vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Propunere pentru un tunel între Anglia și Irlanda de Nord

Institutul Inginerilor Civili din Marea Britanie a prezentat propuneri de realizare a unui tunel care să lege Anglia de Irlanda de Nord, soluție care, spun ei, este superioară din anumite puncte de vedere celei a unui pod.

Doru Cireașă

Instituția inginerilor civili (ICE) a elaborat un plan ilustrativ în vederea conexiunii fizice a Irlandei de Nord de restul Regatului Unit. Planurile nu includ un pod. În schimb, inginerii britanici favorizează construcția unui tunel sub Marea Irlandei, potrivit Belfast Telegraph.

Proiectul presupun realizarea a două tuneluri, anume din Anglia până la Insula Man, și un altul din Insula Man până în Co Down, în estul Irlandei de Nord.

Ei spun că propunerea lor ar fi mai bună decât un pod, întrucât un tunel feroviar nu ar fi la voia vremii nefavorabile și că ar evita problemele legate de Beaufort Dyke, o groapă la mare adâncime und e se găsesc un milion de tone de muniție din timpul războiului. Planul face parte dintr-o listă mai largă de proiecte de tuneluri prezentate de societate.

Acestea mai includ un tunel din Hampshire până la Insula Wight, altul pe sub Canalul Bristol dintre partea vestică și Țara Galilor și un nou tunel sub Tamisa.

Bill Grose, autorul principal al raportului ICE, a declarat pentru Sunday Times: „Un tunel care pornește din nordul Liverpool – ului, ajungând în Insula Man și apoi la Belfast, va rezolva toate problemele”, a spus el.

“Tunelurile sunt mai puțin predispuse la vreme rea, iar construcțiile devin mai rapide și mai ieftine în fiecare an.”

Distanța dintre Anglia și Insula Man este de aproximativ 50 de mile (85 kilometri), iar de la Insula Man la Irlanda de Nord este de puțin peste 30 de mile (51 kilometri).

Bill Grose, fost președinte al British Tunneling Society, a adăugat: „Pe măsură ce prețurile vor continua să scadă, tunelurile vor deveni din ce în ce mai atractive ca modalitate de conectare a Regatului Unit.

“A costat aproximativ 50 de milioane de lire sterline pe kilometru pentru un tunel feroviar dublu, dar costurile scad. Când le reducem cu încă 50%, realizarea tunelurilor va deveni populară și tunelurile foarte lungi vor fi realizabile. “Tunelurile și podurile costă la fel – dar tunelurile nu sunt predispuse la vreme rea”.

Propunerile ambițioase apar în media, căci premierul Boris Johnson este cunoscut ca fiind interesat de proiecte majore de construcție pentru a uni diferitele regiuni ale Marii Britanii, în era post-Brexit.

Beaufort Dyke. Sursa: naturphilosophie.co.uk

În septembrie anul trecut a apărut informația că Boris Johnson a solicitat oficialilor guvernamentali sfaturi cu privire la costurile și posibilele riscuri ale construirii unui pod din Scoția spre Irlanda de Nord.

Estimările inițiale plasează costurile la aproximativ 15 miliarde de lire sterline.

Planurile au și o parte ascunsă, mai sensibilă. Cea mai ieftină soluție ar fi realizarea unui tunel între Scoția și Irlanda de Nord căci distanța dintre țărmurile celor două regiuni este sub 40 de kilometri, mult mai puțin decât Anglia – Man – Irlanda de Nord. Soluția este riscantă căci oficialii scoțieni intenționează organizarea unui al doilea referendum privind independența țării, odată declanșat Brexitul. În Scoția peste 50% dintre repondenți s-au declarat împotriva Brexit.

Cel mai lung tunel feroviar din lume este tunelul St.Gotthard, de 35 de mile, sub Alpii Elvețieni, care s-a deschis în 2016.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole