vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Guvernul anulează licitația pentru 40 de tramvaie destinate municipiilor Brăila, Galați și Ploiești

Un an pierdut și două oferte depuse, dar niciuna acceptată. Acesta este „bilanțul” licitației demarate în ianuarie 2019 de către Ministerul Dezvoltării, pentru achiziția a 40 de tramvaie destinate municipiilor Brăila, Galați și Ploiești.

Tramvai traversând Parcul Monument (Kiseleff) din Brăila

Guvernul a anulat procedura de achiziţie a 40 de tramvaie lansată de Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice (MDRAP) în Sistemul de Achiziţii Publice – SICAP, împărţită în trei loturi: 10 tramvaie erau destinate Galaţiului, 10 pentru Brăila şi 20 pentru Ploieşti, potrivit atât monitoruldegalati.ro, cât și datelor prezentate în SICAP.

Licitaţia a fost demarată încă din luna ianuarie 2019 şi, după multe amânări, contestaţii, suspendări, tot n-a fost finalizată.

Pe data de 10 ianuarie 2020, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a fost publicat Anunţul de atribuire a contractului – rezultatele procedurii de selecţie, în care s eprecizează că cele trei loturi ”nu se atribuie” motivat de faptul că ”Nu s-au primit oferte sau cereri de participare sau au fost respinse toate”, în acest caz fiind vorba de a doua parte: ”au fost respinse toate”.

Potrivit informaţiilor de pe SICAP, la licitaţie au participat doi competitori: compania turcească Durmazlar Makine SAN. VE TIC A.S. şi Electroputere VFU Paşcani, dar se pare că niciuna dintre companii nu a avut o ofertă convenabilă.

Proiectul este cofinanţat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020.

Aceasta nu este însă singura licitația eșuată la Ministerul Dezvoltării pentru achiziția de tramvaie din fonduri europene. Mai precis de când a preluat sarcina gestionării fondurilor europene destinate achiziției de tramvaie pentru transportul urban, Ministerul Dezvoltării nu a reușit să ducă la bun sfârșit nicio licitație și nu a cumpărat niciun tramvai pentru administrațiile locale. Luna trecută Club feroviar prezenta situația:

Brăila, Galați și Ploiești, primul eșec

O primă licitație a demarat în luna ianuarie 2019 când MLDA a publicat anunțul de participare pentru achiziția a 40 de tramvaie, fiecare cu lungime de 18 metri, destinate municipiilor Brăila (10 unități), Galați (10 unități) și Ploiești (20 de unități). Valoarea totală a achiziției ar urma să fie de 320 milioane lei iar deschiderea ofertelor urma să aibă loc în 27 februarie 2019. Licitația a fost însoțită de o clauză suspensivă în sensul că, dacă vor lipsi resursele financiare necesare, aceasta va fi anulată fără ca participanții să poată avea vreo obiecție. Fără un motiv clar, comunicat public, MLDA a început să impingă cât mai târziu termenul de desemnare a unui câștigător.  Potrivit datelor prezentate în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) ultimul termen avansat până la care se va face evaluarea ofertelor era 31 decembrie a anului viitor. După cum am explicat, licitația a fost anulată.

Reșița, desemnarea câștigătorului ia „doar” un an

Se poate spune că în cazul licitației de tramvaie cu liuvrare la Reșița, MLDA se va „mișca” mult mai bine. Desemnarea câștigătorului pentru achiziția a 13 tramvaie bidirecționale, cu lungime de 18 metri ia la Reșița doar un an, respectiv până în data de 22 ianuarie 2020 când se va decide dacă singura ofertă primită, cea de la firma turcă Durmazlar Makine este acceptabilă. Valoarea estimativă a contractului este de 118,9 milioane lei, iar oferta turcilor a fost primită în luna iulie.

Craiova, licitație anulată

Promisiunea MLDA față de craioveni era că le va cumpăra din fonduri europene 17 tramvaie cu lungimea de cca. 25 m destinate transportului public urban de călători. Valoarea estimativă a proiectului a fost stabilită la 170 milioane lei. Durata limită pentru evaluarea calificării și tehnică a fost planificată pentru data de 8 noiembrie, însă ministerul a anulat licitația fără să dea public o explicație. În decembrie 2019, pentru a doua oară MLDA a anulat o licitație reluată, destinată achiziționării a 17 tramvaie noi. Precedenta licitaţie se anulase în vară, din cauză că nu fusese depusă nicio ofertă.

Licitaţia organizată de Ministerul Dezvoltării pentru tramvaie noi în Craiova a fost anulată pe 3 decembrie, când expira termenul pentru depunerea ofertelor. Motivul? “Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”, se arată în platforma de achiziţii publice SICAP. Ministerul lansase noua licitaţie pe 26 octombrie, după ce precedenta se anulase automat din cauză că nu fusese depusă nicio ofertă până la expirarea termenului – limită din 10 iunie.

Iași, altă licitație de doi ani

Cu mai mult noroc decât craiovenii, locuitorii Iașiului s-ar putea bucura de tramvaie luate de Guvern însă aceasta cel mai devreme la finele anului viitori când se va ști dacă la licitația demarată in ianuarie 2019, în valoare de 184 milioane lei, va fi acceptată singura ofertă primită, cea de la producătorul polonez de tramvaie PESA. Data limită de evaluare financiară este prevăzută ca 31 decembrie 2020 iar documentația este datată aprilie 2019 deci 20 de luni mai devreme. Cererea ieșenilor la Guvern este de 16 tramvaie cu o lungime de 30 de metri.

Și la Botoșani, licitație anulată

Un alt municipiul la care MLDA s-a angajat să cumpere tramvaie a fost Botoșani. Aici valoarea estimativă a fost de 72 milioane lei pentru achiziția a 9 tramvaie unidirecționale cu o lungime de 18 metri. La licitație au depus oferte producătorul autohton Astra Vagoane Arad și, din nou, turcii de la Durmazlar, însă, fără explicații licitația a fost anulată.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole