vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

VIDEO GALERIE FOTO Lucian Bode la Otopeni: Calea ferată trebuie să fie gata în mai. Ce i-a spus Ion Țiriac

Constructorul are toate condițiile ca la finele lunii mai calea ferată de aeroport să fie gata, a spus joi ministrul Transporturilor, Lucian Bode la Otopeni, unde a vizitat șantierul pe care lucrează gălățenii de la Arcada Company. Ministrul a spus și că a avut o convorbire telefonică cu magnatul Ion Țiriac.

Adrian Bărbulescu

”Constat că deși suntem în sezonul rece văd o mobilizare (pe șantier – n.red.) Trenul va circula de la aeroport la Gara de Nord, chiar dacă vor mai fi de făcut unele finisaje la stații. În acest moment, constructorul are toate condițiile ca la sfârșitul lunii mai trenul să circule. Altfel, avem o mare problemă, că ne facem de râs. Și eu nu vreau să ne facem de râs”, a spus ministrul Transporturilor pe șantierul din fața Terminalului Sosiri al Aeroportului Internațional Henri Coandă.

El a continuat, arătând că ”suntem cu toții determinați să respectăm legea, să respectăm contractele”. Anterior vizitei la Otopeni, ministrul Lucian Bode făcuse o oprire și la Aeroportul Băneasa, unde le-a spus constructorilor că vrea să-l vadă funcțional tot în mai, înaintea meciurilor de la București din cadrul Euro 2020.

Lucian Bode la Otopeni. A discutat la telefon cu magnatul Ion Țiriac

Pe șantierul de la Otopeni, ministrul a mărturisit că a avut o convorbire telefonică cu fostul tenisman Ion Țiriac, cel care s-a opus încă de la bun început proiectului căii ferate de aeroport.

”Am avut o discuție telefonică cu Ion Țiriac, care a vrut să se asigure că, Doamne ferește!, să nu se întâmple ceva acolo (în zona patinoarului Telekom Arena – n.red.). Dânsul m-a sunat. Era îngrijorat că acolo se lucrează cu utilaje și acolo vin tot timpul copii”, a spus Lucian Bode.

Ministrul Transporturilor a dat asigurări că situația este sub control și că nimeni nu va păți nimic, mai ales că pilonii de susținere a căii ferate sunt la 22 de metri distanță de patinoarul lui Ion Țiriac.

Ministerul Transporturilor și CFR SA vor face recurs la decizia Curții de Apel

Prezent pe șantier, directorul general al CFR SA, Marius Chiper, a declarat că Ministerul Transporturilor și compania pe care o conduce vor face recurs la decizia din 23 decembrie a Curți de Apel București prin care s-a menținut suspendarea lucrărilor pe tronsonul din mijloc al conexiunii feroviare.

Este vorba de un tronson de aproximativ 700 de metri, situat între DN1 și Telekom Arena, unde proprietara unei case și patronul unui hotel au obținut în instanță suspendarea lucrărilor. ”După ce vine motivarea deciziei, vom face recurs. Pe cele două proprietăți nu sunt de făcut lucrări majore. Nu există posibilitatea ca noi să încălcăm în vreun fel siguranța locatarilor”, a spus Chiper.

Lucian Bode la Otopeni. Spiru Mantu dă asigurări că proprietarii nu vor fi deranjați de calea ferată

La rândul lui, Spiru Mantu, co-proprietar, alături de Mihai Humă, al Arcada Company, a subliniat faptul că de la linia ferată și până la casă vor fi aproximativ 15 metri, iar trenurile vor fi supersilențioase, așa că proprietara nu va fi deranjată.

”Toate instalațiile vor fi pe pod, așa că nu aveam nevoie de o distanță de 20 de metri, iar după terminarea lucrărilor doamna își va putea utiliza curtea, chiar și suprafața de sub piloni. În plus, pe tot traseul căii ferate suspendate vor fi instalate panouri fonoabsorbante”, a spus Spiru Mantu. ”Vom avea panouri fonoabsorbante de ultimă generație”, a precizat și Lucian Bode.

Viaductul feroviar are o lungime de peste 1,5 km

Lucrările la calea ferată de Otopeni au început pe 9 septembrie. Viaductul de acces spre terminalul T1 (Sosiri) al aerogării, cu supratraversarea DN1, are o lungime totală de 1.521 m și va fi realizat din 42 de pile și o culee, care vor fi fundate indirect pe piloți forați de diametru mare. După construcția viaductului, trenurile vor circula la o înălțime de 7,5 metri deasupra solului.

Contractul pentru această lucrare a fost semnat pe 11 iunie 2019. Constructorul este asocierea SC Arcada Company SA – SC ISPCF SA – DB Engineering & Consulting GMBH, care a câștigat licitația cu oferta de 398,16 milioane de lei, fără TVA.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole