vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Precizări ale CFR Călători, care nu lămuresc fondul problemei

Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători a trimis redacției Club Feroviar o serie de precizări referitoare la articolul “Raport de control la CFR Călători. Cum s-au scurs banii spre Remarul 16 Februarie”, publicat marți, 28 aprilie 2020 pe site-ul clubferoviar.ro.

Adrian Bărbulescu

Pentru a ne demonstra buna credință, publicăm integral aceste precizări, dar vom face și noi, la rândul nostru, câteva observații.

”Regretăm faptul că publicaţi materiale despre activitatea CFR Călători care conțin afirmații false și neverificate, fără să ne solicitaţi un punct de vedere și fără să verificaţi în prealabil veridicitatea şi acurateţea informaţiilor prezentate.

Afirmația potrivit căreia <nici în mandatul de director general al lui Dan Costescu nu s-a făcut nimic pentru recuperarea automotoarelor ‘sechestrate’ în curtea societății reparatoare>, reprezintă o informație falsă și nedocumentată.  Afirmația este o supoziție a autorului articolului, ceea ce contravine deontologiei presei ca un jurnalist să își dea cu părerea despre o situație sau un fapt.

O altă afirmație incorectă este următoarea <Până la ora publicării acestui articol, conducerea CFR Călători nu a dat publicității nicio reacție oficială în legătură cu aspectele semnalate în documentul guvernamental>.

NU ați solicitat date pe această temă la CFR Călători, iar transmiterea unor informații false și fără fundament în spațiul media induce în eroare opinia publică, producând prejudicii de imagine CFR Călători și afectează în mod direct compania.

Ne rezervăm dreptul de a vă acționa în judecată pentru calomnie și prezentarea în spațiul public a unor informații false”.

Precizările Club Feroviar

  1. Articolul nu conține informații false. El se bazează pe Raportul de control la CFR Călători, dat publicității marți de Corpul de Control al Primului Ministru.
  2. În Raport se precizează faptul că și în momentul de față cele șase automotoare sunt în incinta societății Remarul 16 Februarie, fără a fi recuperate: ”În condițiile în care 6 dintre cele 12 automotoare, ce au făcut obiectul Contractului subsecvent nr. 46/2018 (<Revizie tip R8 la automotoarele Desiro SR 20D – Revizie Capitală>), sunt și în prezent imobilizate la societatea reparatoare, s-a constatat faptul că, până în momentul finalizării prezentului control, nu s-a procedat la încheierea unui acord între reprezentanții CFR Călători și cei ai prestatorului în care să fie cuprinse: modul de preluare a automotoarelor aflate la prestator, proceduri, termene clare și precise privind finalizarea serviciilor de reparații rămase neefectuate în contextul în care durata contractului a expirat”.
  3. Cu prilejul transmiterii acestor ”precizări”, conducerea actuală a CFR Călători nu a menționat ce demersuri a făcut pentru recuperarea automotoarelor respective, ci doar a susținut că afirmația făcută de Club Feroviar este falsă.

Nu scrie nicăieri în articol că ”Club Feroviar nu a primit nicio reacție din partea conducerii CFR Călători”, ci că operatorul feroviar de stat nu a avut nicio reacție, ceea ce este cu totul altceva. În mod normal, la apariția în spațiul public a unui document guvernamental care face referire la nereguli săvârșite în cadrul unei societăți de stat, societatea vizată trebuie să vină cu precizări din proprie inițiativă. În caz contrar, conducerea societății este întrutotul de acord cu cele evidențiate în documentul respectiv.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole