munte, adică va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților”, a mai declarat premierul.

Până în prezent, operatorul feroviar de stat a renunțat la 453 de trenuri din cele circa 1000 de garnituri operate zilnic, potrivit informațiilor furnizate presei de către directorul general al companiei, Dan Costescu.

Un număr mai mic de trenuri în circulație înseamnă și un număr mai mic de bilete vândute, deci încasări mai mici pentru CFR Călători. Veniturile companiei au scăzut cu 75% din cauza măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, a anunțat recent ministrul Transporturilor, Lucian Bode, la un post de televiziune.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole