vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

VIDEO GALERIE FOTO Se montează acoperișul la stația feroviară Aeroport Otopeni

Lucrările la calea ferată de aeroport continuă în ritm alert, în ciuda pandemiei de coronavirus și a amânării Euro 2020. În cursul zilei de luni a început montarea acoperișului la stația feroviară Aeroport Otopeni, punctul terminus al viitoarei conexiuni cu Gara de Nord din București. Aici, structura este finalizată și se lucrează la rețelele de electricitate și apă.

Adrian Bărbulescu

”Punem acoperișul la stația de călători de la Aeroportul Internațional Henri Coandă. Chiar dacă a fost amânat Campionatul European de Fotbal, lucrările la legătura feroviară directă dintre Gara de Nord București și Aeroportul Internațional Henri Coandă sunt în grafic. Respectăm termenele asumate. Vă reamintesc că este vorba despre construirea unei căi ferate duble în lungime de 2,95 km, a unui viaduct de 1,52 km care va traversa DN1, a trei podețe, a unei instalații de centralizare electronică și a unei stații de călători la terminalul T1. Noul tronson feroviar va contribui la reducerea numărului de mașini din trafic pe zona de Nord a județului Ilfov și a Bucureștiului”, a scris pe Facebook secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Irinel Scrioșteanu.

Lucrările la stația feroviară Aeroport Otopeni, în linie dreaptă

Stația feroviară Aeroport Otopeni este construită în prelungirea ultimului nivel al parcării pe termen scurt de la Terminalul Sosiri al Aeroportului Internațional Henri Coandă.

Aici, linia simplă care pornește de la Halta Odăile, trece pe lângă patinoarul Telekom Arena al lui Ion Țiriac și apoi supratraversează DN1, se bifurcă în două linii, pentru a putea permite schimbarea direcției de mers a automotoarelor Siemens Desiro (Săgeata Albastră) care vor pendula între Gara de Nord și Aeroport. Acum, prin montarea acoperișului, lucrările la viitoarea stație de călători intră în linie dreaptă.

Se lucrează la rețelele electrice și de apă de la stația feroviară Aeroport Otopeni

”La stația de cale ferată, structura este finalizată și au început lucrările la rețelele electrice și de apă. De asemenea, se lucrează la structura exterioară, la acoperiș și la peroanele stației”, a declarat pentru Club Feroviar inginerul Liviu Trenchea de la Arcada Company Galați, liderul consorțiului care construiește calea ferată de Otopeni.

El a precizat că de la DN1 (pila 25 a viaductului) și până la stația feroviară de la terminal este turnat deja tablierul.

Șantierul avansează și dincolo de DN1

O altă stație care va fi construită pe traseul căii ferate Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă va fi cea din dreptul Telekom Arena. După dispute aprige cu Ministerul Transporturilor și CFR SA, miliardarul Ion Țiriac a renunțat la contestarea proiectului, în schimbul construcției acestei stații.

În afară de zona aflată în litigiu în instanță, șantierul continuă în ritm alert și de cealaltă parte a DN1, spre Halta Odăile, unde se va face conexiunea cu calea ferată București – Urziceni. ”Până la pila 15 a viaductului am montat deja grinzile și în perioada următoare vor fi montate până la pila 21, la limita zonei aflate în litigiu. Pe zona de consolidări, se lucrează la montarea prefabricatelor și realizarea lucrărilor de umplutură. La terasamente, lucrările sunt aproape de finalizare, iar la finele lunii în curs va începe așternerea de piatră spartă, a traverselor și apoi a căii de rulare”, a mai spus Liviu Trenchea.

Zona aflată în litigiu, cuiul lui Pepelea

În schimb, pe tronsonul median nu se mișcă nimic. Curtea de Apel București a decis, pe 23 decembrie 2019, să mențină suspendarea lucrărilor pe tronsonul median al racordului de cale ferată Halta Odăile – Aeroport Henri Coandă Otopeni.

”Respinge excepţia inadmisibilităţii ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei de interes ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei de obiect ca neîntemeiată. Admite cererea de suspendare formulată de reclamanţii Mărişoiu Roxana Gabriela şi SC Comtel Focus SA. Dispune suspendarea executării deciziei de expropriere nr. 1/4571/10.10.2019 în ceea ce priveşte imobilele reclamanţilor Mărişoiu Roxana Gabriela şi SC Comtel Focus SA (sublin.ns.). Respinge cererea de suspendare formulată de ceilalţi reclamanţi ca neîntemeiată. Executorie de drept potrivit art. 14 alin. 4 din Legea 554/2004. Cu drept de a formula recurs în termen de 5 zile de la comunicare, cale de atac care se va depune la Curtea de Apel Bucureşti”, se arată în Hotarârea  1026/2019 din  23.12.2019 a Curții de Apel București.

Rămâne de văzut cum va soluționa Justiția, în cele din urmă, acest litigiu.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole