vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

BREAKING Lucian Bode: Primă de Paști vor lua ori toți ceferiștii, ori niciunul

În acest an, primă de Paști vor lua ori toți ceferiștii, ori niciunul, a spus ministrul Transporturilor, Lucian Bode, potrivit sindicaliștilor cu care s-a întâlnit luni după amiază, pe fondul unei situații tensionate din sistemul feroviar. Tensiunile au fost provocate de informația potrivit căreia la CFR SA prima nu se poate da din cauza datoriilor pe care le înrtegistrează CFR Călători la plata tarifului pentru utilizarea infrastructurii (TUI).

Adrian Bărbulescu

primă de Paști angajările în sistemul feroviar sindicaliștii feroviari despre Rovana Plumb deraierea de la Dornești rectificarea bugetară Dobrescu despre CCM la CFR

În acest context, la sediul ministerului a avut loc o întâlnire între sindicaliștii din sistemul feroviar, ministrul Lucian Bode, secretarul general al MTIC, Ștefania Ferencz, directorul Direcției de Transport feroviar, Simona Istrate, și directorii celor trei societăți feroviare – Dan Costescu (CFR Călători), Ioan Pintea (CFR SA) și Traian Preoteasa (CFR Marfă).

Bode le-a cerut directorilor să se pună în situația liderilor sindicali

”Dacă nu poate toată lumea să asigure prima, atunci să nu dea nimeni, nu să dea doi și al treilea să nu dea, a spus ministrul. El le-a spus directorilor să se pună în situația liderilor de sindicat, care vor avea de dat explicații în fața membrilor lor”, a declarat pentru Club Feroviar, imediat după terminarea întâlnirii, președintele Federației Naționale Sindicale Drum de Fier, Florea Dobrescu.

CFR Marfă are și bani de salarii, și de primă de Paști

Potrivit sursei citate, ministrul Lucian Bode i-a atenționat pe cei trei directori să facă tot posibilul pentru ca salariile să fie plătite înainte de Paști și să se găsească bani și pentru prime. ”În momentul de față, situația se prezintă așa: la Marfă sunt și bani de salarii, și bani de primă, la Călători sunt bani de salarii și se srâng pentru primă, iar la noi, la Infra (CFR SA – n.red.), de niciuna”, a mai spus liderul sindical.

Discuțiile dintre liderii sindicali, conducerea ministerului și conducerile celor trei societăți feroviare de stat vor fi reluate mâine dimineață, în încercarea de a se găsi o soluție.

Primă de Paști de 150 de lei

Așa cum stau lucrurile în momentul de față, la CFR Călători se vor putea da prime de miel, în condițiile în care operatorul feroviar de stat are datorii de peste 130 milioane de lei către CFR SA, provenite din neplata TUI.

”Ei (CFR Călători – n.red.) dau prime, dar nu-și plătesc datoriile. Îi voi solicita domnului ministru Lucian Bode să intervină, pentru a soluționa această problemă gravă a ceferiștilor. Fără intervenția ministrului nu se va rezolva”, spunea Florea Dobrescu înainte de întâlnire.

Fiecare angajat al CFR Călători va beneficia de o primă de Paști de 150 de lei. La fel vor primi și angajații CFR Marfă, cu mențiunea că operatorul național de marfă este la zi cu plata TUI.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole