vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

S-a pus în dezbatere bugetul Primăriei Cluj Napoca pe 2020. Achiziții de tramvaie și tren metropolitan

S-a pus în dezbatere publică bugetul Primăriei Cluj Napoca pe 2020, în stadiu de proiect. Municipalitatea clujeană mizează în acest an pe un buget în valoare de 353.237.996 euro, mai mare cu 7,39% față de anul 2019. Peste o cincime din total o reprezintă sumele alocate pentru transporturi.

Adrian Bărbulescu

bugetul Primăriei Cluj Napoca pe 2020 metroul din Cluj

În valoare absolută, bugetul propus de Primăria Cluj Napoca pentru anul în curs se ridică la aproape 1,5 miliarde de lei, mai exact 1.485.580.820 lei. Din acesta, mai bine de o cincime, adică 286.954.000 lei o reprezintă alocările pentru domeniul transporturilor. Tot pentru transporturi, în proiectul de buget este estimată atragerea unor fonduri europene în valoare de 210.460.000 lei, adică echivalentul a aproape 45 milioane de euro.

Achiziția de 12 tramvaie, cuprinsă în bugetul Primăriei Cluj Napoca pe 2020

Pe primul loc în lista celor mai importante proiecte ale municipalității Clujene în 2020, așa cum au fost transmise aceste obiective prin Scrisoarea primarului, conform H.G. 1723/2004, se află ”Introducerea în circulaţie a 12 noi tramvaie achiziţionate din fonduri europene. Menţinerea tuturor facilităţilor la transportul public pentru elevi, studenţi, pensionari etc”.

La capitolul bugetar ”Înnoirea flotei de transport în comun în municipiul Cluj Napoca rin achiziția de tramvaie, Etapa 1”, figurează trei faze ale proiectului, fiecare în valoarea de 37 milioane de lei, echivalentul a aproape opt milioane de euro. În total, 24 milioane de euro, așa că rezultă o medie de aproximativ două milioane de euro pentru fiecare tramvai.

Totodată, în proiectul de buget sunt prevăzute sume importante și pentru achiziția de troleibuze (35,6 milioane de lei în cele două faze ale Etapei I)  și autobuze electrice (70.000 de lei). Alți 200.000 de lei sunt prevăzuți pentru acest an la capitolul ”Modernizare stații existente pentru transportul în comun”.

Continuă studiile pentru proiectul Trenului Metropolitan

Primăria Municipiului Cluj Napoca își mai propune să cheltuiască pe parcursul anului 2020 o sumă de două milioane de lei, provenind din fonduri europene, pentru actualizarea Strategiei integrate de dezvoltare urbană a zonei metropolitane Cluj, din totalul de 4,5 milioane al proiectului. De asemenea, sunt prevăzuți 300.000 de lei pentru actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă.

Nici proiectul trenului metropolitan nu a fost uitat de primarul Emil Boc. Întocmirea studiilor de prefezabilitate și de fezabilitate privind impactul asupra mediului și evaluarea strategică adecvată pentru obiectivul de investiții Tren Metropolitan Gilău-Florești-Cluj Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonțida va fi finanțată în anul în curs cu suma de 8.547.000 de lei, din totalul de 40 milioane de lei. Studiile se referă la Etapa I a Sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala 1 de metrou și Tren Metropolitan, inclusiv legăturile dintre acestea și a studiilor conexe viitoare.

Încep lucrările de reabilitare a Parcului Feroviarilor

Tot pentru 2020 este prevăzută și începerea lucrărilor la reabilitarea Parcului Feroviarilor, a Parcului 14 Iulie, a Parcului Ştefan cel Mare şi la extinderea skate parcului Rozelor. Realizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea malurilor Someşului şi a parcului Armătura, pentru realizarea Parcului Zorilor şi a Bazei sportive şi de agrement „La Terenuri” Mănăștur. Finalizarea sistemului modern de irigaţii în Parcul Central „Simion Bărnuţiu” sunt și ele pe lista obiectivelor de investiții.

„Obiectivul general este creșterea în continuare a calității vieții în municipiu – educație, sănătate, descongestionarea traficului, infrastructură, mediu, transport în comun nepoluant, spații verzi, arte și industrii creative, dinamism multicultural. În 2020 rămân direcții cheie digitalizarea administrației publice locale și susținerea proiectelor de dezvoltare a Clujului. De asemenea, și prin acest buget urmărim consolidarea statutului Clujului de puternic centru de inovare în România și centrul și estul Europei, al statutului de start-up city și oraș de referință prin calitatea serviciilor din toate domeniile (sănătate, servicii bancare și altele)”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole