vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

BREAKING. Guvernul aprobă contractele de servicii publice, tot fără avizul CES

Guvernul va adopta în ședința sa de joi contractele de servicii publice pentru operatorii feroviari de transport călători, cu toate că proiectul de hotărâre de guvern nu a fost discutat în Consiliul Economic și Social.

Proiectul nu figurează pe ordinea de zi dată publicității de către Guvern, însă va fi discutat în vederea aprobării, au declarat surse informate pentru Club Feroviar. Proiectul nu a fost prezentat Consiliului Economic Social (CES) după cum cere legea însă aceasta nu pare a fi o problemă pentru actualul Guvern în condițiile în care în urmă cu aproape zece zile a adoptat nu mai puțin de 25 de ordonanțe de urgență fără avizul CES. Ulterior Guvernul a solicitat CES votul pe cele 25 de ordonanțe, însă membri ai acestuia s-au opus acuzând faptul că li s-a cerut acceptul formal, după adoptarea acestora.

Proiectul prevede aprobarea contractelor de servicii publice pentru șase operatori (CFR Călători, Regio Călători, Transferoviar, InterRegional, Astra Transcarpatic și Softrans), iar acestea sunt valabile pentru doi ani în pofida faptului că instituția de concurență, anume Consiliul Concurenței ar fi vrut ca acestea să fie valabile doar un an.  Oficialii ai sectorului feroviar pledează însă pentru un termen de cel puțin patru ani de valabilitate a contractelor, astfel încât operatorii să aibă posibilitatea de a își face un plan de afaceri bazat pe elemente predictibile. (D.C.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole