vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

CFR cumpără energie de zeci de milioane de lei de la compania unui discret om de afaceri

Gestionarul infrastructurii feroviare va achiziționa în următorul an energie de 53,36 milioane lei de la firma Tinmar Energy, deținută de prahoveanul Augustin Oancea, un om de afaceri foarte discret, cu apariții extrem de rare în presă.

Doru Cireașă

CFR SA a atribuit  în ultimele săptămâni nu mai puțin de patru contracte de alimentare cu energie electrică firmei Tinmar Energy, parte a grupului Tinmar Ind, cel mai mare trader român privat de energie din țară.

Contractele au o valoare însumată de 53 milioane lei, potrivit calculelor făcute de Club Feroviar. Este vorba de contracte pentru patru loturi (loturile 3-6 scoase la licitație la jumătatea lui noiembrie), fiecare contract având o valoare cuprinsă între 12 și 15 milioane lei.

Atribuirea a avut loc prin „negociere fără publicare prealabilă”, potrivit anunțurilor de participare la licitații iar energia va fi furnizată în următorul an.

Procedura este una permisă legal. „Autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare pentru atribuirea contractelor de achiziții publice/acordurilor-cadru de lucrări, de produse sau de servicii ca o măsură strict necesară, atunci când perioadele de aplicare a procedurilor de licitație deschisă, licitație restrânsă sau negociere competitivă nu pot fi respectate din motive de extremă urgență, determinate de evenimente imprevizibile și care nu se datorează sub nicio formă unei acțiuni sau inacțiuni a autorității contractante”, afirmă reprezentanții ANAP – Autoritatea de Achziții Publice.

In perioada iarna anului trecut – primăvara acestui an CFR SA a atribuit alte trei contracte firmei Tinmar Energy, valoarea însumată a acestora fiind de 34 milioane lei.

Tinmar Energy este deținută de Augustin Oancea, 46 de ani, este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri locali, ale cărui apariţii publice pot fi numărate pe degete. Cifra de afaceri a Tinmar Energy a fost anul trecut de 1,97 miliarde lei de unde a rezultat un profit de 78,75 milioane lei. Tinmar Energy are doar 70 de angajați.

Potrivit Zf.ro, Tinmar este acum cel mai mare trader de energie din piaţa concurenţială, depăşind în anumiți ani chiar Electrica pe acest segment, firma în care statul este acţionar semnificativ, cu 3,5 mil. consumatori.

Traderul asigruă energie pentru mari companii din România. Dacia, Lidl, Lukoil, Ar­ctic sau Metro.

In vara acestui an Augustin Oancea a preluat integral o firmă care operează în Oltenia un parc fotovoltaic cu putere instalată de 3,5 MW, conform datelor analizate de Profit.ro. Companiile Tinmar Energy și Mar-Tin Consulting & Management, controlate de Oancea, au preluat firma Lumina Solar SRL contra sumei totale de 4,28 milioane lei. Grupul Tinmar deține deja un număr de 6 centrale fotovoltaice, cu putere instalată totală de 50 MW, în județele Dolj, Gorj și Giurgiu. Tinmar Energy este unul dintre cei mai importanți furnizori independenți de energie electrică, cu cotă de piață la nivel național de 4,27%, potrivit celor mai recente date ale ANRE. Compania a revenit pe profit anul trecut, cu un rezultat pozitiv net de peste 75 milioane lei, după pierderile de 29,4 milioane lei din 2017, la o cifră de afaceri de 1,65 miliarde lei, în scădere cu aproape 9% comparativ cu anul anterior.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole