miercuri, septembrie 18, 2024
spot_img

A fost publicată rectificarea bugetară în Monitorul Oficial. Mai mulți bani la Transporturi

După aprobarea prin Ordonanță de Urgență, joi seara a fost publicată rectificarea bugetară în Monitorul Oficial al României. În premieră pentru ultimii ani, nu se taie bani de la Transporturi, ba, dimpotrivă, se fac alocări suplimentare de 135 milioane de lei. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, spune că rectificarea are două obiective: sănătatea românilor şi păstrarea capacităţii de producţie în economie.

Adrian Bărbulescu

rectificarea bugetară în Monitorul Oficial

Rectificarea bugetară aprobată miercuri de Guvern a fost publicată joi seara în Monitorul Oficial al României. Ministerul Transporturilor primește o alocare suplimentară de 135 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 28 milioane de euro.

Rectificarea bugetară în Monitorul Oficial. Are două obiective

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a explicat, într-o postare pe contul său de Facebook, că este o rectificare care are două obiective.

”În primul rând, sănătatea românilor, iar în al doilea rând păstrarea capacităţii de producţie în economie. Cheltuielile bugetare cresc pe sold cu 12,5 miliarde lei. Ministerul Muncii primeşte 8,5 miliarde lei în plus, Ministerul Sănătăţii 3,7 miliarde lei în plus şi Ministerul Afacerilor Interne 680 milioane lei pentru combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2. În acealsi timp am alocat 3 miliarde lei în Fondul de Rezervă. Prin ordonanţa de rectificare bugetară am permis că aceşti bani să meargă către Sănătate sau Muncă fară să fie nevoie de o altă rectificare bugetară. Doar printr-o hotărâre de Guvern. Am construit un buffer şi prin acest mod de distribuire al banilor economisim timp”, a scris vineri seara Florin Cîţu pe rețeaua de socializare.

Florin Cîțu: ”Pentru investiţii au fost alocate sume suplimentare”

Potrivit ministrului, rectificarea are şi ceva atipic. ”În anii precedenţi la rectificările bugetare luau din banii alocaţi Transporturilor, Educaţiei, Agriculturii şi chiar şi Sănătății. Noi înţelegem că o economie fară investiţii nu funcţionează. Astfel, pentru INVESTIŢII au fost alocate sume suplimentare”, a mai scris Cîţu.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a primit un miliard de lei, Ministerul Educaţiei – 576 milioane de lei, Ministerul Transporturilor a primit 135 milioane de lei, iar Ministerul Agriculturii – 100 milioane de lei.

”Sumele au fost alocate. Acum mă voi asigura, ca şi până acum, că vom face plata la timp pentru toate aceste cheltuieli. Indiferent dacă vorbim de facturi pentru echipamente, şomaj tehnic, pensii, salarii etc”, a mai scris Cîţu.

Rectificarea bugetară în Monitorul Oficial. Deficit de 6,7%

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat miercuri seara, după şedinţa de Guvern, că a fost adoptată o rectificare bugetară care ţine cont de noile date din economie, respectiv deficit de 6,7% şi contracţie economică de 1,9%. Bugetul de stat se stabilește la venituri în sumă de 167.738,0 milioane de lei, iar la cheltuieli în sumă de 260.540,2 milioane de lei credite de angajament și în sumă de 215.259,0 milioane de lei credite bugetare, cu un deficit de 47.521,0 milioane de lei.

Aproape 12 miliarde de lei, alocarea inițială pentru Transporturi

Potrivit Legii bugetului de stat, promulgată pe 6 ianuarie de președintele Klaus Iohannis, investițiile pentru anul 2020 erau estimate la 4,5% din PIB, mai mari cu 6,3 miliarde de lei față de 2019.

În același act normativ, ținta de deficit bugetar cash pe anul în curs era estimată la 3,59% din PIB. Ministerul Transporturilor a primit o alocare bugetară de 11,9 miliarde de lei, în creștere cu 3,86% față de valoarea înregistrată anul trecut.

Peste 5 miliarde de lei pentru calea ferată

Pentru transportul pe calea ferată era prevăzută suma de 5,22 miliarde de lei (credite bugetare), în creștere cu 4,37% față de 2019. Pentru transportul cu metroul bucureștean, bugetul prevede aproape 1,24 miliarde de lei, cu 33,74% în plus față de anul care se încheie.

Subvențiile pentru susținerea transportului feroviar public de călători au fost stabilite la 1,436 miliarde de lei, valoare neschimbată față de anul 2019. De cealaltă parte, subvențiile pentru transportul de călători cu metroul bucureștean scad cu 8,85% comparativ cu anul în curs, până la 417 milioane de lei.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole