vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

UPDATE Siemens contestă consumul energetic declarat de ceilalți doi producători, unul mai mic cu 32%

Producătorul german Siemens a depus marți, la câteva zile după Alstom, o  contestație la Tribunalul București. Ambele contestații, cea a Siemens, depusă la Tribunal, și cea a Alstom, depusă la CNSC, privesc ultima decizie a Autorității pentru Reformă Feroviară, potrivit căreia asocierea sino-română are cel mai bun punctaj la licitația de achiziție a 40 de rame electrice. Siemens contestă însă cheltuielile cu energia declarate de ceilalți doi producători. Consumul ramelor franțuzești ar fi cu 32% mai mic decât cel declarat inițial. Aceasta pe fondul modificării formulei de calcul  a consumului de către ARF.

Doru Cireașă

Contestația Siemens, cea mai interesantă, vine după ce la finele anului trecut Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a impus ARF anularea procesului verbal care dădea câștigătoare asocierea sino-română (CRRC – Astra Vagoane). Tot la acel moment CNSC a impus ARF să ceară participanților la licitații utilizarea unei proceduri precise, identice, pentru toți participanții, privind stabilirea consumului energetic al ramelor, acesta fiind parte a criteriilor de departajare a ofertanților.

Ori, spune Siemens în contestația sa, în pofida faptului că cerințele noi stabilite de ARF au fost mai dure, consumul declarat de Alstom a scăzut, în mod inexplicabil. Siemens contestă și cheltuielile cu energia declarate de producătorul chinez. „este (Alstom – n.red.) singurul dintre cei trei ofertanți al cărui consum a fost modificat într-o proporție atât de mare (descreștere de aproximativ 32%) în timp ce modificările apărute la nivelul ofertelor sunt minore, creșteri de 2,15 și, respectiv 3%)”, acuză, în contestație sa, Siemens.

Referirea la un consum mai mic cu o treime este făcută la competitorul francez Alstom și nu la CRCC, după cum a informat inițial Club Feroviar  (explicația este aceea că documentele publicate de CNSC nu conțin nume de firme sau elemente de identificare, iar consumul energetic a fost unul dintre elementele criticate anul trecut în oferta companiei chineze).

„Scăderea consumului este contrară logicii și nejustificată pentru orice persoană care deține minime cunoștințe de știință a fizicii, în condițiile în care ARF a înăsprit condițiile de utilizare a trenurilor în baza cărora urmau a fi redeterminate consumurile de energie în urma presupusei puneri în aplicare a deciziei CNSC”, mai spune Siemens.

Dar care sunt cerințele suplimentare ridicate de ARF? Siemens spune că au fost inserate noi stații de oprire care nu apăreau în termenii inițiali. Trenul va consuma mai multă energie trebuind să pornească de mai multe ori de pe loc.

Deasemenea, s-a cerut raportarea calculului la condiții extreme de climă, anume minus 30 de grade Celsius și, respectiv, 40 de grade Celsius, ceea ce face ca un tren sa consume mai mult din cauza funționării suplimentare a instalațiilor de climatizare.

O altă cerință, neprevăzută inițial, este deschiderea ușilor în toate stațiile indicate, acesta fiind alt motiv de creștere a consumului energetic.

O contestație a depus la CNSC și compania fraceză Alstom aceasta obiectând că ARF a cerut ca participanții să vină cu informații suplimentare până la o anumită oră, în condițiile în care legislația achizițiilor interzice menționarea orelor limită de oferire a informațiilor. Oficialii Alstom nu au putut fi contactați miercuri pentru informații. Vom reveni.

Unde au câștigat chinezii

Cum a punctat ARF ofertele, astfel încât CRRC -Astra a primit cel mai bun punctaj?  La criteriul cost chinezii au obținut punctajul maxim adică 80 de puncte urmați fiind de Siemens cu 72,14 puncte și Alstom cu 71,66 puncte. Punctele forte ale CRRC au fost prețul ramelor (939,49 milioane lei față de 1,24 miliarde lei Siemens si 1,3 miliarde lei Alstom). CRRC a obținut punctaj mai bun și la capitolul costuri cu consumul de energie, declarat de ei la 141,64 milioane lei, față de 143 milioane lei Alstom si 157 milioane lei Siemens.

Subiectul a dus la o dispută între Alstom și Siemens, pe de o parte, și ARF de partea cealaltă. Ramele chinezilor ar consuma doar 3,86 kW pe ramă și km, mai puțin decât cele ale Alstom (3,91 kW/ramă/km) și 4,3 kW/ramă/km la Siemens. Costurile de întreținere declarate de CRRC au fost mai mari, dar per total CRRC a obținut cel mai bun punctaj.

La criteriul calitate CRRC au ieșit la egalitate cu Alstom și peste Siemens. Chinezii au primit cele mai bune punctaje la capitolele termene de livrare a primei rame și a întregii cantități (performanțe contestate de Alstom si Siemens). Aceasta în pofida faptului că nu au nicio ramă în exploatare în Europa, spre deosebire de Alstom și Siemens. Compania Alstom a obținut scorul maxim la capitolul plus valoare (locuri în plus în ramă. În final CRRC a obținut la criteriul calitate 9 puncte, la fel ca Alstom, dar peste Siemens care a primit doar 7,5 pouncte.

În final, însumat cu punctajul criteriului cost, CRRC a primit 89 de puncte față de 80,66 puncte Alstom si 79,64 Siemens.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole