vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Acord privind legăturile feroviare Serbia-Kosovo, semnat la Munchen cu medierea SUA

Un acord privind legăturile feroviare Serbia-Kosovo a fost semnat la Munchen de preşedinţii sârb şi kosovar, Aleksandar Vucic şi Hashim Thaci.

legăturile feroviare Serbia-Kosovo

Scrisorile de intenţie cu privire la restabilirea unei legături feroviare, precum şi realizarea unei autostrăzi între Belgrad şi Pristina au fost semnate la Munchen înaintea conferinţei pe teme de securitate, înţelegere impulsionată de ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell.

Singura legătură feroviară existentă în prezent este cea între localitatea sârbă Kraljevo şi cea kosovară Mitrovica, notează Agerpres. În ianuarie, ambasadorul Grenell, care este și trimisul special al Washingtonului pentru Serbia şi Kosovo, a contribuit şi la încheierea unui acord similar privind restabilirea legăturilor aeriene directe între Belgrad şi Pristina.

Deşi mai degrabă simbolice, acestea sunt înţelegeri inedite între Serbia şi Kosovo, la 20 de ani după războiul care a condus la autoproclamarea independenţei Kosovo, niciodată recunoscută de Serbia și nici de România.

Aleksandar Vucic și Hashim Thaci salută acordul privind legăturile feroviare Serbia-Kosovo

”O altă etapă cheie!”, a scris pe Twitter preşedintele kosovar Hashim Thaci. ”Mai întâi acordul asupra traficului aerian, iar astăzi am semnat un acord privind calea ferată şi autostrada între Kosovo şi Serbia”, a adăugat el, înainte de a-i mulţumi preşedintelui american Donald Trump pentru ”leadership-ul” său şi lui Richard Grenell pentru ”determinarea” sa.

”Sunt bucuros să constat un progres astăzi, un mare mulţumesc preşedintelui Trump şi lui Richard Grenell în numele Serbiei”, a scris la rândul său, tot pe Twitter, preşedintele sârb Aleksandar Vucic. ”Credem că aceasta ne va aduce un viitor mai bun şi că vom asigura pacea pentru deceniile următoare”.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole