vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Firmele afectate de criza coronavirus, îndemnate să se trateze cu ”medicamentul” CFR Marfă

Firmele afectate de criza coronavirus sunt sfătuite să apeleze la ”medicamentul” cu care se tratează CFR Marfă, în loc să intre în insolvență. Societatea Sierra Quadrant le recomandă acestor firme să ia în calcul procedura concordatului preventiv. De la începutul lunii februarie, când instanța a aprobat cererea formulată în acest sens de CFR Marfă, operatorul național se află în procedură de concordat preventiv.

Adrian Bărbulescu

Firmele afectate de criza coronavirus amnistia fiscală restructurare la CFR Marfă Bugetul CFR Marfă pe 2019

”Accentuarea crizei economice, pe fondul pandemiei de coronavirus, a afectat deja câteva zeci de mii de firme, care angajează peste 1,2 milioane de salariați, iar primele efecte s-au văzut în suspendarea activității, în șomajul tehnic și disponibilizările de personal. Accentuarea crizei ar putea duce la un val semnificativ de insolvențe și falimente. Există însă o alternativă care poate salva multe dintre companii –concordatul preventiv, o procedură mai eficientă decât insolvența”, se arată într-un comunicat dat publicității vineri de Sierra Quadrant.

Firmele afectate de criza coronavirus ar trebui să se ferească de insolvență

Potrivit documentului, procedura concordatului preventiv reprezintă un instrument juridic prin care este descurajată intrarea în insolvență a debitorului. Este o alternativă a creditorilor care își recuperează creanțele într-un cadru ordonat de măsuri destinate acoperirii creanțelor acestora.

Concret, prin intermediul procedurii de concordat preventiv, firmele afectate de criză le pot cere creditorilor şansa de a se redresa, evitând astfel procedura reorganizării judiciare, greoaie şi anevoioasă şi care de cele mai multe ori eşuează sau nu duce la rezultatul scontat. Potrivit experților de la Sierra Quadrant, concordatul preventiv este avantajos pentru că permite acoperirea în timp cât mai scurt şi în proporţie cât mai mare a datoriilor acumulate, cu scopul evitării procedurilor de faliment.

Mai multr, debitorul poate cere judecătorului sindic suspendarea provizorie a executărilor silite, urmând ca acestea să se suspende de drept din momentul comunicării hotărârii de constatare a concordatului către creditorii semnatari, suspendarea curgerii dobânzilor, penalităților și a cheltuielilor aferente creditorilor concordatari.

CFR Marfă e în concordat preventiv din februarie

Pe 4 februarie, instanța de judecată a aprobat cererea CFR Marfă de a intra în concordat preventiv și a respins cererile de intervenție formulate de către firmele omului de afaceri Ștefan Movilă – Grup Transport Feroviar SA şi International Rail Transport şi Construcţii Căi Ferate SRL. La CFR Marfă, concordatul preventiv nu este administrat de Sierra Quadrant, ci de CITR, fosta Casă de Insolvență Transilvania.

„ Încuviinţează în principiu cererile de intervenţie voluntară principală formulate de Grup Transport Feroviar SA şi International Rail Transport şi Construcţii Căi Ferate SRL. Respinge, ca neîntemeiată, excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant invocată de intervenienţii Grup Transport Feroviar SA şi International Rail Transport şi Construcţii Căi Ferate SRL Admite cererea debitorului Societatea Naţională de transport Feroviar CFR MARFĂ SA. În temeiul art.23 alin.1 din Legea nr.85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă deschide procedura de concordat preventiv a debitorului Societatea Naţională de transport Feroviar CFR MARFĂ SA. În temeiul art.23 alin. 2 din lege desemnează administrator concordatar provizoriu pe CITR FILIALA ILFOV SPRL. Respinge cererile de intervenţie voluntară principală formulate de Grup Transport Feroviar SA şi International Rail Transport şi Construcţii Căi Ferate SRL, ca neîntemeiate. Executorie. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Bucureşti secţia a VII-a civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 04.02.2020”, se arată în decizia Tribunalului București de la acea vreme.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole