vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Bugetul GEI Palat CFR pe 2020. Profit de nici 700.000 de euro din închirierea a 40.000 mp

Ministerul Transporturilor a întocmit Bugetul GEI Palat CFR pe 2020. Din închirierea a peste 40.000 mp, cât are clădirea, societatea va reuși să obțină un profit de nici 700.000 de euro în acest an. Dar nici acești bani nu vor merge la companiile feroviare, cu toate că imobilul a fost construit din banii Căilor Ferate Române.

Adrian Bărbulescu

Bugetul GEI Palat CFR pe 2020 tăierea datoriilor

Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al societăţii „Grup Exploatare şi Întreţinere Palat CFR” SA, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor, prevede un profit de 3,34 milioane de lei.

”Programarea unor venituri mai mici decât cele înregistrate în anul 2019, provine din existența unor spații libere, greu închiriabile, indicele de reducere a cheltuielilor fiind mai mare decât cel al veniturilor.     Veniturile totale sunt prevăzute în anul 2020 cu o reducere cu 0,96%, cheltuielile totale cu 1,26% , societatea programând un profit de 3.963,00 mii lei”, se arată în nota de fundametare a proiectului de act normativ.

Este vorba de profitul brut, deoarece cel net este de numai 3,34 milioane de lei, echivalentul a nici 700.000 de euro. O sumă cam mică, dacă ținem cont de faptul că Palatul CFR are o suprafață desfășurată de 40.000 mp.

Bonusuri pentru angajați, în Bugetul GEI Palat CFR pe 2020

Chiar dacă profitul este în scădere, salariații primesc bonusuri. La capitolul Cheltuieli din proiectul bugetului societății este prevăzută suma de 119.970 de lei, reprezentând ”Participarea salariaţilor la profit în limita a 10% din profitul net, dar nu mai mult de nivelul unui salariu de bază mediu lunar realizat la nivelul operatorului economic în exerciţiul  financiar de referinţă”. Cum societatea are 44 de angajați, potrivit aceluiași document, rezultă că fiecare dintre aceștia va primi un bonus de 2.700 de lei.

Câştigul mediu lunar pe salariat (lei/persoană) determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială, recalculat conform Legii anuale a bugetului de stat, este de 5.768,8 lei brut.

Societățile feroviare plătesc chirie în propria casă

Chiar dacă profitul nu este prea mare, nici acesta nu se va duce la societățile feroviare, care plătesc chirie în propria casă, în condițiile în care Palatul CFR a fost construit din banii Căilor Ferate Române.

„Scopul construirii unui astfel de palat a fost strângerea într-o clădire a tuturor serviciilor Administraţiei Căilor Ferate, până atunci răspândite în 14 imobile izolate, majoritatea închiriate de la particulari”, se arată pe site-ul palatcfr.ro.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole